Jagodni lignje - borba

Ličinke su ličinke kornjaša koje se hrane u tlu. Listovi jagoda oštećuju korijenje biljaka, što dovodi do uvenuća jagoda i slabijeg ploda, a u ekstremnim slučajevima čak i uništenja cijelog usjeva. Pogledajte kako prepoznati lišće u jagodama , kako spriječiti njihovu pojavu i kako se boriti protiv grinja u jagodama tijekom uzgoja na parceli. Evo djelotvornog načina za dobivanje lišća u jagodama !

lignje u jagodama

Grubs u jagodama

Kako prepoznati lignje u jagodama

Lubinje su ličinke kornjaša poput svibanjske bube ( Melolontha melolontha ), kestenove zlatice ( Melolontha hippocastani ), crvene bube ( Rhizotrogus solstitialis ) i hortikulture ( Phyllopertha horticola ). Ličinke svibanjske zlatice najopasnije su za jagode. Lako ih je prepoznati jer su bijele boje, prilično velike (duljine oko 3-4 cm), smeđe glave i crnog trbuha.

Grubs živi u tlu i hrani se korijenjem, što uzrokuje uvenuće i isušivanje biljaka. Jagodine lignje sposobne su uništiti čitav korijenov sustav jagode, što olakšava izvlačenje biljke iz zemlje. Jagode, posebno koje rastu na laganim tlima, najsloženije su isušivanju zbog oštećenja nastalih zbog lišća.

Da bismo bili sigurni da imamo jagoda u jagodama , izvadite sušaru iz zemlje i provjerite njezino korijenje. Ako su slabe, teško oštećene i u tlu zateknemo bijele ličinke savijene u potkovu, možemo biti sigurni da su lignje.

Borba s lišćem u jagodama

Suzbijanje lišća u jagodama trebalo bi započeti i prije uspostave uroda. Započinjemo utvrđivanjem jesu li lišči prisutni u našem tlu. Na mjestu na kojem želite postaviti gredice s jagodama, nasumično na nekoliko mjesta iskopajte jedan lopatnik tla, zabijajući lopatu na dubinu od 30 cm. Tada se tlo pregledava ili pregledava i broje pronađene lišće. U uzgoju jagoda, prag rizika pri kojem se započinje suzbijanje grmlja iznosi jedan lišće na gredici od 2 m².

Ako smo ustanovili da ima mnogo ili više štetnika, iskopajte zemlju ili je preorajte oštrim alatom (rotacijska freza može biti od pomoći) kako bi ličinke kornjaša dovele na površinu tla, gdje će umrijeti od sunca koji ih isušuje ili ih ptice pojedu.

Vrijedno je i sjetvu heljde koja sadrži tanine štetne za lišćare. Kad heljda naraste, kopamo je zemljom kao zeleno gnojivo. Zatim ponovno provjeravamo broj lišća u tlu .

Kad utvrdimo da su pljeskavice i dalje prisutne, u krajnjem slučaju može se upotrijebiti jedan od kemijskih sredstava za zaštitu bilja, poput Dursban 480 EC. Ovaj pripravak se raspršuje na površini tla, a zatim ga treba iskopati ili orati kako bi se pripravak dublje ukopao. Jagode se mogu saditi najranije dva tjedna nakon korištenja gore spomenutih pripravaka.

Vrlo je važno kontrolirati lišće prije sadnje usjeva jagode , jer će to biti puno teže kasnije, na već rastućim jagodama. Pogotovo ako želimo izbjeći uporabu kemijskih sredstava za zaštitu bilja u uzgoju jagoda na parceli.

Ako primijetite simptome hranjenja lišaja u jagodama koje već rastu u našim krevetima, vrijedi koristiti prirodni lijek za grube i nematode zvan P-DRAKOL. Sadrži korisne bakterije koje stvaraju nepovoljno okruženje za razvoj lišćara. Kao rezultat upotrebe ovog pripravka, broj je lišća vrlo ograničen, obično do te mjere da njihova štetnost prestaje biti primjetna. P-Drakol, kao biološki pripravak, može se sigurno koristiti u uzgoju povrća i voća namijenjenog za konzumaciju. Visoka učinkovitost u kombinaciji s razumnom cijenom čine P-Drakol najboljim izborom za vrtlare koji se bore s lišćem .

P-Drakol lijek protiv lišaja i nematoda

Katarzyna Matuszak