Voće jabuke - suzbijanje, prskanje crva u jabukama

Crvi u jabukama , u obliku malih gusjenica s crnim glavicama, koje plodovima onečišćuju plod, nazivaju se plodovima jabuka . Ovaj štetnik također oštećuje kruške. Pogledajte koliko je štetnik štetan i kako se boriti protiv voća jabuke . Predlažemo najbolje prskanje crva u jabukama . Upoznajte provjerenu ekološku metodu koja sprječava crvenje jabuka i krušaka!

Voće jabuke

Voće jabuke

Voće jabuke - opis, razvojni ciklus

Plod jabuke leptir je iz obitelji lisnatih . Gusjenice koje zimu u kori stabala u drugoj polovici svibnja, nakon što stabla procvjetaju, razvijaju se u sive leptire koji lete nakon sumraka. Odlazak moljaca iz zimujućih gusjenica traje 4-6 tjedana. Odrasle ženke polažu jaja na plodove i lišće jabuke i kruške. Razvoju štetnika pogoduje sunčano i toplo proljeće, s temperaturama iznad 15 ° C. Niže temperature kao i jaki vjetrovi i pljuskovi znatno otežavaju njegovo postojanje.

Iz jajašaca se u roku od nekoliko do desetak dana izlegu gusjenice, koje zatim zagrizu u voće, uzrokujući da se jabuke i kruške zacrvene , a voće onečišćuju kvrgavim izmetom. Oštećeni plod prerano pada s drveća. Crvi u jabukama provode 3 do 4 tjedna, nakon čega se ogule, a od srpnja do sredine kolovoza pojavljuje se druga, ljetna generacija leptira. Šteta na jabukama moljaca druge generacije odnosi se na kasne sorte stabala jabuka i toplo i pogodno za kasno ljeto.

Voće jabuke - borba

Borba protiv voćnih muha jabuka prvenstveno se sastoji u branju i uništavanju voća oštećenog gusjenicama prije nego što se pretvore u leptire.

Upozorenje! Oštećene jabuke i kruške s gusjenicama iznutra ne smiju se bacati u kompost, jer će štetnik u komposteru prezimiti i za godinu dana roditi novu generaciju. Najbolje ih je spaliti ili zakopati duboko.

U dodijeljenim i kućnim vrtovima možemo se boriti protiv voća jabuka postavljanjem valovitih papirnatih vrpci na debla jabuka i krušaka.(možete kupiti valoviti karton u kolutovima, upotrijebiti stare nepotrebne kartonske kutije ili eventualno upotrijebiti ljepljive vrpce dostupne u vrtnim trgovinama). Početkom srpnja debla i deblje grane stabala omotamo valovitim kartonom i zavežemo koncem da se lijepe. Tada će neki štetnici, tražeći skrovišta u kori drveća, ući ispod pojasa. Trake se uklanjaju nakon berbe ploda i uništavaju spaljivanjem. Ako zaštitimo korisne insekte i budemo ih u stanju prepoznati, možemo ukloniti npr. Bubamare s vrpci prije nego što ih spalimo. Ako koristimo ljepljive vrpce, nestat će šanse za spas korisnih insekata koji su se zalijepili za traku.

Voće jabuke

Oštećenje jabuke

Fotografija depositphotos.com

Nažalost, učinkovitost bendova je ograničena. Pogotovo u slučaju starih velikih stabala koja imaju puno udubina i pukotina u kori, koje su savršeno skrovište za plodove jabuka . Situacija je bolja među nasadima mladih stabala, s još uvijek glatkom korom, u slučaju kada plod jabuke neće naći puno skrovišta na granama, a zatim odabere mjesto ispod valovitog papirnog pojasa.

Zbog niske učinkovitosti hvatanja plodova jabuke na valovitim kartonskim vrpcama, posebno kada je broj štetnika velik, a mnoge jabuke oštećene, potrebno je prskanje crva u jabukama.

Trake za voćke protiv štetnikaTrake za voćke protiv štetnika

Vezice voćaka dobar su način za smanjenje pojave štetnika. U vrtovima možete koristiti trake od valovitog kartona i ljepljive vrpce. Pogledajte kako i kada staviti trake na debla i s kojim štetočinama se možemo boriti na ovaj način. Više...

