Uzgoj jagoda na parceli

Uzgoj jagoda postaje sve popularniji, kako u dodjeljivačkim i kućnim vrtovima, tako i na balkonima i terasama. Nije iznenađujuće jer su jagode poznate po dobrom ukusu i bogatoj hranjivoj vrijednosti. A najukusniji su kad ih uberete ravno iz grma na vašoj parceli. Pogledajte kako odabrati dobre sorte jagoda za uzgoj na vašoj parceli i kako jagodama pružiti najbolje uvjete za uzgoj. Evo svega što trebate znati o uzgoju jagoda na vašoj parceli ako želite uživati ​​u obilnoj žetvi slatkog voća!

uzgoj jagoda na parceli

Uzgoj jagoda na parceli

Sorte jagoda za uzgoj na parceli

Jagode su niske zeljaste trajnice koje se mogu uzgajati u većini vrtova, kako u tlu, tako i u posudama. Penjačke jagode, koje su u posljednje vrijeme sve popularnije, predodređene su za uzgoj u saksiji. Voće jagode može se jesti sirovo, a također je savršeno za smrznuta jela, džemove i konzerve. Sadrže puno vitamina i minerala, kao i pektin, vlakna topiva u vodi koja smanjuju kolesterol i neutraliziraju otrovne tvari. Brojne prednosti jagoda vrijede pokušati uzgajati jagode na parceli .

Kada uzgajamo jagode , često ne shvaćamo da je jagoda hibrid dviju vrsta šumskih jagoda. Divlje jagode nalaze se u divljini (u Poljskoj u prirodnom stanju možete sresti 3 vrste), a jagode su jednostavno „pripitomljene“ šumske jagode.

Jagode možemo podijeliti na jednoplodne i ponovljene plodove. Jednonosne sorte jagoda cvjetaju u rano proljeće, a rađaju na prijelomu proljeća i ljeta. U regijama s blagom klimom mogu rađati ponovno početkom jeseni, ali uroditi malom berbom plodova. Među njima možemo razlikovati rane, srednje rane i kasne sorte. Kako bi se osigurala berba jagoda tijekom cijele sezone, vrijedi saditi nekoliko sorti.

Sorte jagoda koje ponavljaju plodove cvjetaju i donose plodove od proljeća do jeseni, ali nikada ne daju tešku berbu odjednom, iako je ukupan urod za cijelu sezonu velik. Ne prestaju cvjetati i roditi ni nakon prvih jesenskih mrazeva, što ih čini pogodnima za uzgoj u regijama s hladnijom klimom.

Uz tradicionalne sorte jagoda , u uzgoju se pojavljuju sve više zanimljivosti s neobičnim karakteristikama. U ovoj skupini vrijedi spomenuti, na primjer, ukrasnu jagodu 'Pink Panda' , koja daje velike ružičaste cvjetove, ili jagodu ananasa, 'Pineberry', koja daje bijelo voće s okusom ananasa.

U amaterskim usjevima često se može naći i obična šumska jagoda ( Fragaria vesca ). Šumske jagode rađaju male, ali vrlo aromatične plodove od proljeća do jeseni. Prelaze u polovicu sjene i mogu se uzgajati u posudama.

vrtne šumske jagode - sorte, sadnja, uzgojŠumske jagode - sorte, sadnja, uzgoj

Šumske jagode usko su povezane s jagodama, ali njihov je plod puno manji. Vrlo su ukusni i aromatični, savršeni za jesti sirovi. Šumske jagode prilično su česte u našoj zemlji, uglavnom rastu na rubovima šuma, a uzgajaju se uglavnom za amatere. Upoznajte najbolje sorte šumskih jagoda za uzgoj u vrtu i pogledajte kako izgleda sadnja i uzgoj šumskih jagoda na parceli. Više...

Sadnice jagode za uzgoj na parceli

Komercijalno dostupne biljke jagoda mogu se podijeliti na zelene (svježe), saksijske i tzv. frigo.

