Crveni bor - opis, kontrola, prskanje

Ruda pila je osa čija ličinka u svibnju i lipnju broji grickane borove igle, u ekstremnim slučajevima uzrokujući gołożer. Ovdje je detaljan opis borne gljive i štete koja je od nje nastala, kao i savjet o borbi protiv borne gljive na borovima koji rastu u kućnim i pripadajućim vrtovima. Kako odabrati pravilno prskanje za borne gusjenice ?

ruda bor

Crveni lajm ( Neodiprion sertifer )

Bačvasta ruda - opis štetnika

Simptomi hranjenja crvene ribe- lavova ( Neodiprion sertifer ) mogu se primijetiti u razdoblju od svibnja do lipnja, kada njegove ličinke (sivozelene gusjenice) oduševljeno grizu borove iglice, ponekad potpuno ogolivši borove grančice iglica. Najčešće napadaju mlade borove koji rastu na siromašnim tlima i na mjestima s visokim izlaganjem suncu. Gusjenice grinje crvenog lava pojavljuju se na planinskom boru, običnom boru, crnom boru, bijelom boru, bijelom boru i ostalim borovima. Uobičajeni na boru također se može pojaviti sličan program - bor pilac ( Diprion pini ), koji uzrokuje istu štetu.

Gusjenice borove zlatice sivozelene su s crnim glavama i dosežu 2,5 cm duljine, dok su gusjenice borove zlatice žutozelene s narančastim glavicama. Ličinke borove zlatice hrane se u skupinama od po nekoliko ili čak desetak, grizući starije iglice, dok mlade izdanke ostavljaju netaknutima. Srećom, ovo daje drvetu priliku da se obnovi. Krajem lipnja ličinke se spuštaju u tlo, gdje predenje čahura vrše i kukuljice do rujna. Odrasli insekti polažu jaja postavljajući ih u redove duž rubova igala. Sljedećeg proljeća ličinke će se ponovno izleći u obliku gusjenica koje jedu borove iglice .

borova bageta

Borova gljiva ( Diprion pini )

Borecznik ruda - suzbijanje i prskanje

Uz mali broj stabala u vrtu, vrijedi paziti na borove s početka svibnja, a kada se pojave gusjenice, uklonite ih ručno prije nego što ih oštete. Ako nismo u mogućnosti ukloniti gusjenice, odmah nakon što primijetimo štetnika , poprskajte rudevicu upotrebom kontaktnih pripravaka za suzbijanje gusjenica i štetnika koji sisaju grizu. Među resursima dostupnim za amatersku upotrebu u vrtovima, bit će korisni Karate Zeon 050 CS, Karate Gold Tuje i Iglaki te Decis 2.5 EC. Za potpunu učinkovitost prskanje treba ponoviti nakon 7-10 dana.

Lymeova ruda nanosi veliku štetu uglavnom u šumama . Srećom, šumari imaju na raspolaganju mnogo širi spektar mjera za profesionalnu uporabu. Ovdje se za prskanje na crvenu gljivu koriste sljedeći pripravci: Acetamip 20 SP, Ceta 20 SP i Dimilin 480 SC.

Na kraju, vrijedi dodati da ličinke bora nisu jedine gusjenice na boru koje možemo susresti. Za usporedbu, vrijedi se upoznati s opisima simptoma hranjenja borove rotonde i monahinje. Međutim, metode suzbijanja svih ovih štetnika i preporučena sredstva za prskanje prilično su slične.

Sredstva za borbu protiv crvenog bora u vrtovima za kućanstvo i uzgoj spomenuta u članku možete naručiti u našoj e-trgovini. Jamčimo visoku kvalitetu pripravaka, atraktivne cijene i brzu dostavu. Za prikaz ponude kliknite donji gumb.