Krema od kupusa. Kako to izgleda, prskanje, borba

Krema od kupusa ( Delia radicum ) jedan je od najopasnijih štetnika kupusa. Odrasli insekti nalikuju mušicama, ali njihove ličinke - gusjenice koje se hrane korijenjem - štetne su za krstasto povrće. Pogledajte kako izgleda krema od kupusa i naučite prepoznavati njene simptome. Predlažemo načine za borbu protiv vrhnja od kupusa u kućnim i dodijeljenim vrtovima te objašnjavamo koja se prskanja kremom od kupusa u kupusu mogu učiniti.

krema od kupusa

Krema od kupusa - Delia radicum - odrasla muha i ličinke

Fotografija Rasbak (ličinke) i AfroBrazilian (odrasla muha), CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Kako izgleda krema od kupusa?

Krema od kupusa muha je koja oštećuje korijenje povrća od križa (kelj, kupus, karfiol, brokula, prokulica, repa, švedica), kao i rotkvica i repa. Također se hrani uljanom repicom i nekim korovom. List odraslog kupusa je siv. Njegova navika malo podsjeća na kućnu muhu, ali je manja (duga je 5,5 do 7,5 mm). Ličinke vrhnja od kupusa su bijele, bez nogu, duge 4-6 mm.

Krema od kupusa - simptomi i šteta

Kao rezultat hranjenja otpadom od kupusa, biljke polako rastu, uvenu i požute, a ako su teško zaražene, umiru. Nakon vađenja biljke iz zemlje, primijetit ćete plitke tunele izdubljene u korijenju. To su najkarakterističniji simptomi prisutnosti vrhnja u uzgoju križnog povrća.

Naučit ćemo bolje prepoznati i boriti se protiv ovog štetnika poznavanjem njegovog životnog ciklusa. Krema od kupusa hibernira u zemlji u fazi kukuljice. U proljeće izlijeću muhe, čije ženke polažu jaja blizu povrća brassica ili izravno na korijenov vrat. Odlazak kupusnih muha druge generacije pada u drugu polovicu srpnja.

krema od kupusa

Ličinke smeća u stabljici cvjetače

Fotografija Rasbak, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Izlegnute ličinke hrane se izvan glavnog korijena . U jednoj biljci može živjeti do 300 ličinki kupusa. Korijen kupusa potamni i nedostaju mu bočni korijeni. Ličinke kupusa hrane se u tunelima izbušenim u tkivima korijenskog vrata. Završni dio oštećenog korijena kupusa taman je i truo. Simptomi hranjenja lišća kupusa također se vide na lišću koje postaje olovno sivo i može umrijeti.

Štetnost lišća kupusa stoga je vrlo značajna i smanjuje kvalitetu i količinu usjeva, a prva generacija ovog štetnika nanosi najveću štetu.

Krema od kupusa - ekološka kontrola

U vrtnom uzgoju kupusa, cikle i rotkvice prvo bismo se trebali koristiti ekološkim metodama suzbijanja vrhnja od kupusa . Prije svega, vrijedi iskoristiti činjenicu da muhe, kako bi odložile jajašca, mirisom pronalaze biljke križnice. Lako je zbuniti insekta sadnjom drugog povrća ili aromatičnog bilja pored kupusa i prskanjem zaštićenog kupusa ekstraktom tansy.

Ekološka kontrola vrhnja od kupusa :

  • Kada sadite presadnice krstastih povrća, čvrsto nabijajte zemlju oko korijenovog vrata povrća .
  • Polaganje kartonskih ovratnika na zemlju kako bi zaštitili tlo oko korijenovog vrata napadnutog povrća. Za to se s kartona izreže kvadrat dužine stranice 12-15 cm ili krug promjera 12-15 cm. Zatim, u središtu jedne od stranica, napravimo rez na središte kvadrata ili kruga i malo veću rupu u sredini za smještaj biljke. Zatim ga gurnemo ispod zasađenog povrća. Za praćenje krugova na kartonu možete upotrijebiti stari CD, što će također olakšati pronalaženje rupa unutar krugova. Takve se navlake mogu izrezati i od filca ili komadića starog tepiha.

krema od kupusa

Kartonske presvlake protiv kreme od kupusa

  • Zajednički uzgoj kupusa s rajčicama ili celerom . Miris ovog povrća otežava kupusovom smeću da pronađe kupus. Između redova kupusa možete posaditi i salatu, kopar ili neven.
  • Pokrivanje usjeva mrežicom s finom mrežicom 1x1 mm ili 1x1.5 mm . Mreža mušicama otežava ulazak u kupus i polaganje jaja. Na isti način možemo zaštititi cvjetaču, rotkvicu i repu. Mrežasti pokrov će raditi svoj posao sve dok su povrtnjaci pažljivo pokriveni i dok su rubovi mrežice savršeno u ravnini sa zemljom. Mrežu postavite odmah nakon sadnje sadnica na gredicu i uklanjajte je samo tijekom sezone berbe.
  • Prskanje ekstraktom tansy (300 g svježe biljke tansy ili 30 g suhe biljke tansy, ulijte 10 litara vode i ostavite do sljedećeg dana, nakon otprilike 24 sata, razrijedite vodom u omjeru 1: 2 i poprskajte kupus). Prskanje tansy vrši se tijekom leta muha. Miris tansyja obeshrabruje insekte da sjede na kupusu i polažu jaja.

Krema od kupusa - prskanje

Ako se prirodne metode pokažu nedovoljnima, u krajnjem slučaju, sredstva za zaštitu bilja mogu se koristiti u borbi protiv vrhnja od kupusa . Možemo odabrati Karate Zeon 050 CS i Mospilan 20 SP.

Prskanje Karate Zeon 050 CS izvodi se u proljeće, tijekom preleta kupusne muhe , koje pada na razdoblje od kraja travnja do početka svibnja. Preporučena doza za jednokratnu uporabu pripravka je 1,2 ml otopljeno u 6 litara vode na 100 m².

Drugi mogući pripravak za kremu od kupusa je Mospilan 20 SP . Prokulice i kineski kupus mogu se prskati nakon pojave štetnika ili u razdoblju od prve dobro razvijene faze lišća do kraja faze lišća. Karfiol i brokula prskaju se kad se štetnik pojavi ili kada se uoče oštećenja, od faze 3 lista do faze ciljane težine glave od 80%.

Mospilan 20 SP koristi se u količini od 2 g otopljenog u 2-5 litara vode, što je dovoljno za prskanje površine od 100 m2 kreveta.