Sedum - sorte, uzgoj, razmnožavanje

Biljka sedum ( Sedum ) rod je biljaka iz grube porodice. Biljke sedum su uglavnom niske trajnice tepiha, iako neke mogu doseći visinu do 80 cm. Među njima ima i polugrmova i jednogodišnjih biljaka. Njihova neupitna prednost je trajnost i ukrasno lišće gotovo tijekom cijele godine. Podnose sušu, neplodna tla, a u većini slučajeva i padove temperature. Savršene su biljke za kamenjare i zelene krovove.

Kavkaski sedum Superbum

Kavkaski sedum 'Superbum' - Sedum spurium 'Superbum'

Sedum ( Sedum ) je biljka otporna na sušu koja vrtu može stvoriti razne oblike i boje, gdje je zemljište relativno rijetko i tvrdo sunčano. Listovi im mogu biti sivozeleni do tamnoljubičasti, a cvjetovi su u obliku zvijezde, obično peterokrilne, bijele, žute, ružičaste ili ljubičaste boje. Neke vrste seduma cvatu tijekom jeseni.

Korištenje biljaka sedum u vrtu može biti prilično široko - niske vrste savršene su za kamenjare i spuštene i uzdignute gredice, za sadnju između kamenja i kamenih ploča. Odlično se snalaze i u posudama i posudama. Više vrste seduma često se biraju za mješovite rubove. Biljke sedum za zelene krovove također postaju sve popularnije .

Sedum - uzgoj

Uzgoj biljaka sedum nije vrlo problematičan. Potrebna su im sunčana mjesta na kojima dobivaju najbolju boju i cvjetaju najbogatije. Također možemo naći one koji će se dobro snaći u polusjeni (uključujući Sedum spurium i Sedum sexangulare ). Biljke će najbolje rasti u svježem, laganom, propusnom mediju s pH blizu neutralnog.

Biljke seduma sade se na kamenjare u malim nakupinama, tako da se biljke mogu lako prilagoditi kamenju i neravnom terenu. Iako imaju male potrebe za tlom, obilnije će rasti ako ih u proljeće lagano dopunimo sporo djelujućim složenim gnojivom (npr. Osmocote).

Akutni sedum

Kiseli sedum - Sedum ral

Za većinu sorti seduma , unatoč toleranciji na niske temperature, poželjno ga je zaštititi za zimsko razdoblje, ali nemojte previše žuriti s tim tretmanom (pričekajte da temperatura padne ispod nule nekoliko dana, krajem studenog ili čak u prosincu). Možemo koristiti slamu, lišće ili agrotekstilni pokrov.

Međutim, u proljeće iz šarana izrežite oštećene ili smrznute izbojke. Obrezivanje seduma je preporučljivo i promiče bolji pokrivač travnjaka.

Sedum - razmnožavanje

Razmnožavanje seduma nije težak postupak i s njim se lako možemo nositi u amaterskom uzgoju. Kroz proljeće i ljeto možete rezati izbojke - reznice seduma stavljaju se u kutije ispod poklopaca (folija ili staklo) gdje bi trebale puštati korijen u roku od dva tjedna.

Druga metoda razmnožavanja seduma je podjela šarana koja se može obaviti od travnja do svibnja ili od kolovoza do rujna. Dijeljenje šarana također se preporučuje zbog njegovog blagotvornog učinka na stanje biljaka - manji šarani razvijaju ljepše i zdravije primjerke.

Također je moguće razmnožavanje iz sjemena. Sedum sjeme se sije u proljeće, oni klijati brzo i nakon oko mjesec dana od klica možemo prenijeti sadnice na zemlju, gdje smo ih se stavilo na udaljenosti od 10 x 30 cm.

Kamenjak

Stonecrop - Sedum ral

Sedum - vrste i sorte

Sedumske biljke najotpornije na mraz koje se mogu uzgajati po cijeloj Poljskoj su akutni sedum ( Sedum acre ) 'Aureum', kameni sedum ( S. cauticolum ) 'Lidakense', sedum Ewersa ( S. ewersii ), vrtni sedum 'Herbstfreunde', sedum hortikultura 'Matrona', biljka sedum ( S. spectabile ).

Neke biljke seduma, kao što su sedum ( S. album ) 'Murale', sedum divljači ( S. anacampseros ) ili oregonski sedum ( S. oreganum ), mogu se smrznuti u najhladnijim regijama Poljske (zona otpornosti na mraz 6).

Za uzgoj samo u najtoplijim predjelima Poljske (zona 7), takve biljke seduma kao što su Kamčatka sedum ( S. kamtschaticum ), stonecrop ( S. reflexum ), pjegavi sedum ( S. spathulifolium ), kavkaski sedum ( S. spurium ) cv. Fuldaglut 'i' Variegatum '.