Kompost - što je to, kako ga napraviti, primjena

Tijekom godine na parceli se sakuplja puno biljnog otpada koji se može uspješno koristiti za kompost . Zahvaljujući kompostiranju, izbjeći ćemo potrebu bacanja ili spaljivanja biljnih ostataka i dobit ćemo vrlo vrijedno gnojivo koje gotovo besplatno obogaćuje tlo organskim tvarima. Pogledajte kako napraviti kompost i koji je vrtni otpad prikladan za kompostiranje, koja je razlika između kompostiranja na hrpi i kompostiranja u komposteru , kada znate da je kompost sazrio i da je spreman te kakva je korist od komposta u vrtu.

kompost

Kompost je bogat izvor organske tvari i ujedno najjeftiniji materijal za gnojidbu tla, jer ga sami možemo dobiti iz biljnih ostataka.

Što je kompost?

Kompost koji koristimo u našim vrtovima je organsko gnojivo napravljeno uglavnom od biljnog otpada. Nastaje kao rezultat aerobnog razlaganja biljnih ostataka mikroorganizmima, tj. U procesu kompostiranja u gomilama komposta ili komposterima. Kompost koji se koristi u vrtu obogaćuje zemlju humusom, čini zemlju prozračnom i debeljuškastom. Bogat je izvor organske tvari i ujedno najjeftiniji materijal za gnojidbu tla. Za razliku od mineralnih gnojiva i stajskog gnoja, kompost ne predstavlja rizik od pretjerane gnojidbe ili zagađenja okoliša. Upotreba komposta preporučuje se u amaterskim usjevima na parcelama, u domaćim vrtovima i u organskom uzgoju.

Metode kompostiranja ili kako napraviti kompost

Kada se odlučimo za proizvodnju vlastitog komposta na zemljištu, možemo odabrati između dvije osnovne metode:

1) kompostiranje u hrpu,

2) kompostiranje u komposteru.

Kompostiranje na hrpi nešto je lakše i ne prisiljava nas da gradimo ili kupujemo komposter, zahvaljujući čemu također smanjujemo troškove povezane s dobivanjem gnojivog materijala.

S druge strane, potrebno je prilično dugo da se kompost dobije s hrpe (obično oko 1,5 godine), a sama hrpa ne izgleda estetski, posebno u malom kućnom vrtu. Stoga vrijedi sami izraditi drveni komposter ili kupiti gotovu plastičnu posudu za kompost.

Prednosti kompostera su veća estetika, održavanje komposta u urednom obliku i zaštita od vjetra i isušivanja sunčevim zrakama. Takozvani termokomposteri. Najčešće izrađeni od plastike, pružaju toplinsku izolaciju komposta dobivenog kroz debele zidove, dok je pristup zraku do hrpe moguć kroz sustav zračnih utora ili rupa. Upotreba termokompostera može skratiti vrijeme proizvodnje komposta i do 70%.

Što se može kompostirati?  Evo top 7 sastojaka komposta!Što se može kompostirati? Evo top 7 sastojaka komposta!

Da biste dobili punopravni ekološki kompost, morate koristiti prave sastojke - bogate mineralima i sigurne za okoliš. A njih će se naći u svakom vrtu i domu. Pogledajte što se može kompostirati tako da dobiveni kompost bude siguran za upotrebu, bez patogena i bogat humusom. Više...

Kompostiranje na hrpi

Gomila komposta u osnovi se može postaviti od proljeća do jeseni, čim je temperatura pozitivna. Da biste postavili prizmu, odaberite mjesto koje je zaštićeno od vjetra i zasjenjeno.

Što možete dati za kompost?

Materijali koje možemo koristiti su: zdravi biljni ostaci, korovi bez sjemena, lišće i drveni pepeo. Također možemo koristiti ostatke hrane od kuće (kore od voća i povrća, listovi čaja). Također je dobro na hrpu dodati dio raspadnutog prošlogodišnjeg komposta , koji će djelovati kao aktivator. Također je moguće proizvesti homogeni kompost, npr. Samo od lišća, ali što je raznolikiji materijal koji koristimo, to će kompost biti vrijedniji.

Zapamtiti! Da bi kompost bio što vrijedniji, oko 70 do 80% njegovih komponenata treba biti organski otpad, oko 10 do 20% smjese puni se organskim i mineralnim gnojivima, a preostalih nekoliko do 10% treba biti tlo.

Bez obzira hoćemo li kompostirati na hrpi ili u komposteru, trebali bismo primijeniti iste principe oblikovanja pojedinih slojeva materijala namijenjenog kompostiranju.

Kako položiti slojeve komposta?

