Domaće kiseljenje kupusa. Kako ukiseliti kupus u staklenkama?

Kiseljenje kupusa u staklenkama provjereni je način izrade domaće silaže koja ne zauzima puno prostora i ne zahtijeva upotrebu bačve za kiseljenje. Ova domaća silaža bit će puno zdravija od one kupljene u trgovini. U jesenskoj i zimskoj sezoni izvrstan je izvor vitamina C. Pogledajte kako ukiseliti kupus u staklenkama kako biste iz njega dobili najviše okusa. Dajemo vam najbolji recept za kiseljenje kupusa kod kuće !

domaći kupus za kiseljenje

Kiseli kupus u domaćim staklenkama

Fotografija depositphotos.com

Zašto vrijedi kiseljeti kupus kod kuće?

Kiseli kupus kod kuće ne podsjeća na kupus kupljen u trgovini, koji je puno svjetliji, ali i manje zdrav. Zbog visokog sadržaja vitamina C i probiotičkih svojstava, domaći kiseli kupus posebno je vrijedan zimi i u rano proljeće.

U prošlosti se kiseli kupus pripremao u hrastovim bačvama . Danas se za to koriste lonci od kamena ili plastične bačve. Od potonjeg, toliko popularnog u komercijalnoj proizvodnji, štetne tvari mogu prodrijeti u kupus. Zato kod kuće možemo napraviti puno zdraviji kupus, čak i u staklenkama . Vrlo je važno da posuđe bude čisto.

Kiseljajući sami kupus, možemo ga začiniti prema svojim željama . Kupus možete ukiseliti paprikom, lukom, ciklom, jabukama ili šljivama. Također je vrijedno dodati kopar ili bilje. Kupus s jabukom i hrenom je malo slatkast. S koprom i mrkvom podsjeća na silažu iz bakinog podruma. Verzija brusnice savršena je za pečenu ribu. Kupus sa šljivom i kimom izvrstan je dodatak pečenim rebrima.

3 tajne ukusne silaže!

1. Kupusnje kasnih i zimskih sorti najbolje je za kiseljenje . Da bi silaža bila ukusna, glavice kupusa trebaju biti dobro sazrele, bijele i čvrste. Zeleni i neravnomerni kupus ima nizak udio šećera, što daje silažu gorko-trpkog okusa.

2. Prije kiseljenja kupus treba "izbjeliti" . U tu svrhu stavlja se 3-4 dana u mračnu sobu na temperaturi do 17 ° C. Kao rezultat, nestat će sumporni spojevi i klorofil, što će ukloniti neugodan miris kupusa i gorak okus silaže.

3. Prije kiseljenja kupusa nije potrebno pranje, već treba ukloniti vanjske listove.

Kako ukiseliti kupus u staklenkama?

1. korak - pripremite sastojke koji su vam potrebni!

Da bismo kiselili kupus kod kuće, trebaju nam :

  • 1 kg kupusa po mogućnosti kasnih sorti
  • 2 ravne žličice soli

Dodavanje soli poboljšava okus silaže, ali je također važno za postupak siliranja . Zahvaljujući soli, kupus otpušta sok koji ispunjava prostore između ostataka kupusa. To prekida pristup kisika i utječe na rast mliječno-kiselih bakterija, zahvaljujući kojima se odvija postupak silaženja.

Po želji, prema željama, možemo koristiti razne aditive za okus :

  • 100 g mrkve, gruba ribež + 1 kišobran kopra,
  • 400 g naribane sive jabuke reneta + 50 g naribanog svježeg hrena,
  • 200 g svježih brusnica,
  • 400g svježih jaja, narezanih na četvrtine + žličica kima.

Korak 2 - stavljamo kupus u staklenku

Uklonite ružne vanjske listove sa kupusa, sitno ih nasjeckajte , odbacujući dubinu i sve grudice .

Na dno staklenke stavimo kišobran kopra (ako smo odabrali verziju kupusa s mrkvom i koprom). Stavili smo 2-3 šake kupusa i čvrsto ga tukli šakom . Posipamo solju i prevedemo odabranim dodacima. Zatim bacite 2-3 šake kupusa (tako da pokrije prethodni sloj), opet istucite i pospite solju. To radimo sve dok tegla nije puna, zadnji sloj je kupus. Bičamo ga vrlo pažljivo.

U ovoj fazi kupus treba umočiti u sok koji će poteći iz njega . Staklenku pokrijemo čistom, oparenom pločom i napunimo staklenkom napunjenom vodom.

Korak 3 - pričekajte da visi :-)

Ovako pripremljen kupus treba kiseliti dva tjedna . Važan čimbenik u procesu fermentacije kupusa je prava temperatura. Bakterije mliječne kiseline najbolje uspijevaju kada je temperatura oko 18-22 ° C. Ako je temperatura viša, nastaju spojevi koji konzerviranim dijelovima daju gorak okus. Pri nižim temperaturama fermentacija mliječne kiseline je prespora i rast bakterija u truljenju nije inhibiran. Stoga je važno da kupus tijekom kiseljenja ima sobnu temperaturu od 18-22 ° C. .

Svakodnevno probijte kupus oparenom drškom drvene žlice kako biste ga ispraznili. Nakon otplinjavanja ponovno istucite i pokrijte tanjurom.

Korak 4 - pasterizacija

Nakon dva tjedna kupus možete staviti u manje staklenke, zavrnuti i pasterizirati na oko 80 ° C oko 15 minuta. Takav postupak prekinut će postupak njegove daljnje fermentacije.

Domaći kiseli kupus čuvamo na niskoj temperaturi . Provjerite je li sva silaža uronjena u tekućinu koja sprječava rast plijesni. Sok od kiselog kupusa koristimo za pripremu osvježavajućih napitaka, a također i kao osnova za juhe. Kiseli kupus poslužujemo uz poljska jela.

Mag. Joanna Białowąs

Na temelju: Adamska E., poljska i svjetska kuhinja , Firma Księgarska Jacek Olesiejuk; Marciniewicz K. , Prezervativi u tegli tijekom cijele godine , Izdavačka kuća Publicat, str. 138.