Vrtna juka - sorte, uzgoj, razmnožavanje, bolesti

Kao vrtna juka u našem podneblju, karolinška juka i brojne zanimljive sorte mogu se uzgajati. Atraktivnost ove biljke su njezini plavkasti, šiljasti zimzeleni listovi i veličanstveni cvatovi. Pogledajte kako izgleda uzgoj juke u Poljskoj, je li moguće juku reproducirati u amaterskim uvjetima i koje bolesti juke mogu ugroziti biljke u vašem vrtu. Evo svega što trebate znati o njezi juke u svom vrtu !

Vrtna juka

Vrtna juka

Karolinška juka ( Yucca filamentosa ), zahvaljujući visokoj otpornosti na mraz, može se uspješno uzgajati u našim vrtovima kao vrtna juka . Ova je vrsta zimzelena biljka s uskim, poput vrpce, modrozelenim lišćem poput gladiola. Ova zanimljiva trajnica ukrasna je ne samo zašiljenim lišćem, već prije svega velikim cvjetovima u obliku metlice i zvona. Cvasti mogu doseći visinu do 2 metra, a kruti, veličanstveni listovi skupljeni u guste nakupine narastu i do 70 cm. Razdoblje cvatnje mu je ljeti, krajem srpnja i početkom kolovoza. Ova prekrasna biljka otporna na sušu izgleda dobro u blizini ukrasnih trava i na šljunčanim koritima.

Vrtna juka - sorte

Sorte vrtne juke razlikuju se po boji lišća i visini nakupina. Svi oni daju dojmljive bijele cvatove. Izgledaju dobro kada su posađene pojedinačno ili kao pozadina travnjaka ili elementa kamenjara.

Karolinška juka 'Variegata' vrsta je vrtne juke čiji listovi imaju bijeli obrub. Juka 'Bright Edge' relativno je mala vrtna vrsta juke, jer je visoka samo 50 cm. Listovi su po rubovima kremasto bijeli. Još jedna upečatljiva sorta je vrtna juka 'Color Guard' s lišćem u obliku mača s izduženom trakom, koja naraste do 75 cm visine. Pod utjecajem niske temperature na rubovima lista pojavljuje se ružičasta boja. U lipnju se pojavljuju cvatovi montirani na izboje od dva metra.

Vrtna juka - uzgoj

Vrtna juka voli sunčan, topao položaj. Najbolje je ako je dodatno zaštićeno od hladnih vjetrova. Umjereno je otporan na mraz. Izgledat će dobro pojedinačno i u kombinaciji s ostalim cvijećem u krevetu ili uz stazu. Izgleda sjajno među ostalim biljkama koje podnose sušu, kao i među travama. Uzgoj juke relativno je jednostavan. Važno mu je osigurati plodno, dobro drenirano tlo koje sadrži kalcij. U uzgoju juke važno je tlo malčirati kompostom. U proljeće i jesen vrijedi širiti tanki sloj takvog malča. Uz to, na početku vegetacijske sezone može se nadopunjavati višekomponentnim gnojivima. Nakon završetka cvatnje odrežite precvjetale cvatove.

Vrtna agava - uzgoj u Poljskoj, zimovanjeVrtna agava - uzgoj u Poljskoj, zimovanje

Agava u vrtu obično izaziva divljenje i zanimanje. Ove biljke često rastu u posudama i zimi se drže u zatvorenom. Međutim, kako se pokazalo, agavu je moguće uzgajati u Poljskoj, a biljka može prezimiti u gredici, sve dok sadimo odgovarajuću vrstu agave i pravilno se brinemo o njoj. Više...

Vrtna juka - razmnožavanje

Vrtnu juku najbolje je razmnožavati dijeljenjem ili odvajanjem od sisa u proljeće. Yucca se može sijati iz sjemena, ali rezultati će biti promjenjivi i nepredvidljivi, a biljke su rijetko dobre kao odabrane sorte.

Razmnožavanje vrtne juke dijeljenjem oblik je vegetativnog razmnožavanja, vrlo jednostavan i daje zadovoljavajuće rezultate. Podjela nakupine ne predstavlja nikakvih problema jer odvojeni dio brzo postaje neovisna biljka, jer ima korijenje i nadzemni dio matične biljke. Najbolje je ovaj tretman provoditi u kasnu jesen ili u proljeće. Pomaknite tlo pored biljke i vilicama iskopajte yuccu iz zemlje. Zatim odvojite u dvije zasebne biljke, provjeravajući jesu li dijelovi biljke zdravi. Izrezane površine prekrijte fungicidom, a zatim vrtnu juku posadite na pripremljeni stalak.

Je li yucca otrovnaJe li juka otrovna?

Yucca su vrlo popularne ukrasne biljke koje je lako uzgajati. Mnogi se ljudi, međutim, pitaju je li juka otrovna i je li djeci i kućnim ljubimcima sigurno imati ovu biljku. Tako smo provjerili koja su otrovna, alergena ili druga opasna svojstva yucce. Više...

Vrtna juka - bolesti

Vrtna juka je trajnica koja je obično otporna na bolesti. Međutim, kao rezultat zanemarivanja njege ili pogrešnog odabira položaja, biljka može manje rasti, prezimiti, početi žutjeti, a na lišću se pojavljuju male mrlje. Visoka vlažnost zraka i visoka temperatura pogoduju pojavi gljivičnih bolesti.

Kako prepoznati bolesti juke ? Kada se na listovima juke pojave okrugle ili nepravilne mrlje , a s vremenom se tkivo počne drobiti u lezijama, to može biti znak pjegavosti na lišću. Još jedna bolest yucce je antrakoza. Njegovi simptomi vidljivi su na svim nadzemnim dijelovima biljke. Na lišću se pojavljuju nekrotične lezije u obliku malih mrlja. Ponekad lišće prerano opadne. Gljive hiberniraju na izbojcima, a zaraza traje cijelu godinu. U borbi protiv bolesti juke pošpricajte fungicidima Topsin M 500 SC, Discus 500 WG ili Switch 62,5 WG.

Mag. Joanna Białowąs