U prvoj fazi na dno stavite sloj slomljenih grana i grančica od 20 cm, od kojih su najdeblji na dnu - to je takozvani drenažni sloj. Tada stvaramo sloj koji upija minerale koje voda ispire iz gornjih slojeva hrpe - ovdje koristimo treset, vrtno tlo, slamu ili djelomično razgrađeni prošlogodišnji kompost. Zatim stavimo sljedeće slojeve materijala, koji prevedemo vrtnom zemljom ili sitno zdrobljenom glinom. Visina prizme ne smije prelaziti 1,5 metara. Prekrijte hrpu zemljom ili tresetom, a na njenom vrhu formirajte udubljenje zahvaljujući kojem će kišnica prodirati kroz hrpu.

Kompostiranje na hrpi

Pogreške kod kompostiranja!

Kada se odlučite za proizvodnju komposta za uporabu u vlastitom vrtu, izbjegavajte nekoliko pogrešaka, kao što su:

  • dodavanje ostataka biljaka zaraženih bolestima na gomilu komposta (mogu biti izvor zaraze u sljedećim godinama),
  • dodavanje kalcijevih spojeva (kalcij ubrzava razgradnju organske tvari, ali nažalost i lišava prijeko potrebnog dušika),
  • stavljanje komposta u betonske jame ili spremnike (ne preporučuje se ograničenje pristupa zraku),
  • dodavanjem nedovoljno fragmentiranog materijala i slaganjem predebelih slojeva (što također ograničava pristup zraku).

Ako izbjegnemo ove pogreške, prilikom pripreme komposta on će teći mnogo učinkovitije, kompost neće ispuštati neugodan miris, a dobiveno organsko gnojivo bit će vrjednije.

kompost od traveKompost od trave - kako napraviti što koristiti

Organski otpad nastaje u svakom vrtu. Izrezi trave su jedno od njih. Umjesto da ga bacimo, upotrijebimo ga za kompost od trave. Dobiveno gnojivo za travu je jeftino i ekološko. Može se koristiti za većinu vrtnih biljaka, savršeno poboljšava strukturu tla. Što mogu učiniti da kompost od trave bude uspješan? Koja pravila se treba pridržavati? Pogledajte kako napraviti kompost od trave i za što ga možete koristiti. Više...

Dozrijevanje komposta

Da bi se procesi razgradnje pravilno odvijali u kompostu (tada kažemo da kompost sazrijeva), potrebno je otpatke komposta obrađivati otprilike svaka 2 mjeseca. Obrada se sastoji u pomicanju slojeva komposta (tj. Jednostavnom kopanju, tako da su gornji slojevi ispod dna, a donji slojevi na vrhu hrpe), zahvaljujući čemu stvaramo povoljne uvjete za razvoj mikroorganizama koji ubrzavaju razgradnju.

Kako ubrzati kompostiranje?

Kako bismo ubrzali procese razgradnje i skratili vrijeme potrebno za dobivanje punopravnog komposta, hrpu također možemo namočiti otopinom zrelog komposta (raspodijeljenog u vodi s malom količinom dušičnog gnojiva), u hrpu uvesti biodinamičke pripravke od biljaka poput stolisnika, kamilice, koprive, maslačak, valerijana ili jednostavno bacite gliste prikupljene na parceli na hrpu. Još jedan jednostavan način je bacanje lišća gavez u kompost. Najzahtjevniji mogu koristiti posebne bio pripravke za poboljšanje svojstava gomile komposta i ubrzati njezinu razgradnju, kao što je Active Composter by Target.

Kako ubrzati kompostiranje?  6 načina brzog kompostiranja!Kako ubrzati kompostiranje? 6 načina brzog kompostiranja!

Postupak kompostiranja je dugotrajan i obično traje 10 do 12 mjeseci. Zbog toga vrijedi naučiti nekoliko trikova kako ubrzati kompostiranje, zahvaljujući kojem ćemo pripremiti zreli kompost za samo 3-4 mjeseca. Evo 6 najboljih načina za brzi kompost! Više...

Što učiniti kada kompost smrdi?

Prilikom obrade komposta vrijedi obratiti pažnju na miris koji izlazi. Ako miriši na amonijak, znači da kompost sadrži previše dušika, ako miriši na pokvarena jaja - trebali bismo osigurati bolju prozračnost materijala komposta. Također bismo trebali paziti da je gomila komposta stalno vlažna - ako uzmemo uzorak u ruku, nakon istiskivanja kapljice vode trebaju ostati između prstiju, ali voda ne smije pretjerano istjecati.

