Štetnici kupusa i njihovo suzbijanje

Štetnici kupusa pojavljuju se tijekom cijele vegetacije povrća i oštećuju lišće, cijele glavice i korijenje. Slabe biljke i izravno utječu na kvalitetu usjeva. Neki od njih mogu uzrokovati potpunu smrt biljaka. Upoznajte najopasnije štetnike kupusa i naučite kako se učinkovito boriti protiv njih. Opisi simptoma hranjenja i fotografije štetnika kupusa pomoći će u identificiranju počinitelja štete na kupusu. Ovdje su dokazane metode za borbu protiv štetnika kupusa .

rupe od štetnika kupusa izgrižene u lišću

Štetnici kupusa. Rupe u lišću koje grizu bube

Fotografija pixabay.com

Krema od kupusa

Krema od kupusa ( Delia radicum ) jedan je od najopasnijih štetnika kupusa koji oštećuje korijenje ovog povrća. List odraslog kupusa je siv. Njegova navika malo podsjeća na kućnu muhu, ali je manja (duga je 5,5 do 7,5 mm). Ličinke su bijele, bez nogu, duge 4-6 mm.

Ovaj uobičajeni štetnik kupusa hibernira u zemlji u fazi kukuljice . U proljeće izlijeću muhe, čije ženke polažu jaja u blizini kupusa ili izravno na korijenov vrat. Odlazak kupusnih muha druge generacije pada u drugu polovicu srpnja. Izlegnute ličinke hrane se izvan glavnog korijena. Korijen kupusa postaje tamniji i nedostaju mu bočni korijeni . Ličinke kupusa hrane se u galerijama izbušenim u tkivima korijenskog vrata. Završni dio oštećenog korijena kupusa taman je i truo, a listovi kupusa postaju olovno sivi i mogu umrijeti .

kupus štetnici kupus krema

Odrasle ličinke kukaca i kupusa

Fotografija Rasbak (ličinke) i AfroBrazilian (odrasla muha), CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

U uzgoju vrtnog kupusa prvo bismo trebali koristiti prirodne metode suzbijanja vrhnja od kupusa , kao što su:

 • koordinirati uzgoj kupusa s rajčicama ili celerom,
 • pokrivajući uzgoj mrežom s malim mrežicama 1x1 mm ili 1x1.5 mm. Mreža mušicama otežava ulazak u kupus i polaganje jaja. Mrežasti pokrov će raditi svoj posao sve dok su gredice kupusa pažljivo pokrivene i rubovi mrežice budu u ravnini sa zemljom. Mrežu stavljamo odmah nakon sadnje sadnica kupusa na gredicu i uklanjamo je samo tijekom razdoblja berbe.
 • nanošenje kartonskih ovratnika na tlo radi zaštite tla oko korijenskog vrata kupusa (za to se iz kartona izreže kvadrat s stranicom duljine 15 cm, a zatim u središtu jedne od stranica napravimo rez na središtu kvadrata i malo veću rupu u sredini kako bi biljka mogla stati u njega, onda ga gurnemo ispod kupusa),
 • prskanje ekstraktom tansy (300 g svježe biljke tansy ili 30 g suhe biljke tansy, ulijte 10 litara vode i ostavite do sljedećeg dana, nakon otprilike 24 sata, razrijedite vodom u omjeru 1: 2 i poprskajte kupus). Prskanje tansy vrši se tijekom leta muha. Miris tansyja obeshrabruje insekte da sjede na kupusu i polažu jaja.

Ako se gore spomenute prirodne metode pokažu nedovoljnima, u krajnjem slučaju možete koristiti sredstva za zaštitu bilja za borbu protiv kreme od kupusa . U proljeće, za vrijeme prelijevanja kupusne muhe, koje pada u razdoblju od kraja travnja do početka svibnja, preporučuje se biljke prskati Karate Zeon 050 CS. Preporučena doza za jednokratnu uporabu pripravka je 1,2 ml otopljeno u 6 litara vode na 100 m².

Kupusna uš

Kupusna ( Brevicoryne brassicae ) - štetnici bez krila zelenkasto-žute boje, najčešće pronađeni na donjoj strani lista, sa sivo-plavom prevlakom. Kao rezultat hranjenja lisnih uši, na lišću se pojavljuju zelenkastobijele mrlje. Kupus, koji je jako zaražen štetočinama, ima uvijene listove i ne tvori glavice ili stvara loše oblikovane , nerazvijene glavice. Neizravna šteta kupusne uši je prijenos virusnih bolesti. Topla ljeta, vrijeme bez kiše i niska vlažnost zraka pogoduju rastu lisnih uši na kupusu.

