Vuneno čistilište - primjena, uzgoj, bolesti

Vunena čistilišta ( Stachys byzantina ) snažno se širi trajnica koja pripada obitelji biljaka Lamiaceae . Uzgaja se prvenstveno zbog debelih i mekanih listova prekrivenih srebrno sivim baršunastim rezačem. Zbog pojave lišća, vunasto čistilište ponekad se naziva zečjim ili janjećim ušima. Saznajte više o korištenju vunastih čistilišta u vrtu, pogledajte kako izgleda uzgoj vunastih čistilišta i saznajte koje bolesti mogu napasti ovu biljku.

Vunena čistilišta

Vunena čistilišta

Vuneno čistilište - primjena

Vunena čistilišta brzo rastu . Zbog toga je pogodna za sadnju tepiha i pokrivanje travnjaka na suhim i sunčanim mjestima. Može se koristiti za popunjavanje granica i granica. Vrijedna je biljka i u kamenjarima i močvarama, a koristi se za sadnju zelenih krovova. Vuneno čistilište također se može uzgajati u kontejnerima . Atraktivan je i zimi jer lišće u jesen ne umire.

Zanimljiva tekstura i boja lišća Čistilišta , koja se razlikuje ovisno o sorti, izvrsna su podloga za sadnju jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka. Vunena čistilišta posebno su atraktivna u društvu biljaka kao što su: perunike (irisi), ukrasni češnjak, božur, mačja metvica, biljke graba i seduma, kao i mnogi ukrasni grmovi.

Ljubičasti cvjetovi vunastih čistilišta , koji se pojavljuju u lipnju i srpnju, medonosni su i nakon rezanja mogu se sušiti.

Vuneno čistilište - uzgoj

Vuneno čistilište je biljka s niskim ekološkim zahtjevima . Preferira pjeskovitu ilovaču, dobro dreniranu, stjenovitu i ne previše vlažnu ili čak suhu zemlju. Međutim , svako tlo će raditi za uzgoj vunastih čistilišta . Jedina iznimka su teška i vlažna tla, gdje se čistilište može zagrijati u hladnim mjesecima.

Najbolji položaj za uzgoj čistilišta je na sunčanim ili blago zasjenjenim mjestima. U dubokoj sjeni lišće gubi srebrnasto-sivu boju. Vuneno čistilište je ekspanzivna biljka, koju moramo uzeti u obzir prilikom planiranja njezina uzgoja.

Od lipnja do kolovoza (u drugoj godini uzgoja), Čistilište cvjeta sitnim ljubičastim cvjetovima skupljenim u klasove. Dekorativni cvjetovi su tek na samom početku cvatnje. Obično se režu što je prije moguće ako ne planirate ubrati sjeme.

U proljeće lišće režemo i blizu zemlje - možemo ga kositi, na primjer, kosilicom. Ovaj tretman potiče biljku da uspijeva i održava energiju i zdrav izgled lišća. Svake četiri godine potrebno je podijeliti visoko razvijene panjeve za čistilište. Prilikom dijeljenja starih šarana, njihovi se ulomci mogu koristiti za razmnožavanje biljke. Drugi način razmnožavanja čistilišta je sijanje sjemena prikupljenog iz cvatova. Sjeme sijemo u travnju-lipnju na gredicu. Nakon otprilike 4 tjedna nakon sjetve, sadnice su spremne za sadnju na stalno mjesto.

Vunena čistilišta ne zahtijevaju veliku gnojidbu i u načelu gnojidba nije potrebna u njenom uzgoju. Svakih nekoliko godina, prilikom dijeljenja šarana, možete ga posipati slojem komposta, ako primijetite da manje raste.

Vuneno čistilište - bolesti

Vunena čistilišta, zahvaljujući zaštitnom sloju rezača, otporna su na bolesti, štetnike i mraz. Međutim, kao rezultat uzgoja u previše vlažnom tlu, mogu ga napadati gljivične bolesti. Najčešća bolest vunastih čistilišta je pepelnica. Njegovi se simptomi javljaju na lišću prekrivenom bijelim cvatom, nažalost teško vidljivom među kutnerima. Listovi počinju sporije rasti i deformirati se. Kada se uoče simptomi bolesti, biljku poprskajte Amistar 250 SC, Nimrod 250 EC (10 ml proizvoda / 10 l vode) ili Topsin M 500 SC (15 ml proizvoda / 10 l vode).

Kako bi se spriječila ova bolest, čistilište treba redovito čistiti od mrtvih listova iz čistilišta kako bi se spriječilo njihovo propadanje. Također biste trebali izbjegavati sadnju vunastih čistilišta na teškim i vlažnim tlima i pretjerano zalijevanje.

Mag. Agnieszka Lach