Biljke koje odbijaju mrave

Biljke koje odbijaju mrave vrlo su korisne kada ti insekti pretjerano zaraze naš vrt, lutaju biljkama i grickaju voće, kvare travnjak mravinjacima, napadaju balkone, terase i stanove. Umjesto korištenja kemikalija štetnih za okoliš protiv mrava, vrijedi jednostavno posaditi odgovarajuće biljke koje odbijaju mravlje. Evo 7 sjajnih biljaka koje mravi izdaleka izbjegavaju!

biljke protiv mrava

Biljke koje odbijaju mrave

1. Metvica ( Mentha sp.)

Vrste metvice najučinkovitije su biljke odvraćanja mrava . Paprena metvica ( Mentha piperita ) posebno ima miris koji je mravima izuzetno neugodan. Tu glavnu ulogu igra mentol koji opojno djeluje na mrave . Nana najbolje raste na polusjenovitim i vlažnim mjestima. Može se uzgajati u posudama na terasama i balkonima, što će također zaštititi ta mjesta od najezde mrava. Unatoč brojnim prednostima, metvica ima određeni nedostatak - kad se sadi u vrtu, vrlo brzo raste zahvaljujući podzemnim rizomima i u kratkom vremenu može postati dosadan korov. Stoga se mora pratiti njegov rast.

2. Tansy ( Tanacetum vulgare )

Druga biljka koja učinkovito odbija mrave iz vrta je tansy. Tansy je samonikla biljka koja se može naći na livadama, u blizini cesta i polja. Nekada se uzgajao u vrtovima kao ukrasna i biljna biljka. Tansy odiše intenzivnim, zagušljivim mirisom poput kamfora koji odbija mrave . Također možemo pripremiti tekući gnoj od biljke tansy, infuzije i ekstrakte koji će biti korisni u vrtu za borbu protiv drugih štetnika (npr. Lisne uši ili krema od luka). Poput metvice, i tansy je vrlo ekspanzivna biljka koja zahtijeva kontrolu.

3. Ružmarin ( Rosmarinus officinalis )

Još jedna biljka koju mravi mrze je ružmarin. Ružmarin daje aromu sličnu kamforu sličnu onoj borovoj, koja je učinkovita u odbijanju mrava i drugih insekata . Ružmarin ima široku kulinarsku upotrebu. Uzgojeno u loncu na kuhinjskom prozoru, obeshrabrit će mrave da zaviruju u njega. Voli sunčane i tople položaje te lagano i dobro drenirano tlo. U našem podneblju ružmarin ne prezimljuje u zemlji, stoga se uzgaja u vrtovima kao jednogodišnja biljka. Međutim, kada se uzgaja u posudama, može prezimiti u zatvorenom i preživjeti dugi niz godina, sprječavajući posjet mrava!

4. Mažuran ( Origanum majorana )

Vrtni mažuran dobro je poznata začinska i biljna biljka koja će obeshrabriti mrave da gnijezde u njegovoj blizini. Miris mažurana mrze mravi. Treba ga uzgajati na sunčanom, zaštićenom vjetrom mjestu, u laganoj i plodnoj zemlji. Može se saditi u blizini cvjetnih gredica s povrćem, posebno krstastim povrćem, na što će imati blagotvoran učinak. Također možemo napraviti ekstrakt od mažurana , koji se koristi za zalijevanje putova za migraciju mrava i ulazak u mravinjake . Da biste je pripremili, 10 grama sušene biljke mažurana treba preliti s 10 litara vode i ostaviti 1 dan na strani. Treba ga koristiti odmah nakon pripreme.

5. Majčina dušica ( Thymus vulgaris )

Timijan je poznata ljekovita i začinska biljka koju mravi mrze mirisati . Majčina dušica može doseći visinu od oko 30 cm, ima male listove i male ljubičaste ili bijele cvjetove. Može se saditi uz pločnike, na gredice i povrtnjake ili uzgajati u posudama. Daje manje intenzivan miris od ostalih biljaka koje odbijaju mrave, ali je vrlo učinkovit.

6. Lavanda uskog lista ( Lavandula angustifolia )

Aroma lavande odbija mnoge vrste insekata, uključujući mrave . Mirisi u ustima lavande, poput linalilacetata, linaloola i cineola, mravi jako ne vole, a prisutnost kamfora djeluje i kao odvraćanje od komaraca i krpelja . Zbog toga se lavanda vrlo često preporučuje protiv raznih štetnika. Da biste povećali snagu lavande, posadite je s ružama. Takva kombinacija dodatno će uplašiti lisne uši.

7. Neven ( Calendula officinalis )

Stabljike i lišće nevena ispuštaju specifičan miris koji plaši mrave i obeshrabruje ih da prave gnijezda u njegovoj blizini. Jednogodišnja je biljka s narančastim cvjetovima, biljna sirovina koja se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, ali se u kuhinji nalazi i kao ekvivalent šafrana. Ne zahtijeva puno uzgoja, dovoljno je osigurati mu sunčan položaj. Neven se može uzgajati u gredicama ili posudama koje vrijedi postaviti na prozorske daske i blizu vrata kako biste obeshrabrili mrave da uđu u vaš dom .

Mag. Agnieszka Lach