Kako čuvati korijenje hrena

Hren, a posebno njegov korijen, popularni je začin, cijenjen u mnogim svjetskim kuhinjama. Pohranjivanje korijena hrena nije teško. Ako ih imamo višak ili želimo na proljeće imati puno sadnica hrena, korijenje hrena možemo lako pohraniti do proljeća. Pogledajte kako čuvati korijenje hrena kako bi bilo svježe i pogodno za daljnji uzgoj.

kako čuvati korijenje hrena

Korijen hrena

Korijen hrena namijenjen za skladištenje bere se u jesen, kada lišće biljke počinje žutjeti. U prehrambene svrhe beru se samo mladi korijeni, jer stari postaju pretvrdi i žilavi.

Da bi se korijeni hrena pripremili za spremanje za reznice, nakon jesenske berbe bočni korijeni debljine približno 1 cm odvajaju se od glavnog korijena i režu na duljinu od 30 cm. Iz izrezanih korijena mogu se dobiti do 3 nova reznica.

Tako pripremljene korijene hrena treba držati u hladnoj sobi. To može biti podrum, šupa ili neko drugo hladno mjesto. Na kvalitetu uskladištenog korijenja uvelike utječe ne samo temperatura već i vlaga u skladištu. Prevlažna i hladna soba idealni su uvjeti za razvoj gljivičnih bolesti i truljenja. Važno je i kretanje zraka, a time i mogućnost emitiranja.

Da biste pohranili korijenje hrena, stavite ih u kutiju u smjesu pijeska i vlažnog, kiselinskog treseta ili piljevine. Pripremljeno korijenje čuvamo do proljeća. Na njih treba povremeno paziti. Provjeravamo sadržaj vlage u podlozi i stanje korijena hrena. Uklonite one zaražene, vidljivim mrljama ili plijesni.

U proljeće od ožujka na gredice se mogu saditi pohranjeni korijeni hrena .

Inž. seoski luk. Piotr Moliński

www.OgrodyPetrusa.pl