Gnojidba jagoda. Kako i čime gnojiti jagode?

Gnojidba jagoda ima velik utjecaj na rast biljaka, prinos i okus voća. Međutim, treba imati na umu da jagoda nema vrlo visoke zahtjeve za gnojidbom, stoga bi gnojidba jagoda trebala biti umjerena, a gnojiva treba dozirati na odgovarajuće datume. Pogledajte kako oploditi jagode na parceli, koji su najbolji datumi za prihranu jagoda i koje će gnojivo za jagode najbolje ispuniti svoj zadatak.

prihrana jagoda

Gnojidba jagoda - gnojidba jagoda raznih proizvođača

Gnojidba jagoda prije sadnje

Uzgoj jagoda na jednom mjestu obično traje 4-5 godina, jer tada biljke daju manje plodova i potrebno ih je zamijeniti novima. Ovo kratko uzgajanje jagoda, u kombinaciji s relativno malim zahtjevima za gnojidbom, znači da se osnovna gnojidba jagoda na parceli izvodi u vrijeme pripreme tla za sadnju novih biljaka.

Kada saditi jagodeKada saditi jagode

Jagode su jedno od najpopularnijih sezonskih voća. Nije ni čudo što smo toliko željni uzgajati ih na našim parcelama, a nedavno čak i na balkonima. Uspješan uzgoj uvelike ovisi o ispravnom načinu i vremenu sadnje jagode. I ovaj datum moramo prilagoditi ovisno o vrsti kupljenih sadnica i načinu uzgoja. Pogledajte kada saditi frigo jagode u posude, a kada zelene sadnice. Više...

Jagode najbolje uspijevaju i najbolje rađaju na laganim tlima, ali istodobno bogate humusom i ne lako se suše. Da bi se osigurali takvi uvjeti, potrebno je primijeniti organska gnojiva prije sadnje jagoda.

Najbolje gnojivo za jagode je kompost koji sami proizvodimo na parceli. Gnoj može biti zamjena. Oba se gnojiva mogu koristiti u dozi od 30 do 35 litara po parceli od 10 m².

Kompost se može dati neposredno prije sadnje jagoda. U slučaju gnoja, imajte na umu da se ne smije unositi neposredno prije sadnje. Gnoj se koristi ispod predusjeva, a ako ga moramo dati prije sadnje jagode, moraju biti ispunjena dva uvjeta. Prvo, to mora biti dobro kompostirani gnoj. Ni pod kojim uvjetima ne smijete davati svježi gnoj! Drugo, mora se davati najkasnije 5-6 tjedana prije datuma sadnje jagoda. Rasklopljeni stajski gnoj kopamo na tlu do dubine 10-20 cm na laganim i 5-15 cm na težim tlima.

Bazaltno brašno vrlo je dobro gnojivo za jagode , koje se može koristiti i za pripremu tla za uzgoj i za prihranu tijekom uzgoja. To je mineralno gnojivo prirodnog podrijetla, bogato silicijevim dioksidom, koje jača biljke i čini ih otpornima na bolesti. Uz to, bazaltno brašno oplođuje i prozračuje tlo, obogaćujući ga bogatim nizom makro- i mikroelemenata (uključujući fosfor, kalij, magnezij, bakar, bor, željezo i mnoge druge).

Prilikom pripreme tla za jagode , ovisno o kvaliteti vašeg tla, koristimo dozu bazaltnog brašna od 1,5-3 kg po 1m². Kako bazaltno brašno ne sadrži dušik, u sljedećim godinama uzgoja možemo ga koristiti kao jesensko gnojivo u količini od 200-300g po 10m² parcele s jagodama.

Također je vrijedno znati da se tijekom vegetacije jagode mogu u potpunosti zaprašiti bazaltnim brašnom , što ih štiti od napada štetnika i bolesti. Ovo je, između ostalih provjerena metoda protiv puževa.

Obrok od bazalta u trgovini vodiča

Prije sadnje jagoda, također vrijedi provjeriti pH tla u gredicama jagoda. Optimalna reakcija tla za uzgoj jagoda je blago kisela s pH 5,6 - 6,5. U tlima s pH višim od 6,5 može doći do kloroze zbog poremećaja usvajanja željeza, a pri pH mnogo nižem od optimalnog, jagodama može nedostajati kalcija. Stoga, ako je pH tla niži od 5,5, treba izvršiti vapnenje tla za jagode . U tu svrhu možemo upotrijebiti dolomit, popularno korišten na parcelama. Vapnenje tla izvodi se prije sjetve preduska. Također bismo trebali imati na umu da se vapljenje ne smije provoditi istodobno s hranjenjem gnoja.

Također je poželjno upotrijebiti predusje za jagode koji će poboljšati strukturu tla, obogatiti je organskom tvari i smanjiti rast korova. Kao zeleno gnojivo možete sijati gorušicu, ozimu uljanu repicu, repicu, lupin, konjicu, grašku, poljsku raž ili mješavine raži i ozime graške. Kose se neposredno prije cvatnje, ostavljaju da uvenu, a zatim se iskopaju do dubine od 15-20 cm.

Zeleno gnojivo - kada sijati, koje biljke za zeleno gnojivo

Zelena gnojiva igraju važnu ulogu u organskom uzgoju, a kao amateri trebali bismo ih koristiti uglavnom u uzgoju povrća na parceli. Sjetvom biljaka za zeleno gnojivo prirodno poboljšavamo strukturu i plodnost tla u vrtu. Pogledajte kada sijati zeleno gnojivo, koje su najbolje biljke za zeleno gnojivo i kada ih sjeći i kopati zemljom. Više...

