Koje bilje možete saditi zajedno?

Imajući na zakupu set začinskog bilja , možemo stvoriti prava kulinarska čuda. Međutim, ne zaboravite da bilje, kao i ostale biljke, imaju različite zahtjeve. Neki vole sjenovita i vlažna mjesta, drugi više vole samo sunce i lagano tlo. Otkrijte koje bilje možete zajedno saditi i sastavite savršeni biljni set. Evo nekoliko korisnih savjeta i tablice ljekovitog bilja koje ćete saditi jedno uz drugo !

Koje se bilje može saditi zajedno

Koje bilje možete saditi zajedno?

Većina biljaka dolazi iz tople klime , pa bismo im trebali pružiti slične klimatske uvjete i sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Bilje voli slanu a mažuran poput sunca, dok pepermint i estragon preferiraju svijetlu hladovinu. Vrijedno je spomenuti da dobra sunčeva svjetlost potiče nakupljanje esencijalnih ulja koja biljkama daju arome.

Podloga na kojoj uzgajamo bilje je jednako važna, jer bilje koje se može saditi zajedno ima slične zahtjeve za tlom . Većina biljaka voli dobro drenirano i hranjivim tvarima bogato tlo, a neke, poput komorača i ružmarina, preferiraju tla bogata kalcijem.

Dobri primjeri začinskog bilja koje se može saditi zajedno su metvica, červil i bosiljak. Svi oni vole sunčani ili polusjenoviti položaj i vlažno tlo, bogato hranjivim tvarima.

Vrijedno znati! Metvica od perja jako raste, pa ju je dobro saditi u posudu ukopanu u zemlju kako ne bi gušila bilje koje raste u blizini.

Vrtna komorač sadi se na sunčanom položaju s umjereno plodnim i dobro dreniranim tlom. Odlično će se slagati s mažuranom, koji također zahtijeva sunčan položaj, zaštićen od vjetra i ne previše suho, debeljušcasto i hranjivo bogato tlo. Dakle, komorač i mažuran još su jedan primjer biljaka koje se mogu saditi zajedno .

Upozorenje!

Korijandar za sjeme uzgajamo dalje od vrta i komorača, jer se s njima može križati. Međutim, dobro će se slagati s timijanom i ružmarinom, koji vole korijander poput sunčanog položaja i rijetko se zalijevaju.

Naravno, ovo su samo primjeri. Više informacija o tome koje biljke sadite jedno uz drugo predstavljeno je u donjoj tablici. Ovdje ćete pronaći sve parove ljekovitog bilja koje možete zajedno saditi .

Koje se bilje može saditi zajedno

Mag. Joanna Białowąs