Koji škare za živicu trebam odabrati?

Škare za živicu, popularne u vrtlarstvu, nisu baš prikladne. Nije praktično i takav rez oduzima puno vremena. Zato vrijedi nabaviti pravi škare za živicu , koji je savršen za ovaj zadatak! Pružaju nam profesionalno, brzo i bez grešaka rezanje izbojaka biljaka žive ograde. Pogledajte koju vrstu škare za živicu koristiti za određenu živicu i na što treba paziti pri odabiru škare za živicu . Savjetovanje krajobraznog arhitekta Piotra Molińskog!

škare za živicu

Trimer za živicu

Škare su najbolji alat za rezanje živice . Najbolje djeluju na rezanje živice od tuje, tuje, birovine, prištića, zimzelenog šimšira, tise, grmlja, stubastih kleka, Thunbergove žutike ili tavula.

Važno je da ručke škara budu obložene dobrim materijalom ili perforacijom , zahvaljujući čemu ćemo alat čvrsto držati u ruci. Težina škara također je važan aspekt . Cjelodnevno rezanje živice prilično teškim škarama zaista je velik napor. Trimer za živicu također bi trebao raditi glatko . Nemojte previše zategnuti vijak koji spaja dvije oštrice kako biste spriječili zaglavljivanje reznih dijelova.

Ručne škare za živicu

Dvije su osnovne vrste mehaničkih škara pomaknutih silom naših ruku: škare s ravnom oštricom i škare s valovitim rubom oštrice .

Trimer za živicu s ravnom oštricom pogodan je za ispravljanje i oblikovanje mladih i mekanih izbojaka, poput živice od japanske Tawule ili zimzelenog šimšira. Oštrice takvih škara moraju uvijek biti dobro izoštrene. Tupe škare iritiraju i oštećuju izbojke i lišće, čineći ošišanu živicu lošim izgledom. Oštećeni ulomci izboja ili lišća tada su uzrok mnogih gljivičnih bolesti koje napadaju biljke koje rastu u živoj ogradu.

škare za živicu

Trimer za živicu. Fotografija © Piotr Moliński

Škare s valovitim rubom oštrice dobro rade u živicama od smreke ili vrlo popularne tuje. Valoviti rezni rubovi škara sprječavaju izbacivanje debljih izbojaka iz oštrica tijekom rezanja. Osobno ih najčešće koristim za šišanje svih vrsta živica od listopadnog grmlja. Oštrenje traje dulje od standardnih škara s ravnom oštricom, ali specifičnost i učinkovitost rezanja daju bolje rezultate. Teleskopske škare s valovitom oštricom jednako su praktične i korisne . Pomoću njih možemo obrezati više živice i slobodno prilagoditi duljinu drške.

Kako izoštriti škare za živicuKako mogu izoštriti škare za živicu?

Oštrenje škare za živicu prilično je jednostavno, iako to može biti dugotrajna aktivnost ako nemate brusilicu. Ipak, morate biti oprezni da ne pogriješite i ne oštetite oštricu. Objašnjavamo vam što će vam trebati i kako izoštriti škare za živicu kako biste s lakoćom rezali grane grma. Više...

Električni škare za živicu

Visoke i duge živice trebaju prikladne električne škare za šišanje . Električni škare za živicu moraju imati oštricu dobre kvalitete, bez šupljina i zavoja. Također se moraju pokrenuti i zaustaviti odmah kad se gumb drži ili otpušta. Ako se pravilno izoštre, ubrzavaju posao i ne štete posječenim živicama.

Električne škare jako dobro režu živicu petoulića i žutike . Međutim, imajte na umu da moraju biti savršeno izoštreni. Tupe škare mogu prilično oštetiti izbojke biljaka, što dovodi do slabosti i bolesti. Tada je potrebno takve izbojke rezati ručnom škaricom, što nam daje dodatni posao. Električne škare ne smiju se koristiti kad je živa ograda mokra ili kiši .

električni škare za živicu

Električni škare za živicu

Mnogi ljudi koriste električne škare za obrezivanje živice od tuje. Ako želimo podrezati živicu tuje, trebali bismo to učiniti 2-3 puta tijekom vegetacije. Rezanje predebelih izbojaka (promjera oko 1 cm i više) električnim škarama može oštetiti izbojke ili ih uopće ne izrezati. To su jednostavno predebeli izdanci za takve škare, a mi ćemo samo pogoršati stanje oštrica ili cijele vodilice električnog škare za živicu.

Vrijedno znati! Nisu sve živice dobre u šišanju. Lovor od lovora zahtijeva orezivanje prunerom. Lovorov vijenac osjetljiv je na škare jer oštećeni list postaje smeđi. Samo se izdanci mogu obrezati lovorovom rezidbom, bez oštećenja lišća.

Inž. seoski luk. Piotr Moliński

www.OgrodyPetrusa.pl