Na tako obogaćenom polju već se mogu saditi jagode. Sljedeće doze gnojiva daju se kad jagode počnu rađati, prva doza je obično u proljeće, a druga nakon berbe.

Gnojidba jagoda u proljeće

Ljudima koji se bave uzgojem jagoda bave se vrlo amaterski i ne mogu samostalno odabrati odgovarajuće doze gnojiva za gnojidbu jagoda, preporučuju višemineralna gnojiva dizajnirana posebno za jagode, poput Florovita za jagode i voćne grmlje , Fructus za jagode, maline , gnojivo Agrecol za jagode, maline i šumske jagode ili gnojivo Biopon za jagode i šumske jagode .

Naravno, ove vrste gnojiva ima mnogo više, nemoguće ih je sve navesti. Pri odabiru mineralnog gnojiva za jagode , obratimo pozornost na činjenicu da, osim osnovne NPK formule, tj. Dušika, fosfora i kalija, gnojivo sadrži i druge makro- i mikrohranjive sastojke potrebne jagodama, tj. Magnezij, sumpor, kalcij, bor, bakar, željezo, mangan, molibden i cinka. Također možete koristiti općenito dostupna višekomponentna univerzalna gnojiva, ali trebali biste izbjegavati ona s vrlo visokim udjelom dušika, poput Polifoske ili Azofoske.

prihrana jagoda

Za oplodnju jagoda na parceli preporučujemo organsko gnojivo Target

Korištenjem gnojiva za jagode, kao što je gore spomenuto , možete dati cjelogodišnju dozu gnojiva jednom u proljeće. Međutim, korisnije je gnojidbu jagoda podijeliti na dvije doze - prvu koja se daje u proljeće (obično veću) i drugu koja se daje nakon berbe plodova. Primjerice, ako smo kupili gnojivo Florovit za jagode i voćne grmlje , možemo ga koristiti jednom u proljeće (odmah nakon početka vegetacije, na prijelazu iz ožujka u travanj) u dozi od 0,25 kg gnojiva na 10 m² gredica jagode ili ga razbiti u dvije doze - 0, 15 kg / 10m² u proljeće, a ostatak 0,10kg / 10m² nakon berbe ploda. Bez obzira na odabrano gnojivo, upute za gnojidbu trebaju biti na njegovom pakiranju.

Ako želimo jagode oploditi ekološki više, djelovat će prirodni biohumus, koji se u principu ne može predozirati. To je tekuće gnojivo koje se razrjeđuje vodom za navodnjavanje. Doziranje je naznačeno na pakiranju. Guano se može koristiti s granuliranim gnojivima. Granule gvana posipaju se ravnomjerno oko biljaka u proljeće i nježno rahle tlo. Tada obilno zalijevamo. Međutim, Guano je prilično jako gnojivo, pa pripazite da ga ne predozirate.

Vrijedno je preporučiti i organska gnojiva za jagode , koja se temelje samo na prirodnim sastojcima i bogatim su organskim tvarima, za amaterske usjeve na parcelama i u kućnim vrtovima . Ne samo da savršeno oplodjuju jagode, već pomažu i u održavanju plodnosti tla.

Njega jagoda u proljećeNjega jagoda u proljeće - uklanjanje korova, prihrana, prskanje

Pravilna njega jagoda u proljeće od velike je važnosti za početak pravilnog rasta biljaka u novoj vegetacijskoj sezoni. Proljetne tretmane jagodama započinjemo oko sredine ožujka i započinjemo uklanjanjem debelog sloja slame koji je biljke zaštitio od mraza. Što još treba učiniti? Pogledajte kako izgleda njega jagoda u proljeće i što učiniti. Više...

Gnojidba jagoda nakon berbe

Sljedeća gnojidba jagoda vrši se nakon završetka berbe plodova, što je obično ljeti. Neophodno je ako smo u proljeće primijenili manju dozu gnojiva koja se mora dozirati nakon berbe. U tom je razdoblju posebno važno dopunjavati prvenstveno dušik i kalij, ali i fosfor, kalcij i magnezij. Gnojidba jagoda nakon berbe namijenjena je pomaganju biljkama da stvore nove izbojke i lišće nakon obrezivanja, kao i nove cvjetne pupoljke, što ima velik utjecaj na plod u sljedećoj godini.

Za oplodnju jagoda nakon berbe možete koristiti kompost, gore spomenuti biohumus ili gvano, kao i mineralna gnojiva. Baš kao i u proljeće, to može biti posebno gnojivo od jagoda, ali i višekomponentno univerzalno gnojivo. U tom razdoblju ne moramo izbjegavati gnojiva s visokim udjelom dušika. Možete lako dati prethodno spomenutu Polifosku ili Azofosku. Gnojidbu jagoda dušičnim gnojivima treba obaviti najkasnije sredinom kolovoza.

Ne preporučujem gnojidbu jagoda dušikom u jesen , jer će gnojiva dana tijekom tog razdoblja nepotrebno stimulirati biljke na rast i otežati ulazak u zimsko mirovanje. Dobar izbor za jesen bit će spomenuto bazaltno brašno, koje u svom sastavu ne sadrži dušik.

Gnojiva za jagode opisana u članku, mineralna i organska (ekološka), možete naručiti u našoj trgovini. Da biste vidjeli široku paletu gnojiva za jagode, pritisnite donji gumb :-)