Kako saditi jagode na agrotekstilu

Posljednjih godina sadnja jagoda na crni agrotekstil postaje sve popularnija , jer djeluje kao malč, olakšava zagrijavanje gredica i zaustavlja rast korova. Ova vrsta sadnje ima brojne prednosti i znatno olakšava uzgoj jagode. Pogledajte kako saditi jagode na agrotekstil i koje su prednosti ove metode uzgoja jagoda.

kako saditi jagode na agrotekstilu

Jagode na agrotekstilu

Zašto vrijedi saditi jagode na agrotekstil?

Sadnja jagoda na agrotekstil ima brojne prednosti. Prije svega, to je izvrstan način suzbijanja korova u jagodama, jer gotovo u potpunosti uklanja zarazu korovom, bez potrebe za herbicidima ili ručnim uklanjanjem korova. Netkani agrotekstil, kao prozračan i vlagopropusan materijal, unatoč tome što prekriva tlo, omogućuje prodiranje vode u supstrat i ne dopušta joj pretjerano isparavanje, zahvaljujući čemu je tlo stalno vlažno. Sadnja jagoda na agrotekstil dokazano ubrzava sazrijevanje biljaka. Ova vrsta rukovanja jagodama znatno olakšava berbu. Crna boja agrotekstila pomaže zagrijavanju supstrata, što potiče korijenje da uzima više hranjivih sastojaka i potiče razvoj biljaka.

Kada saditi jagode na agrotekstil?

Datum sadnje jagoda na agrotekstil trebao bi odgovarati vrsti sadnica koje želite kupiti. Najjeftinije su zelene sadnice, tzv svježe, koje se iskopaju iz rasadnika i posade u dva datuma - proljeće (od ožujka do svibnja) ili jesen (od rujna do početka studenog). Takve će jagode roditi u idućih godinu dana nakon zimovanja.

Ako želite imati prvo voće u istoj godini, tada od ožujka do lipnja možete saditi frigo jagode koje se zimi čuvaju u hladnjači, a plodove donose nakon otprilike 2 mjeseca nakon sadnje. Posljednja i najskuplja vrsta sadnica su jagode u saksiji. To su najskuplje, ali ujedno daju najviše samopouzdanja da će se sadnice ukorijeniti, zdravo rasti i obilno roditi. Mogu se saditi cijelo vrijeme od proljeća do jeseni, premda je naj preporučljiviji datum druga polovica ljeta.

Kada saditi jagodeKada saditi jagode

Jagode su jedno od najpopularnijih sezonskih voća. Nije ni čudo što smo toliko željni uzgajati ih na našim parcelama, a nedavno čak i na balkonima. Uspješan uzgoj uvelike ovisi o ispravnom načinu i vremenu sadnje jagode. I ovaj datum moramo prilagoditi ovisno o vrsti kupljenih sadnica i načinu uzgoja. Pogledajte kada saditi frigo jagode u posude, a kada zelene sadnice. Više...

Na kojem razmaku saditi jagode na agrotekstilu?

Jagode treba saditi na takav razmak koji će im osigurati dobre uvjete za rast i plod. U amaterskom uzgoju razmak između redova jagoda treba biti oko 50 cm, dok u red biljke treba saditi svakih 15-35 cm. Uobičajeno je oko 10 biljaka jagoda na 1 m² parcele.

Također bismo se trebali sjetiti da ako imamo sortu jagoda s jakim rastom, tada bi udaljenost između sadnica trebala biti veća. Međutim, ako imamo slabo rastuće sorte, tada se razmak smanjuje. Isto vrijedi i za vrstu tla. Što je supstrat bogatiji i bolje oplođen, to će rast jagoda biti intenzivniji, tj. Razmak bi trebao biti veći (čak i do 35 cm između biljaka u nizu). Na neplodnom tlu razmak treba smanjiti sadnjom biljaka svakih 15 - 25 cm.

Na koji agrotekstil treba saditi jagode?