štetnici kupusa kupusna uš

Kupusna uš

Fotografija James Lindsey, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Kupusna uš hibernira u obliku crnih jaja na ostacima kupusa s gredice ili na samoniklim biljkama iz porodice križnica. U proljeće se izlegu ličinke koje se transformiraju u ženke bez krila, rađajući nove generacije. Lisne uši razvijaju se na donjoj strani listova kupusa i lako ih je prepoznati .

Za prirodnu borbu protiv lisnih uši na kupusu je:

 • sadnja patuljastog graha uz kupus (blizina graha sprječava pojavu kupusne uši),
 • žute ljepljive ploče postavljene pored kupusa,
 • prskanje s prirodnim pripravcima pripremljenim samostalno, kao što su: tekući gnoj ili ekstrakt preslice, ekstrakt ili uvarak od češnjaka ili luka,
 • prskanje prirodnim pripravkom Emulpar 940 EC,
 • uklanjanje biljnih ostataka nakon završetka uzgoja, što smanjuje broj prezimljujućeg štetnika za sljedeću godinu.

Moguću kemijsku suzbijanje lisnih uši na kupusu treba započeti kada se primijete štetnici, koristeći sredstva s kratkim razdobljem čekanja. Prskanje Karate Zeon 050 CS, koje se koristi u dozi od 1,2 ml po 6 litara vode, uspjet će.

Mljevene buhe na kupusu

Najveću štetu u uzgoju kupusa nanose buhe takvih vrsta kao što su: crna buha ( Phyllotreta atra ), buha u prahu ( Phyllotreta nemorum ) i buha crnonoga ( Phyllotreta nigripes ). Zemljane buhe su mali kornjaši, duljine do 2,5 mm . Kreću se u karakterističnom skakačkom maniru. Ovi štetnici kupusa zimuju u površinskom sloju zemlje, a u proljeće napuštaju zimovališta i hrane se mladim biljkama. Buhe posebno napadaju kupus izrasli izravno u zemlju . Erodiraju okrugle ili nepravilne rupe na lišću kupusa . Mlade biljke koje su teško oštećene zaostaju u rastu i vrlo često umiru.

štetnici kupusa mljevene buhe

Prugasta buha

Fotografija Udo Schmidt, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Prirodni lijekovi za kupusne buhe :

 • pokrivajući zemlju oko kupusa gustim runom. Netkani materijal mora jako čvrsto pokrivati ​​zemlju, ostavljamo samo rupe za uzgoj kupusa,
 • sadnja između kupusa kupusa salate i špinata,
 • žute ljepljive ploče postavljene između kupusa,
 • prskanje odvarom obične tansije (posebno se preporučuje za zaštitu sadnica kupusa od buha),
 • posipanje i tapkanje tla oko kupusa (samo malo smanjuje prisutnost buha),
 • zaprašivanje biljaka bazaltnim brašnom, što odvraća buhe od grickanja u lišće povrća.

Moguća suzbijanje buha sredstvima za zaštitu bilja započinje čim se primijete simptomi hranjenja. Među sredstvima za zaštitu bilja koja se mogu koristiti za prskanje ovih štetnika kupusa, najbolja su Karate Zeon 050 CS (koristimo 1,2 ml na 6 litara vode) i Deltam (4-5 ml na 6 l vode / 100 m² uzgoja ).

Bube bube

Bube su štetnici koji oštećuju nadzemne dijelove kupusa . Odrasli kornjaši i ličinke kornjaša hrane se kupusom u različitim fazama rasta. Najčešća mjesta na ovom povrću su: četverozubi ovčar ( Ceutorhynchus quadridens ) i švedski ovčar ( Ceutorhynchus napi ) najštetniji su. Ponekad na kupusu možemo vidjeti i pehar ( Ceutorhynchus pleurostigma ).

Četverozuba je tamno siva zlatica. Ličinke su mu bez nogu, bijele boje sa smeđom glavom. Ovi kornjaši izgrizaju rupe u lišću kupusa. Na lisnim pločicama i peteljkama vide se rupe, a ličinke zagrizu u stabljiku i pojedu jezgru . Švicarska je pak siva zlatica nešto veća od četverozuba. Bube jedu udubine na lišću i stabljici, a ličinke se hrane vrhovima rasta, mladicama i peteljkama .

U proljeće kornjaši jedu donje dijelove stabljike kupusa i tamo polažu jaja . Žuč se nakuplja oko jaja, često u mnogim dijelovima biljke. Uništeni češeri za rast kupusa ne tvore glavice.

