Pluta od pamučnog drveta na drvetu jabuka. Simptomi i liječenje

Kupina bivola ( Eriosoma lanigerum ) je lisna uš koja se često nalazi u voćnjacima jabuka. Simptomi prisutnosti pamučnih marelica, u obliku bijelih jata na granama drveća, vrlo su karakteristični i lako ih je uočiti. Objašnjavamo je li moguće boriti se protiv biljke pamuka na borovnici na biološki način , a također predlažemo koje prskanje na biljci pamuk treba koristiti kada se prirodne metode pokažu nedovoljnima.

borovnica pamuk

Pluta od pamučnog drveta na drvetu jabuka

Fotografija forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Pamučna borovnica - simptomi

Simptomi pojave pamučnih lisnih uši nalikuju bijelom dlaku vune ili vati vidljivom na kori i granama voćki. Ova flokulantna prevlaka dugih, tankih voštanih niti je izlučevina pamučne jagode. Ime ovog štetnika zapravo vrlo dobro odražava ove simptome, jer izgleda poput pamučnog paperja na kori stabala .

Biljka pamuka borovnice može se dobiti u dva oblika . Nekrilati oblik ima dužinu tijela od 1,8 do 2,3 mm, tamnoplave ili tamno smeđe boje. Prekriven je bijelim, nježnim voštanim premazom. Krilati primjerci ove uši smeđe su crni. Ličinke pamučnog sjemena slične su odraslim ušima, ali manje. Nakon drobljenja štetnika izlazi smeđe-crvena tekućina, zbog čega se na ovoj štetnici ponekad koristi naziv krvna uš .

Ovaj se štetnik najčešće nalazi na stablima jabuka, ali može se pojaviti i na kruškama i dunjama. Prvi simptomi u obliku bjelkastih jata opažaju se krajem proljeća , na prijelazu iz svibnja u lipanj, ali štetnik se može pojaviti i u velikom broju krajem ljeta - u kolovozu i rujnu, čak i ako prije nismo primijetili simptome pamučnog drva.

borovnica pamuk

Kolonije pamučnih marelica na drvetu jabuka

Fotografija lukwych, forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Pamučna borovnica skupina je starih stabala jabuka s brojnim oštećenjima na kori i pukotinama na granama. Takva su mjesta povoljna za postojanje ovog štetnika. Vrlo često biljka pamuka kupina naseljava i mjesta na kojima se režu grane. Međutim, najveća šteta nastaje na mladim stablima i u rasadnicima. Lisna uš koja isisava sok iz biljaka uzrokuje njihovo slabljenje, sporiji rast i deformaciju grana. Također je moguće da plodovi prerano padnu prije nego što sazriju, oslabe otpornost stabala na mraz, a mjesta naseljena biljkom pamuka lako apsorbiraju patogene gljive koje uzrokuju bolesti voćaka.

Pamučna borovnica - životni ciklus

Ličinke pamučnog zima hiberniraju na izbojcima , skrivene u pukotinama u kori drveća i blizu njihovih korijena. Hladne zime pogoduju smrti većine zimovnika. Međutim, oni skriveni u najdubljim mogu preživjeti do proljeća da bi se u tom razdoblju počeli hraniti i dalje razmnožavati.

borovnica pamuk

Kolonije pamučnih marelica na drvetu jabuka

Fotografija wirek33, forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Krilati pojedinci lako prelaze na sljedeće biljke. Lisne uši bez krila mogu se kretati uz nalete vjetra ili uz pomoć drugih insekata. Najpopularnija biljka kupina od pamuka nalazi se na prijelazu iz svibnja u lipanj . Ljetne vrućine ne pogoduju njegovom postojanju, ali s jesenskim zahlađenjem, uš se opet množi u velikom broju. Stoga se masivni napad biljke pamuka borovnice može ponovno primijetiti u rujnu , a u toploj jeseni - u listopadu.

Tijekom godine ovaj štetnik može razviti do 11 generacija. Potpuni razvoj generacije traje oko 3 tjedna, ovisno o klimatskim uvjetima.

Cowberry pamuk - biološka kontrola

Biološku kontrolu biljke pamuka borovnice omogućuju insekti koji parazitiraju ili se hrane ovom ušom. Najučinkovitija u borbi protiv biljke pamuka je kupina ( Aphelinus mali ). Ženka ovog himena bocka tijelo pamučne jabuke i polaže jaja u svoje tijelo. Ličinke jaja se izlegu iz jajašaca i hrane se tijelom uši sve dok se ne okalepe (jedna uha razvije jednu ličinku). Odrasla uši ostavlja mrtvu uš kroz jasno vidljivu okruglu rupu na leđima. Duljina razvojnog razdoblja u tijelu grma vate varira i može varirati od 40 dana u rano proljeće do oko 20 dana kasnije.

Vrijedno znati!