Sadnice zelene jagode su one koje se trajno sade odmah nakon uzimanja iz rasadnika. Najbolje vrijeme za sadnju takvih sadnica je jesen (ako se posadi prekasno, mogu se smrznuti).

Sadnice jagoda u posudama (tj. Ukorijenjene u posudama) lakše uzimaju, brže rastu i obilnije rađaju. Nažalost, oni su i skuplji od zelenih.

Obje gore spomenute vrste sadnica omogućuju uzgoj jagoda u dvogodišnjem sustavu , tj. U prvoj godini biljke se sade u gredice, a tek je sljedeće godine moguća prva berba plodova. Berba se ponavlja naredne 3-4 godine, a zatim se biljke zamjenjuju novim.

Alternativa ovim tradicionalnim biljkama jagoda su biljke frigo. Sadnice jagoda Frigo sakupljaju se iz rasadnika tijekom zimskog mirovanja, sortiraju i čuvaju u hladnjači. Koriste se za uzgoj koji kontroliraju uzgajivači, ali također postaju sve popularniji u amaterskim usjevima. Njihova prednost je mogućnost berbe plodova tijekom cijele vegetacije (plodove donosi nakon 8 tjedana od datuma sadnje), kao i ušteda vremena, jer je berba već u prvoj godini uzgoja. Međutim, sadnice frigo jagode zahtijevaju pažljiviju njegu nakon sadnje (posebno zalijevanje) i, poput sadnica u saksiji, skuplje su od zelenih sadnica.

Jagode frigo - prikladan uzgoj na parceli

Biljke jagoda Frigo, tj. One koje su preko zime čuvane u hladnjači, sve su više dostupne za prodaju. Do sada su tretirani uglavnom kao materijal za komercijalnu proizvodnju, kontroliran za određeni datum berbe. U međuvremenu se ispostavlja da brojne prednosti frigo jagoda mogu koristiti i amateri, a jagode ove vrste sve češće se sade u kućne vrtove i vrtove. Više...

Uvjeti za uzgoj jagoda

Stanica za uzgoj jagoda

Da bi uzgoj jagoda na parceli imao šanse za uspjeh, prije svega potrebno je odabrati pravo mjesto za ove biljke. Najbolji rast i plod jagoda postiže se na sunčanim mjestima (u sjeni cvjetaju i donose manje plodova, plod nije toliko aromatičan i sladak) te na plodnim, humusnim, dovoljno prozračnim tlima s reguliranim uvjetima vode. Teška, vodena i vlažna tla su loša. Optimalni pH tla za jagode je između 5,5 i 6,2. Jagode rastu i plodonose lošije na kiselijim i alkalnijim tlima.

Pri odabiru pravog uzgojnog položaja jagoda , također vrijedi obratiti pažnju na biljke koje rastu u blizini. Jagode ne treba uzgajati uz grmlje maline i kupine, kao ni uz gredice s krastavcima i povrćem od križa, jer ove biljke nepovoljno utječu na rast jagoda. Međutim, vrijedi saditi češnjak i luk pored jagoda (npr. Oko perimetra reda s jagodama), koji pomažu u zaštiti jagoda od sive plijesni.

Što saditi uz jagodeŠto posaditi pored jagoda?

Određeno povrće i začinsko bilje koje se uzgaja zajedno s jagodama čini da jagode bolje rode i da je manje vjerojatno da će biti napadnute bolestima. Drugi pak poboljšavaju okus i aromu jagoda. Pogledajte što saditi uz jagode kako bi bolje rasle i urodile. Više...

Priprema mjesta za uzgoj jagoda

Ako želimo započeti s uzgojem jagoda na parceli u rano proljeće , tlo bismo trebali pripremiti na jesen kopanjem gnojem. Prije sadnje jagoda, tlo također treba temeljito očistiti od korova, jer će tada suzbijanje korova u već rastućim jagodama biti vrlo teško (zahtijeva radno intenzivno ručno korenje jagoda).

