Bijeli crvi u zemlji saksijskog cvijeća. Kućni lijekovi kako se riješiti

Bijeli crvi u tlu saksijskog cvijeća iznenađujuć su prizor, posebno kod svježe kupljenih biljaka. Međutim, vlažno tlo u saksijama povoljno je za razvoj štetnika poput proljetnih repova, ličinki glista i ličinki kornjaša. Pogledajte kako razlikovati ove štetnike jedni od drugih i naučite najjednostavnije kućne lijekove, kako se riješiti crva s cvjetnog tla , zahvaljujući kojima ćete izbjeći upotrebu kemijskih pesticida u svom domu. Ovdje su najpopularnije 3 vrste insekata koji naseljavaju tlo u biljkama u saksiji i kako se s njima boriti.

skakanje bijelih crva u zemlji saksijskog cvijeća

Bijeli crvi koji skaču u tlu saksijskog cvijeća proljetni su repovi

Proljetni repovi - bijeli crvi koji skaču

Proljetni repovi su sitni (0,2-10 mm) bijeli ili plavičasti insekti koji nastanjuju organske podloge . Ime su dobili po prisutnosti vilica za gležanj, smještenih na donjoj strani trbuha. Zahvaljujući tim rašljama mogu skakati i kretati se. Kad puhnemo prema biljci ili kada pomaknemo posudu, proljetni repovi počinju skakati i skrivati ​​se pod grudama tla.

Proljetni repovi naseljavaju vlažno tlo . Obično nisu štetni za biljke, a čak su i korisni jer se hrane otpadom biljnih ostataka i proizvode humus. Međutim, kada su vrlo brojni, mogu oštetiti osjetljive, sočne dijelove biljaka. Kao rezultat, rast cvijeća u saksiji (posebno mladog) je inhibiran i korijenje može biti oštećeno. Međutim, takve se situacije događaju vrlo rijetko. Ti bijeli crvi najčešće ulaze u naše domove u vrećama s cvjetnim tlom .

Proljetni repovi lako se mogu zbrinuti kod kuće presadjivanjem biljke na svježu zemlju i čist lonac. Često je za uklanjanje ovih bijelih crva iz zemlje dovoljno isušiti tlo u loncu , a zatim će nestati sami od sebe. Lonac s biljkom također možete uroniti u vodu - izvori će se utopiti i isplivati ​​na površinu.

Profilački možete staviti gnojivo Provado Care i štapiće protiv insekticida u zemlju (1 štapić na 1 litru podloge). Kemijska kontrola i prskanje opružnog repa nisu potrebni.

Zemaljske stanice - bijele ličinke u cvjetnom tlu

Maslačci, koje se često nazivaju crnim mušicama, sitni su crni kukci oblika i veličine voćne muhe. Prelijevaju lonac dok zalijevaju. Pojavljuju se tamo gdje postoji visoka vlažnost tla - odnosno na biljkama koje se često zalijevaju. Čest su problem u uzgoju orhideja i insektivornih biljaka.

Odrasle gliste smatraju se vrlo dosadnim insektima, ali oni izravno ne štete cvijeću u saksiji. Biljkama prijete bijele ličinke koje se hrane u blizini korijena biljke . Duge su oko 5 mm, bijele, prozirne, sjajne crne glave. Ličinke glista hrane se mrtvom organskom tvari, ali uobičajeno je da grickaju korijenove dlake i korijenje i kopaju se u kanale. Oštećena mjesta korijena su mjesto bakterijskih i gljivičnih infekcija. Kao posljedica toga, biljke, posebno mlade, uvenu i umru.

Najmanje invazivna metoda borbe je hvatanje odraslih biljaka krumpira. Odrasle privlače žute ljepljive pločice smještene u uglovima lonaca. Domaći način liječenja biljaka krumpira je namamljivanje odraslih u posude napunjene vodom (oko 125 ml) pomiješanom s 1 žlicom octa i žutom bojom (npr. Kurkuma). Miris octa i žuta boja privlače zemljane koji se tope u otopini.

mušice u cvijeću u saksijiMuhe u lončanom cvijeću - kako ih se riješiti, boriti se s njima

Da li slučajno vidite male mušice u cvijeću u saksiji kad zalijevate svoje biljke? Mali, leteći insekti u blizini lonaca problem su s kojim smo se vjerojatno svi mučili. To mogu biti i bijele i crne muhe u cvijeću u saksiji. Pogledajte odakle potječu te muhe, jesu li štetne za naše biljke i naučite kako se riješiti muha u cvijeću u saksiji. Više...

