Talog kave kao gnojivo. Kako gnojiti biljke talogom kave?

Jeste li popili kavu i bacite preostali talog kave? Ne radi to! Talog kave može se koristiti kao gnojivo za osiguravanje biljaka važnim hranjivim sastojcima, uključujući dušik, kalij i magnezij. Također možemo pripremiti malč, supstrat ili hranjivi pripravak za zalijevanje biljaka iz taloga kave . Pogledajte kako gnojiti biljke talogom kave kako biste u potpunosti iskoristili njihovu blagotvornu moć. Evo 5 ideja za korištenje taloga kave kao gnojiva za vaš vrt i lončanice!

Talog kave kao gnojivo

Talog kave može se koristiti kao gnojivo

Fotografija pixabay.com/depositphotos.com

1. Talog kave za zalijevanje biljaka

Talog kave možemo koristiti za pripremu hranjivog pripravka za zalijevanje biljaka u vrtu. Možemo ga koristiti za zalijevanje povrća i ukrasnog bilja. Pripremite pripravak tako da 1 šalicu taloga kave prelijete s 10 litara vode. Čekamo da talog kave nabubri. Zatim pomiješajte prahu i odmah vodom zalijevajte vrtne gredice . Ovaj postupak možemo izvoditi jednom u 1-2 tjedna.

Biljke kod kuće možemo zalijevati slično pripremljenim gnojivom iz taloga kave . Da biste je pripremili, prelijte 1-2 žličice taloga kave s 1 čašom vode. Kad talog kave nabubri, otopinu treba pomiješati, a zatim odmah njome zalijevati biljke.

Ostatak nedovršene kave možemo koristiti i za zalijevanje biljaka u saksiji . Upotrebljavamo napitak jako razrijeđen u vodi (1: 5). Takvo gnojivo oduševit će: anthurium, japanska kamelija, paprati, afrička ljubičica i kaktusi. Postupak izvodimo jednom u 2 tjedna.

2. Talog kave kao posteljina

Ako pijemo puno mljevene kave, preostali talog treba čuvati i osušiti . Kad skupimo velike količine taloga kave, možemo ih malčirati biljke u vrtu.

Talog kave kao gnojivo

Nakon kuhanja kave, talog osušite, a zatim zdrobljeni pospite po krevetima.

Fotografija depositphotos.com

Talog kave rasporedite po vrtnim biljkama . Budući da su lagani i vrlo ih lako otpuhuje vjetar, na njihovu površinu dodatno rasporedimo malč izrađen od težeg materijala, poput vrtne kore. Talog kave koji se polako raspada u donjem sloju stelje postupno će opskrbljivati ​​gornji sloj tla vrijednim dušikom .

Drugi je način posipanje taloga kave u vrtu neposredno prije kiše ili zakazanog zalijevanja . Tada će biti isprani u zemlju i neće ih odnijeti vjetar.

Za malčiranje možemo koristiti i svježu, nekuhanu mljevenu kavu. Svježa mljevena kava blago je kisela i savršena je za acidofilne biljke poput borovnice, hortenzija, rododendrona i ruža. Povrće poput rajčice, mrkve i rotkvice posebno pozitivno reagira na leglo kave .

Kako zakiseliti tlo domaćom metodomKako zakiseliti tlo domaćom metodom?

Prije nego što posegnemo za mineralnim gnojivima koja zakiseljavaju tlo, vrijedi razmotriti prirodne kućne načine zakiseljavanja tla. Pogledajte koji su od njih učinkoviti, kako ih koristiti i je li uopće moguće zakiseliti zemlju domaćom metodom! Više...

3. Talog kave kao dodatak tlu

Talog kave dodaje hranjive sastojke u tlo i poboljšava njegovu strukturu. Stoga talog kave može biti komponenta supstrata za biljke . Pomiješani s tlom, poboljšavaju njegovo prozračivanje i kapacitet vode. Vrijedno je miješati talog kave s tlom 1-2 puta mjesečno. Talog kave možemo kopati i ispod svježe zasađenih biljaka . Po mogućnosti duboko 15-20 cm. Kao rezultat toga, razina korisnih mikroorganizama će se povećati, što će pomoći biljkama da brže rastu i bujnije cvjetaju.

Talog kave može se koristiti kao dodatak supstratu za biljke u saksiji . Vlažni talog kave s vremena na vrijeme treba pomiješati s površinskim slojem podloge. Potrebne su vam samo 1-2 žličice po posudi od 20 cm.

Talog kave može se jednom mjesečno sipati na dno posude ili raširiti u tankom sloju na površini podloge. Međutim, ne biste trebali stavljati vlažni talog u lonac na zemlju, jer se oni vrlo brzo plijesni i korice, što ograničava pristup kisika. Talog kave može se miješati s cvjetnim tlom prilikom presađivanja biljaka . Rezultirajući supstrat će biti rahliji i bolje će zadržavati vodu.

4. Talog kave za kompost

Talog kave vrijedna je komponenta komposta. Talog kave obogaćuje gomilu komposta elementima u tragovima, kalijem, magnezijem i bakrom. Sadrže velike količine dušika, što pozitivno utječe na brzinu procesa kompostiranja. Zahvaljujući svojoj kvrgavoj strukturi, olabave prizmu, poboljšavajući njezinu prozračnost. Miris taloga kave privlači gliste .

5. Talog kave kao dodatak sjemenkama

Talog kave može se miješati sa sjemenkama mrkve i rotkve i sijati zajedno s njima . Ovo prirodno gnojivo pozitivno utječe na klijavost sjemena. Pojava ovog povrća je ujednačenija, a sadnice su jače. Prisutnost taloga kave u tlu rezultira većim prinosima .

Mag. Agnieszka Lach