Squash - hranjive vrijednosti, uzgoj, najbolje sorte

Squash je botanička vrsta tikve ( Cucurbita pepo ). Uključuje skupinu sorti s izduženim plodom i svijetlo žutim, nježnim, ukusnim mesom. Voće tikve jede kuhano, dinstano, pečeno ili konzervirano. Što još vrijedi znati o ovom ukusnom povrću? Doznajte o hranjivoj vrijednosti tikve i pogledajte kako se tikva uzgaja u vrtu . Također preporučujemo najbolje sorte tikvica koje treba saditi u povrtnjaku!

cucurbit

Squash - uzgoj na parceli

Fotografija pixabay.com

Squash - hranjive vrijednosti

Prehrambene vrijednosti tikvice uglavnom određuje visokog sadržaja minerala, posebno kalij, kalcij, željezo i mangan, kao vitamina B1, B2, C, PP, kao i folne kiseline i beta-karotena. Voće tikvice ne akumulira teške metale štetne za ljude, a dijetalno je, niskokalorično (samo 15-20 kcal / 100g), a ujedno je i lako probavljivo. Imaju svojstva de-zakiseljavanja za tijelo.

Bundeve su savršene za razne vrste konzervi, za dinstanje i pečenje, kao i za izravnu konzumaciju. Okus tikve je blago slatkast s nježnim okusom koji podsjeća na orašaste plodove i prilično sočan. Zbog svojih hranjivih svojstava, tikva se preporučuje osobama koje pate od hipertenzije, ateroskleroze, pretilosti, kao i onima s metaboličkim problemima.

Squash - uzgoj

Za uzgoj tikvica odaberite dobro zaštićen, sunčan položaj i plodno, dobro drenirano tlo s neutralnim pH. Bundeva se može uzgajati iz sjetve izravno u zemlju ili iz presadnica. Pri uzgoju ovog povrća iz presadnica, sjeme se sije u inspekcijske posude krajem travnja, a pripremljene sadnice tikvice sade se u zemlju sredinom svibnja.

U slučaju uzgoja tikve od sjetve izravno na gredicu , sjeme ovog povrća sije se u zemlju u drugoj polovici svibnja nakon povrća za predklet - zelene salate, rotkvice ili špinata, kada rizik od proljetnih mrazeva više ne postoji. Sjeme tikve sije se 2-3 komada na dubinu od 3-4 cm s razmakom od 100x80-100 cm.

Kada uzgajamo tikvicu, ne smijemo zaboraviti na njezino redovito zalijevanje i uklanjanje korova. S plodovima tikvica započinjemo s berbom sredinom srpnja, a u slučaju uzgoja sadnica - u prosjeku dva tjedna ranije. S jedne biljke može se ubrati do nekoliko desetaka plodova tikvice!

tikvice i tikvice

Razne sorte tikvica i tikvica

Fotografija pixabay.com

Squash - preporučene sorte

Prije nego što razgovaramo o sortama tikvica, vrijedi znati da je tikva u osnovi ista kao i tikvica. Naziv tikve više je prihvaćen u jugoistočnoj Poljskoj. Ali pravila za uzgoj tikve i tikvica su identična .

Međutim, vrijedi znati da se dobiveni kultivirani oblici tikvica i tikvica mogu međusobno značajno razlikovati, a određena imena sorti dodjeljuju se samo tikvicama ili tikvicama.

Pa postoje li razlike između tikvica i tikve ?

Pa , vrste tikvica smatraju se sočnijima od tikvica , iako je voće ovog povrća općenito teško razlikovati.

Međutim, postoji značajna razlika u rastu. Bundeva će se, slično bučama, dobro saditi , zauzimajući puno mjesta na cvjetnjaku . Tikvice rastu više, usvajajući sve gušće navike. Stoga, ako imamo malo mjesta na cvjetnjaku, bolje je saditi tikvice.

Tikvice - hranjive vrijednosti, uzgoj u zemlji, sorteTikvice - hranjive vrijednosti, uzgoj u zemlji, sorte

Tikvice su botanička vrsta tikve. Plod mu je jako izdužen, blago rebrast, tamnozelene boje, rjeđe žute boje, nježnog, lomljivog mesa. Vrijedno je cijeniti hranjivu vrijednost tikvica i njezin okus. Više...

Jedna od najpoznatijih i preporučenih vrsta tikvica je tikvica 'Złoty Cepelin' . Ova biljka ima grmoliku naviku s kratkim, polukrutim izbojcima. Plodovi ove sorte tikve su mali, težine 2-3 kg, izduženi. Kora ploda je svijetlozelena, s vremenom sazrijeva, postaje žućkasta, sa zelenkasto-bijelim mesom. Mladi plodovi 'Złoty Cepelina' mogu se konzervirati, zadržavajući boju nakon obrade, stariji se mogu dinstati, pržiti ili nadjevati.

Druga jednako preporučljiva sorta tikve je 'Wanda' , koja daje visoke prinose i ima jaku tendenciju razgranavanja. Plodovi ove sorte tikve svijetlo su zeleni, s vremenom postaju žuti. Savršeni su za dinstanje, pečenje i punjenje.

Mag. Joanna Białowąs