Ženke krumpira trebaju puno organske tvari za polaganje jaja. Stoga bi gornji sloj podloge u posudi trebao biti prekriven tankim slojem pijeska. To će spriječiti polaganje jaja i, posljedično, pojavu bijelih crva u zemlji s cvijećem .

Također je vrijedno staviti štapiće protiv insekticida Provado Care u posude (1 štapić na 1 litru podloge).

Bijeli crvi koji se već hrane u zemlji, tj. Ličinke glista, uklanjaju se potapanjem lonca u vodu kako bi se isprali sa podloge. Da bi se suzbile ličinke dugot ličinki, biljke se mogu zalijevati s Karate Zeon 050 SC (0,5 ml sredstva razrijediti u 1 litri vode). Zalijevanje se provodi dva puta svakih 10-14 dana. Međutim, imajte na umu da je riječ o kemijskom sredstvu za zaštitu bilja i pri uporabi morate biti vrlo oprezni.

Bijeli crvi u zemlji - lišćari, ličinke kornjaša

Bijeli crvi u zemlji - lišćari, ličinke kornjaša

Bijele ličinke ušne bube

Jabučna bubica je mala (8-11 mm) zlatica koja je štetnik balkonskih, terasastih i vrtnih biljaka. Specifičan način života i otpor ličinki na mjere zaštite otežavaju kontrolu. Štetnici dolaze u domove kupnjom biljaka u kojima u posudama mogu biti bijele ličinke .

Danju se odrasli sakrivaju u zemlju i tek se navečer, u mraku, penju na biljku da bi se hranili. Nanose karakterističnu štetu na lišću - grizu rupe u obliku sinusa u listiću. Naročito su napadnute azaleje, ciklame, begonije i hortenzije.

Ličinke bijelog močvara koje žive u zemlji i hrane se korijenjem biljaka veća su prijetnja . Bjelkaste su, duge 8-12 mm, smeđe glave. Ličinke grizu rupe u obliku bačve na korijenju i jedu sitne korijene cijele. Kao rezultat, rast je usporen, biljke uvenu i umru.

Odrasli se životinji hrane u proljeće, dok su njihove bijele ličinke u zemlji aktivne tijekom cijele godine. Stoga, ako nema tipičnih simptoma na lišću, a biljka uvene usprkos zalijevanju, izvadite cvijet iz posude i pregledajte njegovo korijenje. Čistimo korijenje grude zemlje i pažljivo ih ispitujemo. Ako na njima primijetimo izgrižene rupe ili bijele crve , tada se počinjemo boriti s njima. Temeljito isperite napadnuto korijenje pod mlazom tekuće vode kako biste se riješili svih ličinki i natečenih jajašaca . Nakon uklanjanja ličinki, oštećenim korijenjem odrežite pruner. Očišćenu biljku posadite u svježu zemlju i čist lonac.

Odrasle natečene gljive hvataju se noću kada izlaze na površinu tla. Biljke se osvjetljavaju baterijskom svjetiljkom kad zrak sunčeve svjetlosti udari u kornjaša i on padne na tlo. Tada sakupljamo sve insekte. Drugi je način namamiti odrasle osobe u zamku, a to je naopaka posuda, ispod koje stavljamo izbojke tise. Rub lonca oslonimo na komad daske tako da buba ima lak pristup unutrašnjosti zamke. Ujutro uklonite namamljene kornjaše.

Radikalniji oblik borbe protiv natečene bolesti je uporaba kemijskih mjera zaštite. Kad primijetite simptome na lišću, navečer pošpricajte zahvaćene biljke kontaktnim pripravcima, npr. Sumi-Alfa 050 EC (5 ml / l vode). Nažalost, ovo sredstvo ne djeluje na bijele ličinke u zemlji , borit ćemo se samo s odraslim kornjašima.

Mag. Agnieszka Lach