Bolesti i štetnici borova - opisi, fotografije, suzbijanje

Borovi su prekrasni grmlje i drveće, obično izdržljivi i dobro rastu u našem podneblju. Međutim, mogu ih napasti bolesti i štetnici. Savjetujemo kako prepoznati bolesti i štetnike borova , čemu će pomoći opisi simptoma i fotografije borova zahvaćenih patogenima, a otkrivamo i provjerene metode borbe protiv bolesti i štetnika na borovima . Pogledajte koja je bolest bora u vašem vrtu i kako joj pomoći!

Bolesti i štetnici bora

Žuta borova iglica može uzrokovati i bolesti i štetnike. Saznajte kako ih prepoznati

Bolesti borova

Na nekim borovima, uglavnom stranog podrijetla, mogu se pojaviti opasne gljivične bolesti . Borove s pet igala, uglavnom bijeli bor, napada hrđa bijelog ribiza. S druge strane, borove s tri igle i neke borove s dvije igle napada gljiva koja uzrokuje odumiranje izbojaka.

Fitoftoroza

Klorotske, žute, a zatim i smeđe iglice, koje kao posljedicu toga umiru, simptomi su vrlo opasne bolesti borova, a to je fitoftora . Visoka vlažnost supstrata dodatno pojačava razvoj patogena koji se razvija u supstratu i inficira korijenski sustav biljke i bazu izdanka. Zahvaćeni korijeni borove kose nisu u stanju pravilno apsorbirati hranjive sastojke iz supstrata, zbog čega biljka postupno umire.

Fitoftora bora

Phytophthora - iglice smeđe boje i trulež osnove izboja bora

Nakon što primijetite prve simptome ove bolesti bora, biljke zalijevajte otopinom biološkog pripravka Polyversum WP (provode se 3 tretmana u razmacima od 3 tjedna). Nažalost, jako zaraženi borovi moraju se ukloniti. Ne zaboravite da na mjestu zaraženog bora ne sadite nijednu drugu biljku ili da supstrat prvo dekontaminirate fungicidima, npr. Magnicur Energy 840 SL ili Proplant 722 SL u koncentraciji od 0,2% u količini od 2-4 litre otopine na 1m2 podloge. Prije sadnje novih biljaka na podlogu dodajte 10-20 litara kompostirane borove kore koja će inhibirati razvoj patogena.

Fitoftora - simptomi, suzbijanje, prskanjeFitoftora - simptomi, suzbijanje, prskanje

U vrtovima se simptomi fitoftore najčešće opažaju na rododendronima i četinjačima. Ova je bolest vrlo opasna za biljke, pa vrijedi saznati kako prepoznati simptome fitoftore i kako se boriti protiv fitoftore u vrtu. Više...

Armilarna trulež korijena

Druga bolest koja pogađa bor je truljenje korijena gljivica . Simptomi bolesti pojavljuju se na tupim iglicama koje postaju žute, smeđe i postupno otpadaju, a na dnu izdanka oko njegovog opsega ili na odvojenim mjestima kora postaje smeđa, umire i puca, otkrivajući drvo. Ispod mrtve kore stvara se prazan prostor i ulazi zrak. Na površini drveta i kore vidljive su pahuljice obilnog bijelog micelija koje pokrivaju čitav opseg stabljike .

Suzbijanje ove borove bolesti sastoji se u zalijevanju biljaka pripravkom Rovlar Flo 255 SC u koncentraciji od 0,2% u dozi od 1-4 litre po biljci. Ako je zaraza jaka, a primjena zaštitnih mjera ne pomaže, bor treba ukloniti i spaliti.

borov osip

Brojne padajuće borove iglice mogu biti simptom bolesti - borov osip

Talas bora

Osip od bora je bolest čiji su simptomi vidljivi na iglicama tijekom cijele vegetacije, jer se u proljeće i ljeto na iglicama pojavljuju pojedinačne mrlje. U jesen možemo uočiti karakteristične žute križne crte. Sljedeće godine, u travnju, iglice se deformiraju, postaju žute i masovno otpadaju . Vrećaste spore patogena stvaraju se na srušenim iglicama, koje inficiraju sljedeća stabla od rujna do studenog. Nakon što primijetite simptome, nemojte dopustiti da se borove iglice zalijevaju i navlažuju. U borbi protiv bolesti bora , koja je osip, moramo naizmjenično koristiti dva ili tri puta svakih 14 dana za sredstva za zaštitu bilja kao što su Topsin M 500 SC i Amistar 250 SC.

Osip od bora - simptomi, fotografije, liječenjeOsip od bora - simptomi, fotografije, liječenje

Simptomi borovog osipa su žuti, zatim smeđi i obješene igle na kojima možete pronaći crne mrlje i poprečne crte. Fotografije borova zahvaćenih osipom pomoći će prepoznati ovu bolest. Također savjetujemo kako se boriti protiv borovog osipa u kućnom vrtu. Više...

Zemljani posuđe i hrđa od ribiza

Hrđa bijelog ribiza posebno napada borove s pet igala. Prepoznaje se po žućkanju iglica i karakterističnoj narančasto-hrđavoj boji kore na dnu iglica . Sljedeće godine na mjestu gdje se spore gljivica prenose u crni ribiz pojavljuju se žuto-bijeli mjehurići. Na mjestu odumrlog tkiva kora se suši i puca, te se prekriva obilnim smolastim sekretima. Vremenom se stvara otvorena rana, a oko nje se svakog proljeća pojave nakupine sporulacije.

hrđa od bijelog ribiza

Zemljani posuđe i hrđa od ribiza

Prevencija borbe protiv hrđe bijelog ribiza sastoji se prije svega u tome da se crni ribiz ne sadi na mjestima gdje rastu borovi s pet igala. Zaražene izbojke treba izrezati i spaliti, a izrezana područja podmazati vrtnom mašću s dodatkom fungicida.

