Gnojivo od banane. Kako izraditi i prijaviti?

Gnojivo iz banana , točnije iz kore, izvrstan je način da biljke opskrbljuju fosforom i kalijem. Ovi elementi blagotvorno djeluju na cvatnju i zdravlje vrtnih biljaka, kao i poboljšavaju okus povrća poput rajčice. Pa kad jedete bananu, nemojte bacati koru! Njegova upotreba za hranjenje biljaka dječja je igra. Pogledajte kako napraviti gnojivo od banana i kako ga koristiti kako biste svojim biljkama donijeli najviše koristi. Evo 5 provjerenih načina korištenja kora od banane za oplodnju biljaka.

gnojivo od banane

Kora banane izvrsno je gnojivo!

Banana je jedno od najpopularnijih voća koje kupujemo i jedemo. Nije samo ukusan već sadrži i mnoge minerale, uključujući puno kalija i fosfora. Ovi elementi sadrže i kore od banane. Zato ih vrijedi koristiti za gnojidbu biljaka. Gnojivo od kore banane posebno je korisno za cvjetnice kojima su potrebni fosfor i kalij da bi obilno i dugo cvjetali . Također koristimo gnojivo od banana pod ružama ili drugim biljkama napadnutim ušima, jer će savršeno pomoći da preplašite ove štetnike. Zbog visokog udjela kalija, gnojivo od banana treba koristiti i pod rajčicom.

5 načina korištenja kore od banane za oplodnju biljaka:

  1. Koru banane treba narezati na manje komade i potpuno osušiti . Da biste ubrzali postupak sušenja, kožu možete staviti u pećnicu. Zatim ga sameljite u fini prah ili ga jednostavno zdrobite i dodajte u vodu. Sve pomiješajte i ostavite sa strane nekoliko dana. Rezultirajućim gnojivom od banana zalijevamo svoje cvjetnice .

  2. Osušena i mljevena kora banane također se može izravno pomiješati sa zemljom kojom ćemo saditi cvijeće.

  3. Gnojivo od banane može se napraviti i na jednostavniji način rezanjem kore na sitne komade i zakopavanjem u zemlju neposredno ispod biljke . Na taj će način polako raspadajuća kora postupno opskrbljivati ​​biljku mineralima.

  4. Drugi način je silaža od kore od banane . Da bismo napravili ovo gnojivo od banana, trebaju nam kora i voda. Sakupljene kore od banane prelijte prokuhanom i ohlađenom vodom. Zatim ga s vremena na vrijeme promiješamo i ostavimo poklopljeno. Silaža će biti gotova nakon otprilike 2 tjedna. Koristimo ovu vrstu gnojiva od banana razrijeđenog vodom , zalijevajući njime biljke. Korijenski sustav biljaka posebno dobro apsorbira kalij i fosfor koji sadrži.

  5. Kore od banane, kao i cijele banane, izvrstan su sastojak komposta . Brzo se raspadaju na visokim temperaturama, što poboljšava strukturu komposta i ubrzava razgradnju ostalih komponenata komposta. Prije nego što ih bacite u komposter, vrijedi izrezati cijele banane ili njihove ljuske.

Znatiželja! Ako želimo privući više leptira, vrijedi na nekoliko mjesta u našim gredicama postaviti male komadiće pulpe banane, koji će gotovo odmah namamiti leptire u vrt.

Katarzyna Marcinkowska