Dipladenia, Mandevilla - uzgoj, razmnožavanje, zimovanje, bolesti

Dipladenia ili Mandevilla je ukrasna biljka penjačica s prekrasnim cvjetovima i sjajnim lišćem. Dipladenia se može uzgajati u zatvorenom, na terasama ili u zimskim vrtovima. Briga za ovu biljku nije teška, samo trebate upamtiti nekoliko važnih pravila. Otkrijte koji je supstrat potreban, koliko često treba zalijevati i kada ga treba razmnožavati. Evo svega što trebate znati o uzgoju dipladenije.

dipladenija, mandevilla

Dipladenia, Mandevilla

Dipladenia, Mandevilla - opis

Dipladenia , poznata i kao Mandevilla , tropski je penjač, ​​uglavnom porijeklom iz Brazila. Pripada obitelji Apocynaceae toinaceae. Dipladenija ima duge, tamnozelene listove i sjajne vrhove koji pružaju dobar kontrast velikim cvjetovima. Cvjetovi su u obliku lijevka, promjera približno 7 cm, ružičaste do bijele boje. Ako se pravilno njeguje, Dipladenia cvjeta dugo, od svibnja do studenog, a jedan cvijet trajat će 2-4 tjedna.

Vrijedno je znati da Dipladenia, točnije Mandevilla atroviolacea, dolazi iz niza vrlo popularnih sorti Sundaville koje izvrsno izgledaju u kontejnerima na terasama i balkonima. Grupa Sundaville trenutno je najmodernija sorta roda Dipladenia.

SundavilleSundaville - uzgoj, njega, razmnožavanje, zimovanje

Sundaville je moderna i izuzetno atraktivna biljka za balkonske terase. Njegova najveća prednost je dugo i obilno cvjetanje. Nedostatak je što nije otporan na mraz. Saznajte više o uzgoju, njezi i razmnožavanju ovog penjača. Saznajte kako lijepo Sundaville može izgledati na vašoj terasi ili balkonu. To su tajne uzgoja Sundavillea. Više...

Reprodukcija dipladenije

Razmnožavanje dipladenije provodi se samo vegetativno, reznicama izbojaka. Reznice se uzimaju sa zrelih izbojaka, trebali bi imati 1-2 čvora s lišćem. Sadnica bi ukupno trebala biti visoka oko 3,5 cm. Zatim se donji dio sadnice uroni u posudu s vodom na jedan dan kako bi se ubrzalo istjecanje mliječnog soka. Nakon vađenja iz vode, sadnica se uroni u biljku za korijenje i stavi u podlogu.

Najbolji supstrat za dipladeniju je treset s perlitom ili treset i pijesak pomiješan u omjeru 3: 1. Prilikom sadnje, imajte na umu da temperatura supstrata treba biti 22-25 ° C, ako je niža, reznice Dipladenije neće puštati korijenje. Reznicama treba 5-7 tjedana da se ukorijene. Najbolje je saditi od siječnja do ožujka, zahvaljujući čemu ćemo početkom ljeta (u lipnju) imati zrele i cvjetnice.

Daljnji uzgoj dipladenije uključuje presađivanje u veće posude. Kad sadnice formiraju prvi novi par lišća, treba ih presaditi 2-4 komada u posude promjera 8-10 cm, ispunjene istim, svježim supstratom. Nakon što korijenje izraste kroz korijenje, presadite mlado dipladenije u veće posude promjera 12 cm, napunjene omjerom treseta i komposta u omjeru 2: 1. Kad biljke ponovno narastu, mogu se smjestiti u ciljne posude u kojima želimo uzgajati dipladeniju.

Važno! Pri presađivanju dipladenije korijenje se ne smije obrezivati ​​jer tada vrlo lako trune.

Dipladenija - uzgoj, zahtjevi

Temperatura

Ako želimo osigurati najbolje moguće uzgojne uvjete za dipladeniju, potrebno je osigurati visoku temperaturu zraka, od svibnja do jeseni 20 ° C i više. Zimi se temperatura smanjuje na 15-18 ° C.

Zalijevanje i vlaženje

Dipladenija ne voli previše vlage u podlozi u loncu. Stoga je ne treba zalijevati prečesto i obilno. Međutim, vrijedno je zapamtiti da vlažni zrak pogoduje stvaranju cvjetnih pupova, pa biljku često poškropite mekom vodom.

Rezidba

Mladi Mandeville , koji i dalje snažno raste, može se orezivati ​​kako bi se proširio, ovaj tretman može se obaviti samo jednom, po mogućnosti rano u proljeće.

Upozorenje! Obrezivanje i ostale postupke njege dipladenije treba provoditi u zaštitnim rukavicama, a nakon završetka posla temeljito operite ruke, jer bijeli sok od dipladenije iritira kožu.

Gnojidba

Od travnja biljke treba hraniti svakih 10 - 14 dana složenim gnojivom sa smanjenim udjelom kalcija.

Pretjerivanje

Zrele biljke treba presaditi jednom godišnje u proljeće. Ne zaboravimo da je Dipladenia penjačica i zato joj je potrebna snažna podrška. PH supstrata na koji presadimo biljku trebao bi biti 6,0 do 6,5.

Zimovanje dipladenija

Za pravilan uzgoj dipladenije potrebno je razdoblje mirovanja biljke. Ovo je vrijeme u siječnju i veljači. Zatim biste trebali premjestiti biljku u sobu s nižom temperaturom od 12-15 ° C. Tijekom razdoblja mirovanja zalijevanje treba ograničiti.

Zimi temperatura u sobi ne može pasti ispod 7 ° C, pa se dipladenija ne može hibernirati na otvorenom. Prohladna naranča ili zimski vrt bit će najbolji.

Bolesti dipladenije

Pri uzgoju dipladenije moramo uzeti u obzir da ovu biljku ne izbjegavaju bolesti lončanica, kako fiziološke, tako i zarazne.

Od fizioloških bolesti najčešće je žutilo lišća dipladenije . Očituje se žutilom lisne pločice s rubova ili vrhova lišća. S vremenom lišće može pasti. Uzrok tih poremećaja je nedostatak vode ili dušika. Da bi ih spriječili, treba paziti da se pravilno oplodi dipladenija i ne dopusti da se biljka osuši.

Smeđe ili smeđe lišće dipladenije , truljenje izbojaka i inhibicija rasta biljaka mogu ukazivati ​​na rizoktoniozu ili truljenje dipladenije. U oba slučaja zaražene biljke moraju se baciti, a zdrave koje rastu u blizini poprskati fungicidima.

Na lišću se mogu pojaviti okrugle, blago utonule, u početku smeđe, a zatim sijede mrlje. S donje strane lišća unutar mrlja vidljive su prstenaste nakupine sporulacije gljiva. Takvi simptomi su indikativni za dipladeniju ringpot . Okrugle, bjelkaste i s vremenom sive boje , mrlje na cvjetovima dipladenije mogu ukazivati ​​na infekciju sivom plijesni na cvjetovima dipladenije . U kasnijoj fazi nekroza se pomiče na vrhove izbojaka i napreduje prema dolje. Za ove dvije bolesti zaražene biljke mogu se izliječiti prskanjem odgovarajućim fungicidima.

Štetnici sobnih biljaka mogu se pojaviti i na dipladijama. Dipladen je posebno osjetljiv na ljuske, brašnaste bube i grinje. Sa svim se tim štetnicima može boriti insekticidima.