Bršljan-pelargonij - sorte, uzgoj, bolesti

Bršljan- listopadni pelargonij skupina je sorti pelargonija s lišćem u obliku bršljana i tankim, visećim izbojcima. Ove biljke su izvrsne za posude za cvijeće i balkonske kutije. Pogledajte koje sorte pelargonija bršljana odabrati za sadnju i koja pravila se treba pridržavati u uzgoju pelargonija bršljana kako bi biljke cvjetale što duže i ne oboljele.

bršljanolisni pelargonij

Bršljanolisna pelargonija

Fotografija © PoradnikOgrodniczy.pl

Sorte pelargonija s bršljanom

Pelargonija bršljanovih listova skupina je hibridnih sorti pelargonija , koji su hibridi Pelargonium peltatum s ostalim vrstama pelargonija.

Prepoznatljive značajke pelargonija lista bršljana su :

  • ukrasni, sjajni listovi, oblika slični lišću običnog bršljana,
  • sitni, nježni cvjetovi smješteni na vrhovima izbojaka,
  • vitke, duge, viseće mladice.

U prodaji je veliki izbor sorti bršljana pelargonija . Možete sresti pelargonije bršljane s punim, polu-dvostrukim ili pojedinačnim cvjetovima u raznim bojama. Neke sorte bršljanovog pelargonija također karakterizira zanimljiva promjena boje lišća. Tablica u koju smo uvrstili najpopularnije sorte pelargonija s bršljanom i opisom njihovih karakterističnih karakteristika olakšat će razumijevanje ove raznolike skupine biljaka .

sorte bršljanolisne pelargonije

Preuzmite verziju s popisom sorti geranija bršljana za ispis:

  • Sorte pelargonija bršljanovih listova (PDF)

Uzgoj pelargonija s bršljanom

1. Kada saditi pelargonije bršljane?

Pelargonij od bršljana uzgaja se uglavnom kao ukrasna balkonska biljka. Osjetljiv je na niske temperature, pa je sadnja geranija s bršljanom predviđena za drugu polovicu svibnja , kada rizik od mraza više nije prisutan. U tom razdoblju vrtne trgovine nude najveći izbor sorti pelargonija s bršljanovim listom, kao i drugih skupina pelargonija.

2. Uvjeti uzgoja pelargonija s bršljanom

Bršljanolisna pelargonija dobro uspijeva u propusnoj podlozi na sunčanom položaju . Može se saditi u specijalizirani supstrat za pelargonije ili u tlo za balkonsko cvijeće. Prilikom sadnje, ne zaboravite na drenažni sloj ekspandirane gline ili sitnih šljunka, postavljenih na dno posude. Takva drenaža zaštitit će korijenski sustav biljaka od truljenja.

bršljanolisni pelargonij

Karakteristični listovi bršljanolisne pelargonije

Fotografija © PoradnikOgrodniczy.pl

Također bismo trebali zapamtiti da lonci i kutije za uzgoj pelargonija trebaju imati rupe na dnu , omogućujući odvod viška vode na podnožje. Ako lonac nema takve rupe, morate ih sami napraviti.

Prije sadnje bršljana lisnatog pelargonija , pomiješajte zemlju u posudi s TerraCottom. To je vrsta hranjivih sastojaka koji biljkama pruža početnu dozu gnojiva. Sadrži i sastojke koji poboljšavaju strukturu supstrata u posudi i sprječavaju nakupljanje tla, kao i hidrogel koji supstrat dulje održava vlažnim. To vam omogućuje rjeđe zalijevanje biljaka i čini ih otpornijima na sušu.

Pelargonij od bršljana stvara duge, ali krhke izbojke , koji ponekad dosežu i do 100 cm duljine. Stoga joj vrijedi osigurati položaj zaštićen od vjetra . Sorte pelargonija s bršljanom s punim cvjetovima treba saditi na mjestima zaštićenim od kiše, jer se za vrijeme obilnih kiša cvijeće lako lomi, truli i gubi dekorativnu vrijednost.