Za prirodne načine za borbu protiv chowaczy u kupusu uključuju:

 • uklanjanje napadnutih biljaka koje pokazuju žute izrasline,
 • s laganom paralizom, ogrebotinama pojedinačnih izraslina žuči,
 • kupus zamotajte čvrstim kartonskim ovratnikom, istim onim što smo prethodno preporučili za borbu s kremom od kupusa.

U kemijskoj zaštiti kupusa od kornjaša, preporučuje se prskanje sadnica na gredicu, a po potrebi i neposredno nakon sadnje, istim pripravcima kao i za suzbijanje buha, tj. Karate Zeon 050 CS i Deltam.

Juha od kupusa Bielinek

Leptir od kupusa s bijelim krilima ( Pieris brassicae ) leptir je s bijelim krilima, čija prednja strana imaju dva, a stražnja jednu crnu mrlju. Vrhovi prvog para krila štetnika također su crni. Ova karakteristična pojava leptira olakšava prepoznavanje i primjenu odgovarajuće kontrole. Gusjenica kupusnog moljca je žutozelena .

kupus kupus kupus kupus

Buba bijelog kupusa: 1. odrasli leptir, 2. jaja, 3. gusjenica

Fotografija pixabay.com

Odlazak leptira odvija se u svibnju. Ženke polažu jajašca na križasti korov i tu plijene izlegnute gusjenice. U srpnju leptirići nove generacije izlijeću nakon kukuljice, a ženke polažu jajašca na donju stranu lišća križarskih biljaka . Izlegnute gusjenice hrane se u skupinama, stružući meso, a zatim se šire po biljci i skeletiraju lišće kupusa, počevši od vrhova .

Borba protiv kupusne grinje sastoji se od:

 • ručno sakupljanje i uklanjanje gusjenica,
 • sadnja kupusa u redove, naizmjenično s rajčicama i celerom (isto kao u borbi protiv vrhnja od kupusa),
 • sadnja biljaka koje odbijaju biljke, kao što su izop, kadulja, majčina dušica, lavanda, mažuran, metvica, u blizini kupusa,
 • izvođenje ekološkog prskanja tansy i mugwort, kao i prskanje biološkim pripravkom Lepinox Plus.

Dokazana metoda borbe protiv gusjenica kupusne zlatice je prskanje Lepinoxom Plus. To je biološki pripravak koji sadrži bakteriju Bacillus thuringiensis . Ova bakterija inficira gusjenice kupusove zlatice, zbog čega se odmah prestaju hraniti i brzo potpuno umiru.

Raspršite preparat Lepinox Plus odmah nakon što primijetite gusjenice na kupusu . Lepinox Plus siguran je za okoliš, selektivan protiv korisnih insekata, dopušten za uporabu u ekološkim vrtovima. Pripravak za amatersku upotrebu u vrtovima prodaje se u vrećicama od 10 g. Takvu vrećicu treba otopiti u 5 litara vode, tako da odgovara najpopularnijim kapacitetima vrtne prskalice.

Sve ove prednosti čine Lepinox Plus najboljim pripravkom za borbu protiv gusjenica u kupusu u kućnim i pripadajućim vrtovima.

Lepinox Plus 30g prskanje na gusjenicama

Kemijska kontrola kupusove zlatice sastoji se u prskanju kupusa tijekom razdoblja prihrane mladih stadija gusjenica uz upotrebu sredstava s kratkim razdobljem čekanja. Možete koristiti iste pripravke koji se koriste za borbu protiv lisne uši, npr. Spomenuti Karate Zeon 050 CS u dozi od 1,2 ml na 6 litara vode.

štetnici kupusa krstaste grinje

Bogomoljka križarka

Fotografija Bj.schoenmakers, Public Domain, Wikimedia Commons

Bogomoljka križarka

Krstasta grinja ( Plutella xylostella ) štetnik je kupusa koji je, poput biljke kupusa, leptir. Gusjenice bogomoljke hrane se od sredine ljeta do kasne jeseni. Zelene su s crnim glavama. Na lišću kupusa možete vidjeti male, okrugle, često nepravilne prozore, nastale struganjem donje kože i mesa . Kako lišće raste, gornja strana kože koja prekriva prozore puca i stvaraju se rupe. Protiv križaste grinje borimo se na isti način kao i nad kupusovim moljcem, koristeći biološki pripravak Lepinox Plus ili kemijsko prskanje Karate Zeon 050 CS.

Mag. Joanna Białowąs