Da biste jagode posadili na agrotekstil, najprije morate kupiti crni agrotekstil odgovarajuće debljine. Crni netkani agrotekstil za malčiranje tla ispod jagoda je najbolji jer pomaže tlu da se zagrije. To bi trebao biti agrotekstil s gramatu (debljinom) od 50 g / m².

kako koristiti agrotekstilKako koristiti agrotekstil

Sve popularniji materijal za pokrivanje biljaka je agrotekstil. Pokrivač agrotekstila je lagan (ne opterećuje i ne oštećuje biljke), djelomično prožima vlagu, zrak i svjetlost, omogućujući biljkama da nastave vegetacijske procese. Kao rezultat, netkani agrotekstil pobjeđuje u konkurenciji s drugim, tradicionalnijim materijalima za pokrivanje biljaka. Više...

Kako pripremiti cvjetnjak za sadnju jagoda?

Jagode treba saditi na sunčana mjesta, na prozračno, ne preteško tlo, s pH od 5,5 do 6,2, po mogućnosti umjereno plodno. Sav korov mora se ukloniti prije sadnje jagoda za agrofoliranje . Da bi se tlo oplodilo, tlo se može iskopati kompostom ili stajskim gnojem, ali stajski gnoj treba primijeniti ranije - u jesen godine koja prethodi sadnji. Neposredno prije sadnje možete primijeniti kompost i mineralna gnojiva za jagode. Najbolje je polovicu doze gnojiva iskopati zemljom s lopaticom (staviti je ispod lopatice), a preostalu dozu rasporediti po površini tla i grabljati (staviti pod grabulju), poravnavajući sloj. Imajte na umu da jagode nikada ne sadite na svježe iskopano i oplođeno tlo - od kopanja treba proći najmanje tjedan dana.

Što saditi uz jagodeŠto posaditi pored jagoda?

Određeno povrće i začinsko bilje koje se uzgaja zajedno s jagodama čini da jagode bolje rode i da je manje vjerojatno da će biti napadnute bolestima. Drugi pak poboljšavaju okus i aromu jagoda. Pogledajte što saditi uz jagode kako bi bolje rasle i urodile. Više...

Sadnja jagoda na agrotekstil - korak po korak

1. Rasklapanje i učvršćivanje agrotekstila

Jednom kada imamo određeno područje gredica na kojem želimo saditi jagode, možemo početi s širenjem agrotekstila. Ne zaboravite čvrsto zategnuti agrotekstil kako biste smanjili nabore i nabore. Na rubovima je agrotekstil najbolje učvrstiti za zemlju agrotekstilnim pribadačama. Takve se iglice mogu kupiti ili napraviti od žice odgovarajuće debljine. Izrežite duljine oko 30 cm od žice i savijte ih s obje strane, ostavljajući središnji dio ravnim. Trebali bismo dobiti oblik uglate potkove. Što više igla zalijepimo na rubove netkanog materijala, to će se bolje lijepiti.

2. Izrada rezova na agrotekstilu

Kada smo razvukli i pričvrstili agrotekstil, možemo rezati ravnim linijama i na odgovarajućem razmaku mjesta na koja ćemo postavljati sadnice jagoda. U tu svrhu idealan je oštri nož za tapetiranje, iako se također mogu koristiti škare. Važno je da kosovi ne budu preveliki, jer tada može narasti korov (duljina rezova treba biti 10 cm). Izrezali smo agrotekstil s dva ravna reza koja se sijeku da bi oblikovala oblik slova X.

3. Postavljanje sadnica jagoda

Kad su rezovi spremni, možemo započeti sadnju jagoda, sjećajući se da iskopanu zemlju ne stavljamo na netkani agrotekstil, već npr. U kantu. Biljkama se moraju iskopati dovoljno duboke rupe kako se korijenje ne bi savilo tijekom sadnje i postavile okomito, a zatim prekrile zemljom. Također pripazimo da sadnicu ne sadimo preduboko (donje grane pod zemljom) ili previše plitko (korijenje možete vidjeti iznad zemlje).

4. Čišćenje agrotekstila i zalijevanje Kad smo posadili sve jagode na agrotekstil, pometi višak tla s agrotekstila tako da bude razumno čist, a zatim obilno zalijevajte gredicu.