Tlo za cvijeće u saksiji - što je dobro, vrste, cijena

Kakvo bi trebalo biti dobro tlo za cvijeće u saksiji i na što biste trebali obratiti pažnju prilikom kupnje takvog tla? Kakvo zemljište trebaju palme, orhideje i kaktusi? I je li vrsta supstrata za biljke u saksiji toliko važna? Pogledajte koja je dobra zemlja za lonce kod kuće, koje su najčešće vrste tla za lonce i cijena vrećice dobre zemlje .

Tlo za cvijeće u saksiji

Tlo za cvijeće u saksiji

Tlo za cvijeće u saksiji - kako je dobro

Supstrat je vrlo važan element u uzgoju cvjetova u saksiji, jer utječe na rast i razvoj naših biljaka. Dobro tlo za cvijeće u saksiji mora osigurati pravilnu drenažu, dobru cirkulaciju zraka i hranjive tvari. Mora biti labav i prozračan kako bi korijenje moglo slobodno rasti i imati pristup zraku.

Dobro tlo za cvijeće u saksiji treba uključivati ​​humusno tlo i treset. Treset čini tlo laganim i ima veliki kapacitet skladištenja vode. Dodavanjem ekspandirane gline u cvjetnu zemlju zadržat ćemo vodu u posudi i poboljšati provjetravanje korijenja. Ostali jednako važni aditivi za podloge uključuju glinu, perlit, aktivator korijena, kokosova vlakna, hidrogel i kvarcni pijesak. Ponekad tlo sadrži i gnojiva dugotrajnog djelovanja koja se vrlo sporo otapaju, pružajući biljci hranjive sastojke dugi niz mjeseci nakon sadnje. O tome koji će sastojak dominirati u lončaniciovisi o njegovoj sudbini. U trgovinama ćete pronaći uravnotežene smjese i posebno dizajnirane za uzgoj različitih skupina biljaka u saksiji.

Tlo iz vrta definitivno ne bi trebalo koristiti za sadnju cvijeća u saksiji, jer sadrži korov i preteško je.

Aditivi za hortikulturne podloge

Očekuje se da će dobra podloga biti propusna uz zadržavanje vode i hranjivih sastojaka. Također bi trebao biti bez patogena i štetnika. Da bi se dobili supstrati koji udovoljavaju svim tim zahtjevima, dodaju se sastojci za poboljšanje njihovih svojstava. Predstavljamo najpopularnije aditive za vrtne podloge. Više...

Tlo za cvijeće u saksiji - vrste

Ovisno o tome kakvu biljku u saksiji uzgajamo, moramo joj osigurati odgovarajući sastav supstrata, jer se prehrambene potrebe pojedinih skupina biljaka međusobno razlikuju. Tlo za cvijeće u saksiji treba uzeti u obzir potrebni pH supstrata za biljke iz određene skupine, zahtjeve za održavanjem vlage, prozračnosti i opskrbe hranjivim tvarima.

U vrtlarskim radnjama i cvjećarnicama naći ćete razne vrste tla za cvijeće u saksiji , uključujući tlo za zelene biljke, paprati, kaktuse, orhideje i citruse.

Tlo za zelene biljke temelji se na mješavini treseta i gline, što dodatno povećava sposobnost skladištenja hranjivih sastojaka. Proizvod često sadrži dodatak višekomponentnih gnojiva. Druga vrsta tla za cvijeće u saksiji je zemlja za kaktuse . To je mješavina visokog i niskog treseta, kvarcnog pijeska i ekspandirane gline. Grubi pijesak, koji je osnovni sastojak, obično čini 70% smjese. Tlo paprati sadrži mješavinu ekspandirane gline i treseta s blago kiselim pH. Slično tome , citrusno tlo , koje je dodatno obogaćeno silicijevim dioksidom. Zauzvrat, tlo za orhidejesupstrat je koji sadrži ljuske kokosa, borovu koru, ekspandiranu glinu i ugljen. Takva smjesa stabilna je osnova za biljku i osigurat će slobodan pristup zraku do korijenja. Treba napomenuti da je tlo za orhideje potpuno drugačija podloga nego za većinu ostalih biljaka.

presađivanje lončanicaPresađivanje lončanica

Presađivanje lončanica jedno je od najvažnijih postupaka njege. Obično se moraju izvoditi svake godine kod mladih biljaka, dok je kod starijih dovoljno jednom u nekoliko godina. Koje je najbolje vrijeme za presađivanje, na koje tlo presaditi biljke u saksiji, kako odabrati posude za presađivanje i kako izvršiti operaciju presađivanja kako ne bi oštetili biljku. Više...

Tlo za cvijeće u saksiji - cijena

Pri odabiru tla za saksijsko cvijeće trebali bismo slijediti njegov sastav. Supstrat s visokokvalitetnim parametrima, odgovarajuće strukture, jamčit će stabilan rast korijenskog sustava naših biljaka. Stoga se pri kupnji tla za cvijeće u saksiji nemojte uvijek voditi najnižom cijenom. Vrijedno je ulagati u dobar supstrat provjerene marke, ali ne odbacujmo jeftinije kolege. Pažljivo provjerimo sastav zemlje i odaberite najbogatiju.

Upozorenje! Ne biste trebali kupovati najjeftiniju zemlju za cvijeće u saksiji nepoznatog podrijetla u trgovinama, a posebno na bazarima. Nažalost, takvo se tlo može proizvesti na osnovi iscrpljene supstrate nakon staklenika u kojoj mogu biti prisutni patogeni. Stoga biste uvijek trebali provjeriti podrijetlo danog cvjetnog tla.

Cijena tla za lončanice ovisi o kapacitetu pakiranja, kao i o sadržaju gnojiva i drugih dodataka koji obogaćuju supstrat. Za 5 L tla za zelene biljke, paprati ili kaktuse platit ćemo oko 4 PLN. Ako imamo puno saksijskog cvijeća, koje će se, na primjer, presaditi, vrijedi kupiti veću vreću od 50 l za oko 15 PLN. Čini se da je cijena zemljišta za orhideje najviša, jer ćemo za neke marke platiti čak 15 PLN za 5 L. Slične su cijene specijalnih supstrata za stabla citrusa ili bonsaja - ovdje ćemo platiti oko 20 PLN za vreću od 10 litara.

tlo za cvijeće u saksiji

Mag. Joanna Białowąs