Sadnja jagoda

Za sadnju odaberite sadnice s jakim korijenovim sustavom (bez zelene plijesni ili crnih mrlja na korijenju) za sunčan položaj. Sadnice jagode treba posaditi u biljku na način da podlogu listova ne zatrpaju novim pupovima, s razmakom od 40-50 cm između sadnica i 70 cm između redova. Tlo oko sadnica treba potapšati i zalijevati, a također ga prekriti slamom ili folijom.

Kada saditi jagodeKada saditi jagode

Jagode su jedno od najpopularnijih sezonskih voća. Nije ni čudo što smo toliko željni uzgajati ih na našim parcelama, a nedavno čak i na balkonima. Uspješan uzgoj uvelike ovisi o ispravnom načinu i vremenu sadnje jagode. I ovaj datum moramo prilagoditi ovisno o vrsti kupljenih sadnica i načinu uzgoja. Pogledajte kada saditi frigo jagode u posude, a kada zelene sadnice. Više...

Njega jagoda

U kasno proljeće zrele jagode treba brati svakodnevno, jer one koje postanu zrele obično trunu. Ljeti, kad matične biljke narastu, treba ih ukloniti odmah u podnožju lišća. U kasnu jesen biljke štitimo od mraza malčiranjem slamom bez korova. U proljeće sljedeće godine gnojimo jagode višekomponentnim gnojivom, po mogućnosti tekućim.

Jagode nakon berbe - njega, gnojidba, prskanje

Jagode nakon berbe zahtijevaju brojne njege kao što su uklanjanje korova, obrezivanje, gnojidba i prskanje. Zahvaljujući tome, biljke će se pripremiti za preživljavanje zime, kao i stvoriti nove listove i cvjetne pupove, što će utjecati na prinos u sljedećoj godini. Također ćemo spriječiti razvoj gljivičnih bolesti i štetnika jagoda. Saznajte o detaljima pravilne njege jagoda nakon berbe. Više...

Uzgoj jagoda u posudama

Ljudi s malim zemljištem ili, na primjer, s balkonom ili terasom, mogu uzgajati jagode u kontejnerima . Za takav uzgoj najbolje su sorte koje ponavljaju plodanje i daju puno trkača - pogodnih za trčanje na osloncima. Penjačke jagode, koje donose plodove od srpnja do kasne jeseni, trenutno postaju hit balkonskog uzgoja.

Zahtjevi za uzgoj u pogledu izloženosti sunčevoj svjetlosti i pH tla slični su uzgoju u zemlji. Dobar supstrat za uzgoj u kontejnerima je tresetni supstrat kojem se na početku sezone dodaje složeno gnojivo s sporo oslobađanjem (ili zalijevanje tekućim gnojivom tijekom cijele sezone).

jagode na balkonuJagode na balkonu - sorte, uzgoj, kada saditi

Jagode na balkonu izvrstan su prijedlog za sve ljude koji nemaju vlastiti vrt, ali bi željeli uživati ​​u zdravom, organskom voću iz vlastitog uzgoja. Za balkon postoje vrlo zanimljive sorte jagoda s dugim, visećim izbojcima, koji neprestano rađaju od kraja proljeća do jeseni. Pogledajte kada saditi jagode na balkonu i kako ih uzgajati u posudama za cvijeće ili balkonskim kutijama. Više...

Razmnožavanje jagoda

Matične biljke svih sorti jagoda i šumskih jagoda tvore trkače duge 30 do 60 cm, na kojima nastaju potomci. Kad duljina trkača dosegne 40 cm, možete odabrati najjače biljke kćerke i pričvrstiti ih na zemlju žičanim kopčama, oko 15-20 cm od matične biljke, a zatim posuti zemljom visine 1 cm. Nakon ukorjenjivanja (nakon 4-6 tjedana) mogu se odvojiti od matične biljke.