3 prskanje ekološke uši. Jednostavni recepti za borbu protiv lisnih uši!

Lisne uši, hraneći se vrhovima izbojaka, lišća i pupova, čine veliku štetu biljkama. Potreba za stalnom borbom protiv ovih štetnika prisiljava nas da tražimo učinkovite načine borbe protiv lisnih uši bez upotrebe ekološki štetnih kemikalija. Evo 3 učinkovite prskalice za uš koje će se brzo riješiti ovih štetnika iz vašeg vrta. Otkrijte najbolje recepte za borbu protiv lisnih uši bez kemikalija!

ekološko prskanje lisnih uši

Ekološko prskanje na lisne uši

Ekološko prskanje lisnih uši sigurno je za ljude i korisne insekte. Prednosti korištenja ekološkog prskanja su jednostavnost pripreme kod kuće u relativno kratkom vremenu i mogućnost česte upotrebe u vrtu bez nuspojava. Ako, pak, nismo u mogućnosti sami pripremiti ove pripravke, postoji i alternativa u obliku gotovih ekoloških lisnih uši .

Za ekološko prskanje lisnih uši možete koristiti, između ostalog. neki korovi koji se nalaze u vrtu: kopriva, tansy i maslačak, koji neće samo pomoći u uklanjanju lisnih uši, već i poboljšati stanje i imunitet biljaka. Vrijedno je koristiti razne vrste ekstrakata, dekocija ili biljnih kaša.

Prskanje biljnih pripravaka na lisne uši treba obaviti popodne, jer ovi pripravci brže gube svojstva kada su izloženi suncu. Obično je učinkovitije raditi s dva ili tri puta više organskog spreja za lisne uši u razmacima od nekoliko dana.

Recept 1. Prskanje organskim lukom i češnjakom

Organski sprej br. 1 organska je ekstrakt ljuske luka i češnjaka. Svatko ima ove sastojke kod kuće i može se prskati u bilo kojem trenutku.

Za pripremu ekstrakta ljuske luka uzmite 200 g ljuske luka i prelijte ih 10 litara vode. Nakon 3-4 dana procijedite i nabavite gotov pripravak za prskanje protiv lisnih uši .

Izrada ekstrakta od češnjaka jednako je jednostavna i lako ga je pripremiti u kratkom vremenu! Da biste to učinili, prelijte oko 250 g mljevenih glava češnjaka s 10 litara vode i promiješajte nekoliko puta. Već nakon 15 minuta tekućina se može isprazniti. Nakon razrjeđivanja vodom u omjeru 1: 1 dobivamo spremnu tekućinu za ekološko prskanje na lisne uši .

Recept 2. Prskanje lisnih uši maslačka

Korijeni ili lišće maslačka mogu se koristiti za pripremu ekološkog spreja za lisne uši . U tu svrhu prelijte 200-300g mljevenog korijenja ili 400g svježeg lišća maslačka s 10l vode pri temperaturi od 40 ° C. Nakon dva sata procijedite dobivenu tekućinu. Koristimo za prskanje istog dana.

Maslačak - opis, primjena, svojstva, receptiMaslačak - opis, primjena, svojstva, recepti

Maslačak je biljka koju mnogi smatraju korovom. U međuvremenu ima mnoštvo korisnih svojstava koja možemo koristiti kod kuće i u vrtu. Maslačak se godinama široko koristi u medicini i biljnoj medicini, a vrtlari ga koriste za pripremu pripravaka koji pomažu u zaštiti biljaka od štetnika. Naučite tajnu upotrebe ove biljke, koja se čini samo korovom! Više...

Recept 3. Prskanje duhanskih lisnih uši

Najpoznatiji ekološki sprej za lisne uši je dekocija duhana . Za njegovu pripremu potrebno nam je 100g duhana koji ulijemo 1l vode na temperaturi od 70 ° C i ostavimo 24 sata. Nakon tog vremena procijedite tekućinu. Za prskanje koristimo 0,5 l dekocije na 1 litru vode.

Vrijedno znati!

Da biste poboljšali učinkovitost prskanja dekocija i biljnih ekstrakata koje sami pripremite, vrijedi dodati 10-20 g tekućeg kalijevog vrtnog sapuna na litru malo zagrijane vode. Nakon otapanja sapuna i hlađenja vode, u njemu razrijedite biljni pripravak. Hortikulturni sapun dodan biljnim pripravcima stvara film na površinama prskanih biljaka, olakšavajući prianjanje i proširujući zaštitni učinak. Ako koristimo sivi sapun, vrijedi ga prvo utrljati na ribež zahvaljujući kojem će se brže otopiti.

ekološko prskanje lisnih uši

Gotovo ekološko prskanje na lisne uši. Fotografija Cilj

Gotovo ekološko prskanje na lisne uši. Zanimljiva alternativa!

Ako ne možemo dobiti biljnu sirovinu za pripremu prskanja lisnih uši , nedostaje nam vremena ili jednostavno tražimo još jednostavniju metodu, vrijedi posegnuti za gotovim prirodnim prskanjem za lisne uši Target Agricolle ili Emulpar 940 EC dostupnim u trgovinama . Obje su dostupne u obliku koncentrata za otapanje u vodi i u obliku spreja za prskanje (u boci s raspršivačem ili u obliku aerosola).

Prva, Agricolle, temelji se na otopini prirodnih polisaharida. Učinkovito uklanja lisne uši , paukove grinje, maternice, bijele muhe, ličinke kamenca, a također inhibira neke gljivične bolesti biljaka.

Emulpar 940 EC ima sličnu primjenu. Ovaj se pripravak temelji na prirodnom rižinom ulju, tradicionalnom proizvodu iz Velikopoljske. Ovaj ekološki sprej za lisne uši prekriva štetnike tankim, ljepljivim slojem koji im otežava disanje i kretanje, što rezultira njihovom smrću.

Oba gotova prirodna prskanja lisnih uši možete naručiti u našoj trgovini. Toplo bih preporučio!

Mag. Joanna Białowąs