Bradati karanfil - sorte, uzgoj, razmnožavanje

Bradati karanfil ( Dianthus barbatus ) biljka je karakteristična za stil ladanjskih vrtova. Ova šarmantna vrsta dvogodišnja je biljka, koja se vrlo često uzgaja kao rezan cvijet, a također se sadi na rubovima gredice. Pogledajte koje sorte bradastih karanfila vrijedi saditi u vrtu, kako je jednostavno uzgajati bradat karanfil i naučite sami uzgajati karanfil!

Bradati karanfil

Bradati karanfil - Dianthus barbatus

Fotografija pixabay.com

Bradati karanfil cvjeta u drugoj godini nakon sjetve. U godini sjetve stvara nakupine tamnozelenog lišća, a u proljeće sljedeće godine daje 25 cm duge stabljike na kojima se sade cvatovi. Svaka stabljika ima velik broj cvjetova različite boje. Bradati karanfil cvjeta od sredine svibnja do kolovoza . Cvjetovi su često šareni, raznobojni, nježnog mirisa i atraktivno izgledaju u kombinaciji s drugim biljkama na gredicama ili obrubima.

Vrijedno znati!

Nježno mirisni cvjetovi bradatog karanfila jestivi su , a latice su sirovina. Vrijedno je ukloniti bazu latice klinčića da biste se riješili pomalo gorkog aftertastea. Nježne pahuljice mogu se dodati kremama, sirupima, salatama i voćnim kolačima. Kandirani karanfilić naglašava karakter slatkih peciva.

Bradati karanfil - sorte

Cvjetovi bradatog karanfila odlikuju se raznim bojama, iako su u prodaji dostupne najčešće sorte bradastih karanfila u sjeni karmina . Visoki bradasti karanfili koriste se posebno za rezano cvijeće (npr. Vorläufer serija bradastih karanfila), dok se kratke sorte koriste za rubove.

Među preporučenim sortama bradatog karanfila vrijedi spomenuti tamnoljubičastu sortu 'Atrosanguineus', grimiznocrvenu sortu 'Scharlachkoning' i klasičnu bijelu sortu 'Alba'. Cvjetovi bradatog karanfila ponekad su dvobojni s obrubom, okom, mrljama i prugama.

Bradati karanfil - uzgoj

Bradati karanfil preferira sunčan položaj i umjereno vlažno tlo, dobro drenirano i bogato hranjivim tvarima. Bradati karanfil je najmanje zahtjevan - bit će zadovoljan i prihvatit će ga gotovo bilo gdje na parceli. Podnosi sušu, dobro uspijeva i pod punim suncem i u hladu. Kada uzgajate bradati karanfil u vrtu, može se integrirati u krevet snaperom ili gipsofilom.

Bradati karanfil

Bradati karanfil - Dianthus barbatus

Fotografija pixabay.com

Bradati karanfil rijetko pati od gljivičnih bolesti, što je još jedna od njegovih prednosti i pojednostavljuje njegu ove biljke.

Bradati karanfil - razmnožavanje

Razmnožavanje bradatog karanfila započinjemo u svibnju sijanjem sjemena u inspekcijske posude ili kutije. Za razmnožavanje bradatog karanfila možete koristiti mješavinu tla za kompost, pijeska i treseta u omjeru 1: 1: 1 ili kupiti gotovu zemlju za sjetvu sjemena u vrtnoj trgovini.

Bradati karanfil

Bradati karanfil - Dianthus barbatus

Fotografija pixabay.com

Pripremljene sadnice bradatih karanfila stavite na stalno mjesto, u srpnju, razmak 30x30cm ili na tzv. rezervna područja, gdje biljke čekaju do proljeća. Supstrat za uzgoj klinčića treba unaprijed pravilno pripremiti, npr. Oploditi kompostom.

Posađeni bradati karanfil prezimljava u zemlji i cvjeta sljedeće godine od sredine svibnja. Međutim, prije pojave niskih temperatura vrijedi pokriti klinčić slamom, lišćem ili grančicama smreke. U proljeće otkrivamo zaštitu i postupno gnojimo klinčiće višekomponentnim gnojivima.