Ličinke potkornjaka koje zimu provode u tijelu pregače pamučnog drveta mogu biti uništene mrazom ili je pojesti ptice. Da bi se dagnje čuvale do sljedećeg proljeća, grančice jabuka s zaraženim ušima sijeku se i stavljaju u kutije, na prozračno mjesto, zaštićeno od kiše, ptica i prekomjernog mraza. Nakon prezimljavanja, u trećoj dekadi travnja grančice se odnesu u voćnjak i prikače na drveće na područjima gdje se nalazi pamučno drvo, kupine.

borovnica pamuk

Tragovi klasa koji parazitiraju na grmu pamučnog sjemena

Fotografija Proplanak borovnice, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Ostali korisni insekti koji pomažu u biološkoj kontroli biljke pamuk, lisne uši su: lepršave, ušne uši, zlatouke, bubamare. Da biste iskoristili pomoć korisnih insekata u biološkoj kontroli biljke pamuka borovnice, prije svega trebate izbjegavati prskanje insekticidima koji ne uništavaju samo štetnike već i korisne insekte. Također je vrijedno stvoriti divlje kutke u vrtu kako bi se podržalo postojanje korisnih insekata, ostavila viša trava ispod drveća, a bubamare koje se hrane lisnim ušima mogu se namamiti u vrt vezanjem žutih, sjajnih vrpci na grane.

borovnica pamuk

Ličinka bubamare jede pamučnu biljku marelica

Fotografija Oprašivač, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Biološku kontrolu biljke pamuka borovnice možemo podržati ručnim uklanjanjem kolonija pamučnog drveta . To može biti dovoljno u kućnom vrtu ili na parceli, pogotovo ako imamo samo jedno ili dva mala stabla jabuka. Ako su kao ishrana biljke pamuk nastali izrasline, treba ih nježno rezati i rane prekriti vrtnom mašću. Ako uočimo tragove parazitiranja kosom na posječenim kolonijama pamučnog drveta, vrijedno je takve kolonije držati na sigurnom mjestu do sljedeće godine. Iz njih će se razviti nove sjekire.

Kako bi se spriječila pojava stabala jabuka, krušaka i dunja, vrijedi posaditi nasturcije ( Tropaeolum ) i tansy ispod stabala jabuka, krušaka i dunja . Mirisi ovih biljaka plaše borovnicu i kupinu.

Što se može saditi pod voćkamaŠto se može saditi pod voćkama?

Pravilna uporaba mjesta pod voćkama pravi je izazov za mnoge vrtlare. Ispravno odabrane biljke za sadnju pod voćkama ne samo da će dobro rasti na tim mjestima, već mogu imati blagotvoran učinak na rod plodova. Upoznajte 7 najboljih biljaka za sadnju pod voćkama! Više...

Pamučna borovnica - prskanje

Zimski oblici biljke pamuka borovnice mogu se boriti ekološkim prskanjem voćaka uljnim pripravcima. Ulja se lijepe za tijela zimskih lisnih uši, zbog čega se guše. Takvo se prskanje izvodi tijekom razdoblja bez lišća, prije početka vegetacije, obično u veljači ili ožujku. Preporučeni uljni pripravci za borbu protiv biljke pamuka borovnice su Promanal 60 EC i Emulpar 940 EC, iako možete prskati i parafinskim uljem kupljenim, na primjer, u ljekarni.

Tijekom vegetacije prskanje protiv biljke kupina pamuka izvodi se uglavnom u razdobljima najbrojnije pojave ovog štetnika, tj. Od svibnja do lipnja, kada je stablo jabuke već izblijedjelo, ali na drveću nema ploda ili se tek pojavljuju njihovi pupoljci. Sljedeći datum je jesen nakon završetka berbe jabuka. Zahvaljujući tome, izbjegavamo nakupljanje ostataka insekticida u plodu.

Kada prskate biljku pamuka, kupinu prvo treba tretirati prirodnim pripravcima , poput npr. Ekstrakta tansy . Da bi se pripremio takav ekstrakt, 300 g svježe biljke ili 30 g suhe tansy treba preliti s 10 litara hladne vode i ostaviti 24 sata (može nastati lagana pjena). Sljedeći dan procijedite i razrijedite vodom u omjeru 1: 2. Pripravak se mora upotrijebiti odmah nakon pripreme.

Gnoj koprive također je učinkovit u borbi protiv pamučnog drveta, borovnica i drugih lisnih uši . Ovdje smo u malo boljoj situaciji nego u slučaju ekstrakta tansy, jer u vrtnim trgovinama možete kupiti gotovi ekstrakt koprive, koji je, razrijeđen vodom, pogodan za prskanje stabala jabuka napadnutih pamučnim drvetom . Usput, ovo prskanje učinit će za još jednog štetnika jabuke, a to je plod jabuke.

cilj stimulatora rasta koprive

Kao krajnje sredstvo možete upotrijebiti kemijski insekticid, kao što je Mospilan 20 SP. Ovo sredstvo koristi se u količini od 1,25-2,0 g sredstva otopljenog u 5-9l vode, što je dovoljno za prskanje površine do 100m². Prskanje jabuke protiv pamučne uši izvodi se nakon cvjetanja jabuke , kada se pojave prve kolonije lisnih uši. Drugi mogući datum je jesen, nakon berbe jabuka, što će smanjiti populaciju pamučnog drva u sljedećoj vegetacijskoj sezoni.

Prilikom odlučivanja za uporabu ovog pripravka, ne zaboravite slijediti sigurnosna pravila potrebna pri uporabi sredstava za zaštitu bilja i pažljivo pročitajte uputu o lijeku.