Drveni pepeo kao gnojivo

Drveni pepeo , iako uglavnom otpad, može se koristiti za gnojenje vrtnih biljaka. Vrijedno je koristiti gnojivo pepela u vrtu i u proljeće i u jesen, dodajući ga u kompost ili šireći izravno na gredice. Drveni pepeo možete koristiti i kao gnojivo za travnjak . Ali oprez - gnojidba pepelom nije uvijek korisna! Saznajte kako dobro iskoristiti drveni pepeo u svom vrtu i kada to učiniti.

drveni pepeo kao gnojivo

Drveni pepeo djeluje kao gnojivo za odkiseljavanje tla,

kao i dodatak kompostu bogat makro- i mikroelementima

Drveni pepeo kao gnojivo - svojstva, primjena

Drveni pepeo nije ništa drugo nego nusprodukt izgaranja biomase. Ima alkalnu reakciju i bogat elementarni sastav. Gnojivo pepela dobiveno iz biljne biomase u svom sastavu ima kalij, fosfor, kalcij i mikroelemente potrebne biljkama. Međutim, ne sadrži dušik, jer se on oslobađa u atmosferu kada gori drvo. Drveni pepeo koji se koristi kao gnojivo može pridonijeti poboljšanju fizikalno-kemijskih svojstava tla i prinosa biljaka. Izvrsna je alternativa mineralnim gnojivima.

Zbog visokog pH, drveni pepeo se može koristiti za razkiseljavanje tla, baš kao i gnojivo vapno. Međutim, brojna istraživanja pokazuju da djelovanje drvenog pepela može povećati prinos biljaka u nekim tlima i do 45% u usporedbi s tradicionalnim kalcijevim gnojivima.

Drveni pepeo također vrlo dobro djeluje kao dodatak kompostu , nadopunjujući dobiveno gnojivo sastojcima poput fosfora, kalija ili kalcija.

kompostKompost - što je to, kako ga napraviti, primjena

Zahvaljujući kompostiranju, izbjeći ćemo potrebu bacanja ili spaljivanja biljnih ostataka i dobit ćemo vrlo vrijedno gnojivo koje gotovo besplatno obogaćuje tlo organskim tvarima. Pogledajte kako napraviti kompost i koji je vrtni otpad prikladan za kompostiranje, koja je razlika između kompostiranja na hrpi i kompostiranja u komposteru, kada znate da je kompost sazrio i spreman te kakva je korist od komposta u vrtu. Više...

Količina ubranog drvnog pepela varira ovisno o vrsti drva. Tvrdo drvo (hrast, jasen, grab) obično daje više pepela od mekog (lipa, bor, breza). S druge strane, kora i lišće stvaraju više pepela od unutarnjih dijelova stabla. Pepeo četinjača ima manje minerala od pepela tvrdog drveta.

Upozorenje!

Za gnojidbu biljaka nije dopušteno koristiti pepeo dobiven izgaranjem zamrljanog, impregniranog ili lakiranog drveta, papira, kartona i smeća zbog sadržaja štetnih kemikalija. Za oplodnju se može koristiti samo pepeo koji nastaje izgaranjem prirodnog, sirovog drveta.

Gnojidba drvenim pepelom - uvjeti, doziranje

Gnojiti drvenim pepelom možemo tijekom cijele vegetacije. Budući da sadrži dragocjene makro i mikroelemente, osim dušika, bit će savršen za jesensku gnojidbu, kada je gnojidba dušikom ne preporučljiva. Fosfor i kalij koji sadrži pripremit će biljke za zimovanje.

Smije li se ložiti vatra u vrtu?  Propisi 2019Smije li se ložiti vatra u vrtu? Propisi 2019

Prije nego što zapalite vatru u svom vrtu ili na parceli, svakako pročitajte ovaj članak. Izbjeći ćete mnoge neugodnosti i novčane kazne. Spaljivanje lišća, grana i ostalog otpada u vrtu potpuno je zabranjeno. Ako želite ispeći kobasicu, možete zapaliti vatru u vrtu, ali morate se pridržavati propisa. Više...

Pepeo od kamina također će biti savršen za jesensku ukiseljavanje tla. Dozu pepela odabiremo ovisno o pH tla i zahtjevima naših biljaka. Brojni eksperimenti o utjecaju pepela na svojstva tla pokazuju da je najpovoljnija doza 30-50 g po 1 m². Manje doze ne utječu značajno na pH tla i sadržaj hranjivih sastojaka. Ako je naše tlo vrlo kiselo, doza se može povećati na 80 g po 1 m². Pomiješajte pepeo s površinskim slojem tla do dubine od 10 cm.

S druge strane, drveni pepeo kao gnojivo ne smije se koristiti na alkalnim tlima (pH iznad 7,5), gdje će dodatno povisiti ionako visok pH tla, a previsoka pojedinačna doza pepela lako će dovesti do nepovoljne pojave slanosti tla.

drveni pepeo kao gnojivo

Drveni pepeo, koji se koristi u vrtu,

treba potjecati samo od gorenja prirodnog drva

Koje se biljke mogu oploditi drvenim pepelom

Drveni pepeo izvrsno je gnojivo za povrće i voće. Dimni pepeo sadrži veliku količinu kalcija, elementa izuzetno važnog u uzgoju povrća i voća. Nedostatak kalcija uzrokuje inhibiciju rasta biljaka, pojavu suhe truleži na vrhovima rajčice i paprike ili gorko mjesto na jabukama. Listovi su također deformirani, a vrhovi suhi. Korištenjem drvenog pepela kao gnojiva možemo spriječiti ove nedostatke kalcija.

Gnojidba drvenim pepelom može se izvoditi i na cvjetnjacima i pod ukrasnim biljkama koje vole alkalni pH tla, poput jasmina, birovine, drijena, gloga ili zimzelenog šimšira.

Zbog svojih svojstava zakiseljavanja, drveni pepeo se ne smije koristiti za acidofilne biljke kao što su borovnica visokog grma, bobica Kamčatke, ljekovita bobica, rododendron, azaleja, pieris i četinjače.

Što se može kompostirati?  Evo top 7 sastojaka komposta!Što se može kompostirati? Evo top 7 sastojaka komposta!

Da biste dobili punopravni ekološki kompost, morate koristiti prave sastojke - bogate mineralima i sigurne za okoliš. A njih će se naći u svakom vrtu i domu. Pogledajte što se može kompostirati tako da dobiveni kompost bude siguran za upotrebu, bez patogena i bogat humusom. Više...

Drveni pepeo kao gnojivo za travnjak

Na travnjaku možemo gnojiti i drvenim pepelom . Kad odlučite gnojiti travnjak pepelom, ne zaboravite ga koristiti umjereno. Istodobno, odreknimo se drugih gnojiva bogatih magnezijem, željezom ili kalcijem, izbjegavajući tako pretjeranu gnojidbu. Previše pepela može uzrokovati probleme s unosom željeza ili bora, a posljedično i oslabiti travu. Međutim, drveni pepeo možete miješati s dušičnim i kalijevim gnojivom.

Drveni pepeo također se može koristiti za borbu protiv mahovine na travnjacima. Ovaj ekološki ekvivalent dolomita povećat će pH tla, uklanjajući mahovinu, a dodatno će, zahvaljujući udjelu željeza, poboljšati stanje i boju trave.

Međutim, treba imati na umu da pepeo ne unosite u svježe vapneno tlo. Dobit ćemo previše kalcija u tlu, smanjujući apsorpciju fosfora.

Mag. Joanna Białowąs