Kamenjar u loncu na balkonu

Kamenjar u loncu na balkonu izvrstan je prijedlog za sve ljubitelje kamenjara koji nemaju svoj vrt na raspolaganju. Ispostavilo se da vam za stvaranje malog kamenjara ne treba puno prostora, čak ni na balkonu. Pogledajte kako napraviti kamenjar u loncu na balkonu , kako odabrati prave biljke za kamenjar u loncu i kako održavati kamenjar na balkonu kako bi ga dugo očarao svojom ljepotom!

Kamenjar u loncu na balkonu

Kamenjar u loncu na balkonu. Na fotografiji: zidni roj, opuncija, planinski roj

Kako napraviti kamenjar u loncu na balkonu?

Na balkonu možemo stvoriti mali kamenjar u drvenim, plastičnim ili keramičkim posudama. Uz malo mašte možete kombinirati komade grana, korijena drveća, šljunka ili ukrasnog pijeska i od tih materijala stvoriti zanimljive skladbe.

Lonac za kamenjare na balkonu trebao bi biti dubok najmanje 30 cm. To je neophodno za postizanje dobrih uvjeta za razvoj korijena kamenih biljaka. Plitke posude bit će dobre samo za biljke otporne na sušu, npr. Rojeve, koji se lijepo stope u niskom loncu.

Dubina posude za kamenjar također određuje debljinu drenažnog sloja. Drenaža treba napuniti od 25-40% ukupne visine posude. U tu svrhu, na primjer, ekspandirana glina ili slomljeni ulomci starih keramičkih lonaca.

Vrt za kamenjare na balkonu trebao bi imati barem jednu ili po mogućnosti nekoliko drenažnih rupa. Ovaj se uvjet odnosi na sve posude namijenjene kamenjaru. Kanal dug 60 cm trebao bi imati najmanje 3 do 5 rupa, promjera 1-2 cm.

Kamenjar u loncu na balkonu

Kamenjar u loncu na balkonu. Na fotografiji: stjenoviti floks, kleka skale, zidni roj, Kamchatka sedum Variegatum, sedum

Ako ćete uzgajati niske grmlje, trajnice ili lukovice osjetljive na mraz u kamenjaru na balkonu , vrijedi prije polaganja drenažnog sloja pokriti unutarnje zidove posude polistirenom. Višegodišnje biljke posađene u tako pripremljenu posudu za kamenjar preživjet će zimski period neozlijeđene i ukrasit će naš balkon dugi niz godina.

Izbor supstrata za kamenjar na balkonu uglavnom ovisi o zahtjevima biljaka. Međutim, važno je da podloga bude rastresita i dobro drenirana. Najpopularniji kamenjari dobro će uspijevati na neutralnom do blago alkalnom tlu. Za acidofilne biljke odaberite odgovarajuće zakiseljenu podlogu.

Vrijedno je posuti griz na vrh lonca, što će smanjiti rast korova i održati korijenski vrat suhim, što je osjetljivo na truljenje u mnogim kamenim biljkama.

Kamenjar u loncu na balkonu

Kamenjar u loncu na balkonu. Na fotografiji: saxifrage, šareni ljulj variegatum, sedum Kamchatka Variegatum

Kako održavati kamenjar u loncu na balkonu?

Nakon sadnje biljaka u kamenjar u posudu na balkonu , treba ih obilno zalijevati. Treba provjeriti kamenjar u saksiji, jer u vrućoj kabini na južnoj izložbi voda iz spremnika brže isparava. Pažljivo promatranje pomoći će odrediti ritam zalijevanja. Treba izbjegavati prelijevanje, jer mnoge kamene biljke ne podnose višak vlage u podlozi.

Vrijedno je razmišljati o stabilizaciji vlage u tlu u fazi sadnje. Pa, prilikom sadnje, vrijedi miješati zemlju u posudi s TerraCottom. Ovaj proizvod sadrži početnu dozu gnojiva, fragmente vulkanske stijene koja rahli tlo (posebno važno za biljke kamenjara) i hidrogel koji skladišti vodu u zemlji. Zahvaljujući hidrogelu, tlo ostaje vlažno mnogo dulje. Biljke se mogu zalijevati rjeđe, štedeći do polovice vode koja se koristi za zalijevanje!

Međutim, nadasve dodavanjem TerraCottema u tlo stvaramo bolje uvjete za rast biljaka u posudama na balkonu.

Mag. Joanna Białowąs