Kukuruz - hranjive vrijednosti, uzgoj na parceli, sorte

Uzgoj kukuruza na parceli nije previše popularan. Međutim, ako pronađemo dovoljno prostora, vrijedi ga zanimati zbog hranjive vrijednosti kukuruza i relativno lakog uzgoja. Možete birati između slatke koruze koja se može jesti sirova ili kuhana i kokica koje su pogodne za kokice. Evo najboljih sorti kukuruza za uzgoj na vašoj parceli i svega što trebate znati o potrebama ovog povrća.

kukuruz

Kukuruz - uzgoj na parceli

Nutritivne vrijednosti kukuruza

Obični kukuruz ( Zea mays ) je termofilna jednogodišnja biljka koja može narasti i do više od metra visine. Kukuruz je vrlo zdrav - jedna klipa slatkog, kuhanog kukuruza daje manje od 90 kcal te puno dijetalnih vlakana i kalija. Vrijedan je izvor selena, vitamina E, beta-karotena i može se koristiti u prehrani bez glutena.

Tablica detaljno prikazuje osnovne prehrambene vrijednosti kukuruza .

hranjiva vrijednost kukuruza

Nutritivna vrijednost kukuruza cijeni se gotovo u cijelom svijetu. Nažalost, ovo povrće također ima lošu reputaciju jer je povezano s vrlo nezdravim glukozno-fruktoznim sirupom od kukuruza, kao i s GMO usjevima (velik dio svjetskih usjeva kukuruza čine GMO usjevi). Stoga će uzgoj kukuruza na mojoj parceli osigurati da dobijemo potpuno prirodne biljke.

U dodijeljenim vrtovima možemo uzgajati slatku kukuruz čiji se klipovi jedu sirovi ili kuhani te kokice od kojih se mogu napraviti popularne kokice .

Uzgoj kukuruza na parceli

Kukuruz se lako uzgaja, ali ne podnosi mraz. Kukuruz možemo uzgajati sijanjem izravno u cvjetnjak ili iz presadnica . Ovo povrće zahtijeva toplo, dobro drenirano humusno tlo s pH od 6,0 ​​do 6,5. Na siromašnijim tlima, otprilike dva tjedna prije sjetve, vrijedi primijeniti mineralno gnojivo (npr. Azofoska ili Fructus).

Sjeme šećerne kukuruza možemo sijati u zemlju tijekom svibnja. Kukuruz treba posijati što ranije, tj. U prvoj polovici svibnja. Stavite sjeme u tlo na dubinu od oko 4 cm. Kako bi se osigurala dobra prašina i puni klipovi, najbolje je saditi kukuruz u desetak blokova s ​​razmakom od oko 30 cm.

Ako živimo u područjima gdje proljeće dolazi kasno i želimo ranu berbu, kukuruz možemo uzgajati iz presadnica . Sadnice kukuruza, po mogućnosti pripremljene u više posuda, treba saditi nakon 3 do 4 tjedna, kada rizik od mraza prestane (od druge polovice svibnja).

Njega tijekom uzgoja kukuruza tijekom vegetacije uglavnom je ograničena na uklanjanje korova (kako ne bi oštetili korijenje biljaka, ne biste ga trebali preduboko motati) i navodnjavanje tijekom suhog i vrućeg vremena (najveća potražnja za vodom javlja se tijekom cvatnje i uzgoja klipa). Kada biljke daju šest do sedam listova, vrijedi prihraniti amonijevim nitratom.

Štetnici kukuruza - simptomi, fotografije, suzbijanjeŠtetnici kukuruza - simptomi, fotografije, suzbijanje

Štetnici kukuruza pojavljuju se tijekom vegetacije, hrane se biljkama, slabe ih i posljedično smanjuju prinos. Pogledajte kako prepoznati simptome štetnika kukuruza, kao i kako kontrolirati štetnike kukuruza u vrtovima i na parcelama. Više...

Kada se bere kukuruz?

Kukuruz se bere od rujna do listopada . U slučaju kukuruza šećerca, vrlo je važno ubrati kada je pravilno zreo, što se mora suditi prema izgledu biljaka. Berite kukuruz kad su krajevi niti koji rastu iz klipa suhi i smeđi i kada su zrna probušena mliječnim sokom. Kad je sok vodenast, morate pričekati berbu, a kada se sok pokaže zemljanim - nažalost klipovi su već prezreli.

Klip se ne smije predugo čuvati , jer ima najbolji okus kad je svjež, jede se neposredno nakon berbe. Međutim, ako je potrebno, klipovi kukuruza mogu se hladiti ili zamrzavati 2-3 dana.

Kukuruz za pucanje berite u rujnu, kada su zrna suha i tvrda, a lišće koje prekriva klipove potpuno je suho.

Kako čuvati klipove kukuruzaKako čuvati klipove kukuruza?

Ako smo uspjeli uzgajati vlastiti kukuruz, vrijedi naučiti kako čuvati njegove klipove kako bi dugo bili svježi. Naravno, na isti način na koji možemo čuvati kukuruz kupljen na štandu, tek tada odabrati stvarno svježi. Evo dva dokazana načina čuvanja kukuruza na klipu! Više...

Sorte kukuruza za uzgoj na parceli

Među sortama kukuruza šećerca hibridne sorte označene simbolom F1 najprikladnije su za amaterski uzgoj na parcelama. Tikvice vrlo slatkih sorti poput „Candle“ mogu se čuvati na niskoj temperaturi (malo iznad 0 ° C) do 2 tjedna, prikladne su i za zamrzavanje. Spomenuta sorta je rana sorta, koja doseže visinu do 140 cm i daje velike klipove duljine do 20 cm. Nekoliko puta su naši korisnici foruma pohvalili sortu 'Svijeća F1' kao otpornu na bolesti kukuruza i vrlo ukusnu.

Vrijedna je preporuke i poljska sorta kukuruza 'Gucio' F1 . Rana je, plodna sorta, pogodna za neposrednu konzumaciju i za konzerviranje, daje svijetlo žuto zrno dobrog slatkog okusa.

Među sortama kukuruza koji iskače preporučujemo tipične amaterske sorte, kao što su „Płomyk“ i „Perłowa“. Obje sorte proizvode tikvice duljine oko 12 cm i imaju dobru sposobnost lomljenja. Njima je potrebna uzgoj veće gustoće.