Gnojivo ljuske jajeta. Kako izraditi i prijaviti?

Gnojivo ljuske jajeta izvrsno je gnojivo kalcijem. To je zbog činjenice da ljuske jaja sadrže preko 80% lako probavljivog kalcija, kao i cinka, fluora, sumpora i silicija. Takvo je gnojivo savršeno za hranjenje vrtnih biljaka i biljaka u saksiji, 100% je prirodno i njegova je priprema vrlo jednostavna. Pogledajte kako napraviti i koristiti gnojivo od ljuske jaja kako bi vaše biljke rasle lijepo i zdravo!

gnojivo od ljuske jajeta

Ljuske jaja izvrsno su gnojivo!

Gotovo u svakom kućanstvu jaja su dio svakodnevne prehrane. Stoga je proizvodnja otpada u obliku ljuske jaja vrlo velika. Umjesto da ih bacimo u smeće, upotrijebimo ih kao izvrsno kalcijevo gnojivo prirodnog podrijetla . Posebno je koristan za prihranu biljaka koje preferiraju puno kalcija u tlu. Među ukrasnim biljkama to je, između ostalih. lavanda, obični oleandar, božuri, liliji, tulipani, dren, bazga i povrće - rajčica, krastavci, tikvice, kupus, grah i vlasac.

Izbjegavajte gnojivo ljuskom jajeta za biljke koje vole kiselo tlo, poput borovnice, vrijeska, rododendrona, azaleje, paprati i orhideje.

4 načina za izradu gnojiva od ljuske jaja

Metoda 1

Izmrvite ljuske jaja i pospite ispod biljaka . Izložene vlazi, ljuske jaja polako će se otapati, oslobađajući kalcij u tlo. U vrtu će to biti izvrstan način za puževe koji ne vole oštre rubove zdrobljene ljuske jaja. Zbog toga vrijedi zdrobljene ljuske jaja posipati ispod biljaka koje često napadaju puževi, npr. Oko funkije ili na krevetima salatom. Na isti se način ljuske mogu rasuti ispod biljaka u saksijama koje se uzgajaju kod kuće.

gnojivo od ljuske jajeta

Smrvljene ljuske jaja mogu se posipati ispod biljaka

Fotografija depositphotos.com

Put 2

Ljuske jaja također možete osušiti i samljeti u fini prah . Ova vrsta gnojiva iz ljuske jajeta primjenjuje se izravno posipanjem oko biljke ili miješanjem s tlom za sadnju biljaka. Posebno se preporučuje za biljke u saksiji.

Put 3

Drugi način za dobivanje gnojiva iz ljuske jaja je priprema otopine i njome zalijevamo naše biljke. Da biste od ljuske jaja napravili tekuće gnojivo, ljuske jaja prelijte kipućom vodom i ostavite oko tjedan dana uz povremeno miješanje. Nakon što se ljuske jaja otope, gnojivo će biti spremno. Prije upotrebe, vrijedi protresti takvu otopinu da se promiješa. Ovo gnojivo iz ljuske jajeta može se zalijevati izravno na tlu oko biljke.

gnojivo od ljuske jajeta

Ljuske jaja treba baciti u komposter

Fotografija depositphotos.com

Put 4

Ljuske jaja mogu se dodati i u kompost . Zahvaljujući tome dobit ćemo kompost bogat kalcijem, s povećanim pH. Bit će savršeno za kiselo tlo. Ljuske jaja će se brže rekompostirati ako ih fino zdrobite prije nego što ih bacite u komposter.

Katarzyna Marcinkowska