Trake za voćke protiv štetnika

Trake za voćke dobar su način za smanjenje pojave štetnika čije ličinke putuju niz deblo radi prezimljavanja ili do krošnje stabla. U vrtovima možete koristiti trake od valovitog kartona i ljepljive vrpce . Stavljamo ih ne samo na voćke već i na neke ukrasne vrste. Pogledajte kako i kada staviti trake na debla i s kojim štetočinama se možemo boriti na ovaj način.

trake voćaka protiv štetnika

Instalacija trake na voćki protiv štetnika

Fotografija depositphotos.com

Vrste traka smještenih na drveću

U amaterskom uzgoju voćaka koriste se dvije vrste traka postavljenih na debla. To su:

  1. trake od valovitog kartona (kartona)
  2. ljepljive trake (folijska traka presvučena ljepilom)

Trake od valovitog kartona imaju prednost u tome što ih ne moramo ni kupiti u vrtnu trgovinu. Možete koristiti stare, nepotrebne kartonske kutije, npr. Za kućanske aparate ili kupiti valoviti karton u kolutovima. Uz to, trebat će nam i žica za vezivanje trake za deblo stabla. Insekti koji traže skrovišta u neravninama i pukotinama u kori drveća odabiru ugodnije sklonište u valovitim kartonima. Kad se vrpce napune gusjenicama i ličinkama insekata, uklanjaju se sa drveća i uništavaju (po mogućnosti spaljuju). Prije uništenja vrijedi provjeriti ima li na kartonu korisnih ličinki insekata koje bi vrijedilo uštedjeti.

trake voćaka protiv štetnika

Trake za voćke mogu biti izrađene od valovitog kartona ili starog kartona

Ljepljivi bendovi djeluju na malo drugačiji princip. Štetnici koji putuju duž debla jednostavno se zalijepe za njih i, ako su imobilizirani, uginu. Njihova je učinkovitost veća nego u slučaju kartonskih traka, jer štetnik u osnovi ne može dalje prolaziti kroz ljepljivu traku. Također je lakše staviti takvu traku, jer je nije potrebno vezati uzicom (lijepi se na ljepljivi papir). Međutim, nećemo moći spasiti korisne insekte, jer će svi, i dobri i štetni, umrijeti zalijepljeni za ljepljivu traku.

Na koja stabla stavljamo trake?

Trake se postavljaju na voćke poput jabuka, krušaka i šljiva. Osim voćaka, u vrtovima vrijedi nositi i trake na stablima bora, smreke i kestena. Očuvanje ovih vrsta drveća jedna je od najpopularnijih namjena za pojaseve stabala .

S kojim se štetnicima možete boriti s bendovima?

Debla na deblima mogu se koristiti za borbu protiv raznih štetnika koji putuju duž debla, bilo da je zimi spušteno ili do krošnje stabla. Međutim, imajte na umu da trake nisu metoda suzbijanja štetočina koja vam omogućuje potpuno uklanjanje. Primjena traka samo smanjuje broj štetnika , a također vam omogućuje praćenje njihove pojave. Osim primjene vrpci, na voćkama i ukrasnom drveću trebaju se koristiti i druge metode suzbijanja štetnika.

Najpopularniji štetnici voća i ukrasnog drveća protiv kojih se može boriti trakama postavljenim na debla su: plod šljive, plod jabuke, konac lišća jabuke, valjci i leptiri od listova, rani zimski moljac, moljac, moljac, moljac, moljac, moljac od moljaca, moljac od moljca, klice konjskog kestena.

Kako staviti trake na debla voćki?

Prije pričvršćivanja trake na stablo stabla, vrijedi strugati s ispucale kore koja pruža utočište insektima. Ako sami pripremamo trake od valovitog kartona ili kartona, pripazite da širina trake bude 15 - 25 cm. Visina na kojoj bi se traka trebala ugraditi može se razlikovati ovisno o štetniku koji se suzbija, ali obično se preporučene visine ugradnje kreću od 50 cm do 1 metra iznad površine tla.

Trake od valovitog kartona na deblima stabala

Trake od valovitog kartona na deblima stabala

Karton omotamo oko debla stabla u dvostrukom sloju , što povećava vjerojatnost da će štetnik traku odabrati kao sklonište. Dnu i gore zavežite uzicu tako da ne sklizne. Ljepljive vrpce nije potrebno vezati uzicom, pa ih je lakše instalirati. Također su učinkovitiji jer ih ne morate umotati u nekoliko slojeva. Tako ćemo, na primjer, s ljepljivom trakom od 5 m omotati više stabala nego s iste duljine valovite trake .

Vrijedno znati!

Ako se pored debla nalazi kolac za koji je deblo vezano za stabilizaciju, traka se također treba staviti na kolac. To je neophodno jer štetnici mogu lutati i kolcima i tako pronaći put izvan poveza.

Kada nositi stabla drveća?

Vrijeme postavljanja traka varira ovisno o vrsti zaštićenog stabla i štetočini koju treba suzbiti. Najpopularniji datumi za postavljanje traka na debla u voćnjaku i ukrasnom vrtu predstavljeni su u donjoj tablici.

Trake drveća protiv štetnika

Kada ukloniti vrpce sa stabala voćaka?

Trake se uklanjaju kad su pune štetnika . Obično je to 4-6 tjedana nakon njihovog nošenja. Ako je potrebno, odmah nakon uklanjanja trake instalira se novi.

Uklonjene kartonske vrpce najbolje je spaliti kako bi se uništili štetnici. Ljepljive trake tretiramo kao komunalni otpad.

Gore opisane trake trupaca možete naručiti u trgovini našeg vodiča. Za prikaz ponude kliknite donji gumb.