Domaći lijekovi za štetnike kupusa

Domaći lijekovi protiv štetnika kupusa izvrstan su način da izbjegnete upotrebu sredstava za zaštitu bilja i na svojoj parceli uzgajate zdrave glavice kupusa bez kemikalija. Koristeći sastojke koji se nalaze u svakom domu, lako možemo pripremiti pripravke protiv štetnika koji napadaju ovo povrće. Otkrijte 5 domaćih lijekova protiv štetnika kupusa koji će djelovati u vašem vrtu!

domaći lijekovi za štetnike kupusa

Domaći lijekovi za štetnike kupusa - koordinirani uzgoj

Fotografija pixabay.com

1. Domaće prskanje sapuna i sode

Prskanje kalijevim sapunom u koncentraciji od 1% -2% učinkovito plaši lisne uši u uzgoju kupusa . U 10 l vode otopite 100 do 200 ml kalijevog sapuna i ovom otopinom poprskajte kupus. Na tržištu je dostupan i kalijev vrtni sapun s mirisom češnjaka, koji dodatno odbija lisne uši i sprječava njihov ponovni nastup.

vrtni sapun s češnjakom

Sprej za sodu bikarbonu , dobro poznat u domaćinstvu, djelovat će i protiv lisnih uši koje napadaju kupus . Otopite jednu žličicu sode bikarbone u dvije litre tople vode, a u dobivenu otopinu možete dodati i nekoliko kapi kalijevog sapuna, koji stvaranjem svojevrsne membrane pomaže da se otopina lijepi i produžava njezin rad.

Soda bikarbona - upotreba u vrtu, prskanjeSoda bikarbona - upotreba u vrtu, prskanje

Soda bikarbona je siguran i učinkovit prirodni pripravak koji se s uspjehom može koristiti u vrtu za borbu protiv određenih štetnika, bolesti i korova. Evo 5 popularnih primjera upotrebe sode bikarbone u vrtu! Više...

2. Pokrivanje kupusa mrežom ili runom

Pokrivanje kupusa mrežom od 1x1 mm ili 1x1,5 mm ili netkanom tkaninom još je jedan provjereni kućni lijek protiv štetnika kupusa koji poljoprivrednici čak koriste. To smanjuje polaganje jaja ostacima kupusa i hranjenje buha i gusjenica leptira. Zahvaljujući korištenju biljnog pokrova, možemo ubrati zdrav urod s cvjetnice s kupusom.

Zakrpu kupusa treba prekriti mrežom odmah nakon sadnje sadnica kupusa u vrt . Mrežu skidamo samo tijekom razdoblja berbe. Ova metoda je učinkovita samo ako su biljke pažljivo pokrivene. Loše učvršćeni rubovi mreže ili pukotine na njezinoj površini spriječit će mrežu da ispuni svoju svrhu (štetnici će lako ući ispod mreže i položiti jaja na kupus).

3. Domaće prskanje kupusa tansy-om

Primjena spreja od tansy smanjit će pojavu vrhnja od kupusa jer miris ove biljke odvraća insekte od polaganja jaja na kupus. Prskanje odvarom tansije preporučuje se i kao domaći lijek protiv buha i kupusove zlatice .

Za pripremu domaćeg ekstrakta tansy protiv kreme od kupusa potrebno nam je 300 g svježe biljke ili 30 g suhe biljke koju prelijemo s 10 litara hladne vode i ostavimo. Nakon 24 sata stvorit će se lagana pjena. Zatim ga procijedite i razrijedite vodom u omjeru 1: 2.

Odvar tansije koji djeluje na buhe radimo tako da prelijemo 500 g mljevene biljke i 10 litara vode. Biljku namačemo 24 sata. Zatim kuhajte 20 minuta, nakon što se ohladi, ponovno dodajte i razrijedite u omjeru 1: 5.

4. Sadnja biljaka koje odbijaju štetnike kupusa

Odavno je poznato da blizina određenih vrsta biljaka ili biljaka pozitivno utječe na povrće . To je slučaj i sa kupusom. Ona koja raste pored ljutike stvara bolje uvjete za razvoj i postojanje korisnih kukaca, poput zlatnookih insekata, mušica ili osa.

Sadnjom biljaka koje odbijaju štetočine pored kupusa prirodno smanjujemo pojavu uljeza. Bijeli kupus i bijele muhe izbjegavat će kupus uz koji raste mugwort i hizop, češnjak će smanjiti pojavu lisnih uši, puževa i voluharica, a društvo metvice i rajčice pomoći će kod buha. Zelena salata pomoći će riješiti se žičare u uzgoju kupusa.

Koje povrće saditi rame uz rame - stolKoje povrće saditi rame uz rame - stol

Pogledajte koje povrće sadite jedno uz drugo kako biste dobili zdrav i visok prinos. Evo nekoliko korisnih savjeta i tablice povrća koje ćete saditi jedno uz drugo. Više...

5. Bazaltni obrok za kupusne buhe

Domaći lijek protiv štetnika kupusa je prašenje bazaltnog brašna od kamena . Bazaltni obrok smanjit će pojavu buha - malih kornjaša koji grizu rupe na lišću kupusa. Pospite kupus brzinom 1-2 kg bazaltnog brašna na 100 m² uzgoja. Pretvarajući ga na manje područje, trebali bismo koristiti 10 do 20 grama bazaltnog brašna po četvornom metru. Najbolje je ovaj tretman izvoditi rano ujutro, kada su biljke još vlažne od rose. Kišnih i vjetrovitih dana izbjegavamo zaprašivanje brašnom. Posipanje kupusa bazaltnim brašnom također je provjerena metoda za lisne uši i puževe.

Mag. Joanna Białowąs