Voće jabuke - prskanje

Prvi korak, prije prskanja ploda jabuke , je postavljanje pravilnog datuma prskanja, što nažalost nije vrlo lako.

Kako odrediti datum prskanja protiv voća jabuke ?

Prskanje stabala jabuka potrebno je izvesti tijekom razdoblja odlaska brojnih moljaca i izlijeganja gusjenica, prije nego što zagrizu u plod. U tu svrhu početkom svibnja na drveće se vješaju feromonske zamke . Prisutnost moljaca u zamkama treba provjeravati 2-3 puta tjedno do sredine kolovoza. Svaki put kad ljepljivi pod treba očistiti pincetom ili oštrim štapićem, a ako je ljepljiva površina prljava ili se ljepilo osušilo, zamku morate zamijeniti. Prema uputama, zamjenjuje se dva puta u sezoni (svakih 5-6 tjedana). Prvo prskanje crva u jabukama treba provesti 3 tjedna nakon pronalaska redovitog leta leptira (obično oko prijelaza u svibanj i lipanj), a prskanje treba ponoviti nakon još 3 tjedna.

Također kontroliramo drugu generaciju voća na kasnim sortama jabuka, prskajući ga protiv ploda jabuke dva tjedna nakon što smo utvrdili povećanje broja moljaca u feromonskim zamkama, što se obično događa u drugoj polovici srpnja.

U dodijeljenim i kućnim vrtovima vrijedi odabrati sredstva za zaštitu bilja koja su sigurna za okoliš i selektivna protiv korisnih insekata.

Stoga, u prvom redu, protiv voća, preporučujem najprirodniji lijek - infuziju mugwort-a. U tu svrhu 300 g svježe biljke mugwort ili 30 g suhog bilja prelije se s 10 litara vode i kuha 30 minuta. Nakon hlađenja može se prskati. Može se koristiti i nakon otkrivanja prisutnosti štetnika i preventivno (najbolje je provoditi preventivno prskanje krajem svibnja).

Još jedno, učinkovito protiv jabuke, je prskanje infuzije hrena . U tu svrhu 300 g svježeg lišća i korijena hrena prelije se s 10 litara kipuće vode i pusti da se ohladi. Koristimo bez razrjeđenja. Prskanje hrenom, iako je malo poznata metoda, izvrsno je u ekološkoj borbi protiv voća jabuke .

Voće jabuke

Spintor 240 SC - priprema za borbu protiv voća jabuke

Preporučeni pripravak, dostupan u malim amaterskim pakiranjima od Target od 12 ml, je Spintor 240 SC. Ovo sredstvo za borbu protiv voća jabuke koristi se u omjeru 6-8,4 ml otopljenog u 5-7,5 litara vode, što je dovoljno za prskanje površine od 100 m2. Kada koristimo Spintor 240 SC, moramo imati na umu da se voće ne može brati prije 7 dana nakon upotrebe sredstva (grejs period).

Suzbijanje ploda ploda jabuke također se može provesti biološkim pripravcima koji sadrže viruse - Carpovirusine Super SC i Madex SC (uzrokuju virusnu bolest ličinki plodova ploda). Jabuke se mogu jesti dan nakon prskanja tim sredstvima.

Naravno, postoje i tipična "kemijska" sredstva za borbu protiv voća jabuke , poput Decis 2,5 EC. Ova mjera protiv voća koristi se otapanjem 4-5 ml pripravka u 10 litara vode. Preporučena brzina prskanja na 100 m² iznosi 6-15 litara, ovisno o veličini i broju biljaka. Sljedeće moguće sredstvo za zaštitu bilja je Karate Zeon 050 CS, koji se koristi u omjeru od 3 ml na 5-7,5 litara vode. Grace period za oba agenta je 7 dana. Ne zaboravite, međutim, koristiti "kemiju" u vrtu kao krajnje sredstvo zbog štetnosti tih sredstava za okoliš i korisnih insekata, tim više što u slučaju ploda jabuke imamo prirodnu alternativu za prskanje.

Gore navedene mjere za borbu protiv voća jabuke možete naručiti u našoj trgovini. Jamčimo visoku kvalitetu usluge, niske cijene i brzu dostavu (isporuka u roku od 24 sata). Da biste pogledali niz dostupnih zaštitnih mjera, kliknite donji gumb.