Antraknoza jagode. Simptomi, prskanje, borba

Antraknoza jagoda opasna je bolest koja uzrokuje udubljene mrlje na plodu jagode. Lako se prenosi s drugih biljaka, a posebno toplo može zaraziti po toplom i vlažnom vremenu. Pogledajte kako prepoznati simptome antrakoze jagode , kako se, u slučaju uzgoja u vrtu, boriti protiv ove bolesti jagoda i koje je preporučeno prskanje protiv antraknoze.

antrakoza jagode

Udubljena mjesta u plodu jagode simptom su antraknoze

Simptomi antrakoze jagode

Jagodna antrakoza je gljivična bolest koju uzrokuju gljivice iz roda Colletotrichum ( C. gleosporioides i C. acutatum ). Te se gljive mogu naći na raznim biljnim vrstama (uključujući korov), odakle se mogu lako prenijeti u jagode. Njihovom razvoju pogoduje toplo (iznad 20 ° C) i vlažno vrijeme praćeno kišom i vjetrom.

Simptomi antrakoze jagode mogu se pojaviti na svim dijelovima biljke. Napadnuti listovi jagode venu i umiru, a na površini se vide crne ili smeđe mrlje. Izbojci jagode razvijaju nekrotična mjesta, promjenu boje i pruge. Cvjetovi i plodovi koji se pojavljuju postaju smeđi i presušuju . Na zelenom, još nezrelom plodu jagoda pojavljuju se jasno udubljene, suhe smeđe mrlje . Na zrelom voću mrlje su također udubljene (iako nešto manje nego na zelenim), smeđe do smeđe, ponekad prekrivene narančastom prevlakom spora gljiva.

Zapamtiti!

Konkavne, tamne mrlje na plodovima jagoda najkarakterističniji su simptom antraknoze, što omogućuje pouzdanu identifikaciju bolesti.

Borba protiv antraknoze jagoda

Suzbijanje antrakoze jagode je teško, jer bolest lako hibernira i može zaraziti uzgoj jagode dugi niz godina. Događa se i da ostane skriven, što olakšava kupnju zaraženih biljaka jagoda, koje još ne pokazuju znakove antraknoze.

Stoga je vrlo važno spriječiti onečišćenje antraknoze jagode :

  • kupnja zdravih sadnica jagoda iz pouzdanog izvora,
  • izbjegavanje sadnje sorti posebno osjetljivih na antraknozu, kao što su: Alba, Albion, Azija, Camarosa, Evita, Redgauntlet, Roxana, Tudla. Nažalost, popularna sorta jagoda Elsanta također je prilično osjetljiva na antraknozu,
  • sadnja jagoda na povišenim gredicama i izbjegavanje močvarnih tla,
  • izbjegavajte prskanje cijelih biljaka (po mogućnosti instalirajte navodnjavanje kap po kap),
  • malčiranje zemlje pod jagodama,
  • redovito plijevljenje jagoda (mnogi korovi mogu biti nositelji bolesti)

Ako primijetite prve simptome antrakoze jagode , uklonite zaražene biljke. Da bi borba protiv antrakoze jagode bila učinkovita, treba izvršiti i prskanje fungicidima.

Prskanje jagode antrakozom

Prskanje jagoda protiv antrakoze treba provoditi sustavno svakih 7-10 dana u fazi neposredno prije cvatnje i od faze cvjetanja do kraja faze sazrijevanja plodova, uz poček za pojedine pripravke. Najbolje je naizmjenično koristiti najmanje 2 različita pripravka.

U amaterskom uzgoju jagode u kućnim i dodijeljenim vrtovima, možemo prskati jagode protiv antraknoze sljedećim pripravcima : Switch 62,5 WG i Scorpion 325 SC.

Prekidač 62,5 WG može se koristiti preventivno ili kod prvih simptoma bolesti, tijekom cijelog razdoblja cvatnje jagode. Intervali između prskanja trebaju biti 10-14 dana, a s tim sredstvom mogu se obaviti najviše 3 prskanja. Prekidač za doziranje 62,5 WG protiv antraknoze jagode je 8 g proizvoda otopljenog u 6-8 litara vode, što bi trebalo biti dovoljno za prskanje 100 m² gredica s jagodama.

Scorpion 325 SC može se prskati preventivno ili odmah nakon uočavanja prvih simptoma antrakoze jagode , u razdoblju od početka formiranja izbojaka i mladih biljaka do kraja faze dozrijevanja ploda. Sredstvo se koristi u količini od 10 ml za 3-12 litara vode, što bi trebalo biti dovoljno za prskanje do 100m² uzgoja jagode. Minimalni razmak između tretmana je 7 dana. Tijekom sezone ovim sredstvom možete poprskati do 3 prskanja.

Uz to, kao pomoćno sredstvo može se koristiti i Topnin M 500 SC, koji je registriran za zaštitu jagoda od drugih bolesti - pepelnice, bijele pjegavosti lišća i sive plijesni. Samo jedno prskanje Topsinom može se primijeniti po sezoni, stoga je naj preporučljiviji termin u vrtnom uzgoju prskanje jagoda nakon berbe plodova i košnje lišća. To će nadopuniti prethodno izvedena prskanja (tijekom cvatnje i razdoblja sazrijevanja ovaca) s Switch 62,5 WG i Scorpion 325 SC.

Pripravci navedeni u članku za zaštitu jagoda od antraknoze mogu se naručiti u trgovini našeg vodiča. Za prikaz ponude kliknite donji gumb.