Ako nemamo komposter, hrpu pokrivamo izolacijskim materijalom za zimsko razdoblje. To je važno jer temperatura hrpe raste tijekom razgradnje, što ubrzava razgradnju organske tvari i omogućuje uništavanje sjemena korova i nekih patogena. Da bi se postigla potrebna temperatura, volumen gomile ne smije biti manji od 1m³, po mogućnosti 2m³. Stoga pokrivanje hrpe zimi omogućuje održavanje povoljnije temperature za procese razgradnje i u ovom razdoblju.

Što umjesto komposta?  Evo najboljih zamjena!Što umjesto komposta? Evo najboljih zamjena!

Kada nemamo mjesta za komposter ili je količina dobivenog komposta premala za potrebe cijelog vrta, vrijedi posegnuti za prirodnim zamjenama komposta, kako domaćim, tako i spremnim za kupnju u trgovini. Pogledajte što, umjesto komposta, upotrijebiti u vrtu za postizanje sličnog učinka gnojidbe tla i gnojidbe biljaka! Više...

Kompostiranje u komposteru

Kao što smo već spomenuli, unatoč povećanom radnom opterećenju, posjedovanje kompostera ima značajne koristi. Da bi komposter ispunio svoju ulogu, trebao bi omogućiti dobru ventilaciju slojeva kompostne mase, odvod viška vlage, lako vlaženje materijala i pristup materijalu za obradu (mogućnost otvaranja i rastavljanja posude). Plastični komposteri, koje možemo kupiti u trgovinama, omogućuju dobru izolaciju materijala komposta, zahvaljujući čemu je i aktivnost bakterija koje razgrađuju kompost moguća tijekom hladnog vremena, što znatno ubrzava vrijeme kompostiranja. Trenutno je na tržištu velik izbor plastičnih kompostera koji izgledaju prilično estetski, jednostavni su za ugradnju, a za najzahtjevnije zaljubljenike u eko vrtlarstvo izrađeni su od 100% materijala koji se mogu reciklirati.

Tradicionalni drveni komposter u vrtu za dodjelu. Komposter treba staviti na zaštićeno i zasjenjeno mjesto.

No, ako nam se plastični komposter čini preskupim ili mislimo da na parceli izgleda neprirodno, kutiju od drvenih elemenata možemo napraviti sami.

Kako sami izraditi komposter?

Jednostavni komposter može se napraviti od stupova debljine oko 7 cm. Stupove treba skinuti i impregnirati. Prvo u zemlju ukopajte četiri kutna komada, a zatim naizmjence poredajte vodoravne grede kako se prostor popunjava. Stoga za izradu takvog kompostera ne koristimo ništa drugo osim drveta i on je u potpunosti demontažan, što omogućuje jednostavnu obradu komposta. Nažalost, nakon obrade kompostera moramo ga obnoviti.

Ako želimo napraviti trajniju strukturu, npr. Od zakovanih dasaka, imajte na umu da trebate zadržati mogućnost rasklapanja ili barem otvaranja poklopca i jedne od bočnih stijenki kompostera kako biste preuredili hrpu.

Kada se zna da je kompost sazrio?

Postupak sazrijevanja komposta obično traje oko 18 mjeseci. Međutim, ako pružimo dobre uvjete za razgradnju tvari i primijenimo postupke koji ubrzavaju razgradnju, materijal za gnojidbu može biti gotov nakon 9 mjeseci ili čak brže (u plastičnom komposteru, nakon dodavanja ubrzivača kompostiranja, zreli kompost može se dobiti i nakon 2 mjeseca). Zreli kompost odlikuje se tamnosmeđom bojom, jednoličnom strukturom (ne vide se fragmenti biljaka) i ugodnim mirisom svježe zemlje. Kompostne gliste već su ostavile takav kompost i već su ispunile svoju ponižavajuću ulogu.

Upotreba komposta

Kompost se koristi za gnojenje vrtnih biljaka, povrća, voćaka i grmlja, kao i ukrasnih biljaka, kao i za malčiranje tla ispod biljaka. Može se koristiti kao supstratna komponenta za povrtlarske kulture, kao i za cvijeće u postelji i saksiji.

Kompost je najbolje primijeniti na jesen. Ako je potpuno zrelo, ukopajte ga u tlo do dubine od oko 30 cm. Ako, međutim, kompost još nije u potpunosti sazrio, ostavljamo ga na površini tla za zimu i ukopavamo tek u proljeće. U proljeće možemo koristiti i potpuno zreli kompost .

Ne zaboravite da vam redovita upotreba komposta omogućuje održavanje plodnog, humusnog sloja tla, tj. Neprocjenjivog humusa.