Zemljana posuda i hrđa od ribiza.  Simptomi i liječenjeZemljana posuda i hrđa od ribiza. Simptomi i liječenje

Hrđa bijelog ribiza gljivična je bolest koja pogađa borove s pet igala, kao i grmlje ribiza i ogrozda. Opasna je bolest koja zahtijeva kontrolu prskanja. Pogledajte kako prepoznati simptome hrđe bijelog ribiza i kako se boriti protiv hrđe na borovima i ribizlima. Više...

Zamor izbojaka bora

Tamnocrvene mrlje zasićene smolom koje se pojavljuju na izbojcima bora, koje pucaju otkrivajući drvo, simptomi su odumiranja izbojaka bora , što zauzvrat dovodi do stvaranja rakova i odumiranja cijelih izbojaka. Igle na zaraženim izbojcima postaju žute, a zatim smeđe i umiru. Na smotkama često ostaju iglice zamrljane smolom, s vremenom poprimajući sivkastu boju. Za kišovitog vremena spore se prenose na susjedne biljke i zaraze ih najčešće na mjestu oštećenja izdanka. Bole borove izbojke treba izrezati ispod mjesta zaraze i poprskati Topsin M 500 SC ili Rovral Flo 255 SC.

Štetnici bora

Borov vulkan

Dok se hrani biljkom, borov moljac uzrokuje da iglice požute i otpadnu . Borbu protiv ovog opasnog štetnika bora treba započeti rano u proljeće, primjenom profilaktičkog prskanja parafinskim uljem, koje pokriva faze zimovanja štetnika presvlakom koja insektima otežava disanje i uzrokuje njihovu smrt. Preporučeni uljni pripravci su: Promanal 60 EC (sadrži čisto parafinsko ulje) i Emulpar 940 EC (sadrži kupinovo ulje koje ima identičan učinak na štetnike).

Borova grinja hrani se donjom stranom iglica, isisavajući stanični sadržaj, što uzrokuje pojavu raširenih žutih mrlja na iglicama. Krajem travnja i početkom svibnja ličinke se pretvaraju u tamnocrvene ženke koje polažu jaja na mlade izbojke. Ličinke se iz jaja izležu sukcesivno i hrane se svibanjskim izbojcima, uslijed čega iglice postaju smeđe i otpadaju. Ljeti, nakon što se primijete lisne uši, pošpricajte pripravkom iz skupine piretroida, npr. Karate Zeon 050 CS ili Karate Gold Tuje i četinjače.

Padajuće iglice smreke.  Zašto smreka gubi iglice?Smreko-ariš vulkan. Prskanje i borba protiv gobija!

Smrekovo-arišov siledžija je uš koja živi na stablima ariša i smreke. Ovaj štetnik zimi hibernira u pukotinama kore, u proljeće iskrivljuje iglice ariša, a ljeti pokriva izbojke bijelim voštanim sekretom. Pogledajte kako bi trebalo izgledati suzbijanje armworms-a na četinjačima i naučite o najboljem prskanju za ovog štetnika! Više...

Stiletto saće

Još jedna štetočina bora koja se pojavljuje na mladim svibanjskim izraslinama crnog bora, rjeđe patuljaste planinske borove, je lisna uš . Kao rezultat njegovog hranjenja, iglice postaju žute i otpadaju. Ličinke se izvaljuju u travnju iz zimovajućih izbojaka na kori, protiv kojih se treba boriti prskanjem Karate Zeon 050 CS.

Rola od bora

Svitak ananasa leptir je čija se ličinka hrani unutar mladih izbojaka bora, zbog čega se suše i savijaju na karakterističan način. Ove gusjenice na borovom drvetu prvo prođu dno iglica, a zatim zagrizu u pupoljke, gdje se hrane do kasne jeseni i hiberniraju da bi u ožujku dosegle vršni izdanak. Gusjenice sazrijevaju u lipnju, leptiri se pojavljuju krajem mjeseca nakon kukuljice. Trulež listova bora suzbija se uklanjanjem sušećih izbojaka do kraja lipnja, prije nego što leptiri izlete i polože jaja na mlade izbojke. Tijekom razdoblja odlaska bor treba poprskati Karate Zeon 050 SC , koji uništava mlade gusjenice koje započinju s hranjenjem.

ananas kornjača

Simptomi hranjenja tortrixom lišća ananasa

Crveni bor

Još jedan štetnik bora koji uzrokuje skidanje izbojaka bora je gljiva bora . Ličinke Hymenoptera hrane se od svibnja i u potpunosti jedu iglice. Na prijelazu iz srpnja u kolovoz okružuju se čahrom u kojoj se olakavaju. Odrasli se pojavljuju u rujnu. Ženke polažu jajašca ispod kože igle tamo gdje hiberniraju. Ličinke koje se izlegnu u svibnju počinju se hraniti prošlogodišnjim i ovogodišnjim iglicama. Ovaj štetnik bora suzbija se prskanjem Karate Zeon 050 SC čim se uoče ličinke.

U našoj trgovini možete naručiti proizvode za zaštitu korisne u borbi protiv bolesti i štetnika bora . Jamčimo visokokvalitetne proizvode, nisku cijenu i brzu dostavu. Da biste vidjeli dostupne resurse za bolesti i štetnike bora , kliknite gumb ispod.

Mag. Joanna Białowąs