Zemljište za sjetvu sjemena

Tlo za sjetvu sjemena presudno utječe na uspjeh proizvodnje sadnica. Ako koristimo supstrat neodgovarajućeg sastava ili onečišćen patogenima, klijave sadnice neće imati priliku preživjeti. Zato je kupnja ili priprema odgovarajućeg tla za samostalno sjetvu sjemena toliko važna. Pogledajte koje je tlo za sjetvu sjemena najbolje , što treba uključiti u sastav i što treba uzeti u obzir pri odabiru tla za proizvodnju sadnica!

zemljište za sjetvu sjemena

Tlo za sjetvu sjemena ima velik utjecaj na uspjeh proizvodnje sadnica

Već krajem zime možete započeti s pripremom sadnica cvijeća i povrća, koje će se potom posaditi u vrt ili na parcelu. Proizvodnja sadnica može se započeti, na primjer, na prozorskoj dasci u malim posudama ili posebno kupljenim mini staklenicima. Na uspjeh naše sjetve u velikoj mjeri utječe odabir prave gredice .

Tlo za sjetvu sjemena treba ispunjavati dva osnovna uvjeta:

  1. Prvo, trebalo bi biti bez patogena , jer su mlade sadnice vrlo osjetljive na patogene tla. Stoga se obično koriste sterilizirani mediji.
  2. Drugo, tlo bi trebalo biti dovoljno lagano da ne sprečava klijanje sjemena .

Koje sjeme ispunjava oba ova uvjeta?

U većini slučajeva supstrat na bazi visokog treseta s dodatkom pijeska najbolje je tlo za sjetvu sjemena . Takav supstrat bit će dovoljno zdrobljen i lagan da sjeme može slobodno klijati. U tresetnoj podlozi obično nema bolesti i štetnika, zahvaljujući čemu ne ugrožavaju mlade sadnice.

Dobro tlo za sjetvu sjemena trebalo bi sadržavati i perlit. Perlit je mineral vulkanskog podrijetla s bijelom sjenom. Utječe na rahljenje, prozračivanje i rahljanje tla. Također se lako pohranjuje i odaje vodu, što pomaže u održavanju konstantne vlage potrebne za klijanje sjemena.

Još jedan vrijedan dodatak zemljištu za sjetvu je ugljen u prahu. Čini supstrat ne previše kompaktnim, a djeluje i kao dezinficijens, smanjujući učestalost takozvanih sadnica. "crna noga" i gangrena sadnica. Nažalost, prilično se rijetko može naći u gotovim gredicama.

Tlo za sjetvu ne smije biti prebogato, jer su mlade sadnice koje izlaze iz sjemena vrlo osjetljive na višak hranjivih sastojaka. No, potrebno je supstrat obogatiti fosforom, što olakšava ukorjenjivanje biljaka. Ako naša podloga nije obogaćena fosforom, vrijedi upotrijebiti početno gnojivo, npr. Microstar PZ. Za proizvodnju sadnica povrća i cvijeća koristi se u omjeru 3-5 g gnojiva na 10 litara supstrata. Na pripremljenu podlogu možemo sigurno sijati sjeme cvijeća i povrća.

Ako se gore opisani postupak pripreme supstrata za sjetvu čini prekompliciranim, nemamo sve potrebne sastojke ili jednostavno ne gubimo vrijeme, vrijedi kupiti gotovo tlo za sjetvu sjemena - pravilno dekontaminirano, uravnoteženog sastava i obogaćeno starter gnojivima za klijanje sadnica . Takvo zemljište po povoljnoj cijeni možete naručiti u našoj trgovini. Da biste vidjeli ponudu, kliknite donji gumb!