3. Gnojidba bršljanovog pelargonija

U uzgoju geranija s bršljanom, ne zaboravimo na njegovu redovitu gnojidbu. Najbolje je koristiti posebna gnojiva od pelargonije svaka dva tjedna. Gnojidba će pridonijeti obilnijem i duljem cvjetanju.

Vrijedno znati!

Pelargonija bršljanovog lista cvjetat će duže i obilnije ako im uklonimo izblijedjele cvatove. To stimulira biljku da stvara nove cvjetnice.

4. Zimovanje pelargonija s bršljanom

Iako obično kupujete nove sadnice geranija s bršljanom, pokušajte zimovati pelargonije do proljeća i sami ih ubrati.

Pelargonija bršljanastog lista može se prezimiti u hladnim sobama ili na stubištima na 8-12 ° C. Stavite pelargonije u zatvoreni prostor kad vanjska temperatura padne na 0 ° C. Tada biljke treba obrezati na visinu od oko 5 cm i zalijevati. Nakon nekoliko mjeseci (u ožujku) s mladih izbojaka koje je biljka pustila mogu se uzeti nove sadnice pelargonija s bršljanom. Sadimo ih u svježe, dobro drenirano tlo i držimo u zatvorenom do sredine svibnja.

Sadnice pelargonije - kako napravitiSadnice pelargonije - kako napraviti

Pelargonija je jedna od najpopularnijih biljaka koja se uzgaja u kutijama na balkonima i terasama. Posipane cvijećem ukras su cijelo ljeto, do prvih jesenskih mrazeva. Kako bi lijepo cvjetali i zdravo rasli, vrijedi svake godine u kutije saditi svježe sadnice pelargonija. Pogledajte kako napraviti reznice pelargonija, kada je najbolje vrijeme za sadnju pelargonija i što je za njega potrebno. Više...

Bolesti bršljanovog pelargonija

Pelargonij s bršljanom, u pravilu, otporan je na gljivične bolesti . Međutim, ponekad se na lišću ili cvjetovima može pojaviti promjena boje, što će ukazivati ​​na infekciju. Obično je previsoka vlažnost zraka i tla ono što pridonosi razvoju bolesti pelargonije.

Kako bi se spriječile bolesti pelargonija, vrijedi koristiti Biosept Active sprej koji imunizira biljke. Riječ je o pripravku gotovom za upotrebu u spremniku s raspršivačem na bazi ekstrakta sjemenki grejpa. Kao pripravak prirodnog podrijetla, potpuno je siguran za upotrebu kod kuće i na balkonu.

Pelargonij s bršljanom najčešće napada siva plijesan. Simptome ove bolesti pelargonija možemo prepoznati po mrljama natopljenim vodom i praškasti nanos na lišću . Cvjetni pupoljci zaraženi geranijom postaju smeđi i umiru.

Kada se primijete prvi simptomi bolesti, zahvaćene dijelove biljke treba odmah ukloniti. Polyversum WP može se koristiti za borbu protiv sive plijesni na bršljanovim pelargonijama . Biološko je sredstvo, sigurno za ljude i okoliš, a istodobno se dobro nosi sa sivom plijesni. Što se tiče kemijskih sredstava za zaštitu bilja, preporučujemo Topsin M 500 SC i Signum 33 WG.

Rđa je druga česta bolest bršljanovih pelargonija . Ova bolest pogađa lišće s određenim okruglim mrljama. Pomnim pregledom možete vidjeti smeđe nakupine spora gljiva. Kao rezultat infekcije, lišće pelargonija otpada. U borbi protiv hrđe palargonija preporuča se upotreba sredstva za zaštitu bilja Amistar 250 SC (doziranje kao u borbi protiv hrđe na povrću).

Navedena gnojiva i pripravke za zaštitu pelargonije od bolesti možete naručiti u trgovini našeg vodiča. Da biste vidjeli našu ponudu, kliknite donji gumb.

Mag. Joanna Białowąs