Zemljana posuda i hrđa od ribiza. Simptomi i liječenje

Hrđa bijelog ribiza gljivična je bolest koja pogađa borove s pet igala, kao i grmlje ribiza i ogrozda. Opasna je bolest koja zahtijeva kontrolu prskanja. Pogledajte kako prepoznati simptome hrđe bijelog ribiza , s detaljnim opisom i fotografijama oboljelih biljaka. Također savjetujemo kako se boriti protiv hrđe na borovima i ribizu i koja se prskanja preporučuju.

hrđa od bijelog ribiza

Hrđa weymouth-ribiza na deblu weymouth bora

Wejmutkowo-ribizla hrđa na boru

Bolest zvanu hrđa bijelog ribiza uzrokuje gljiva Cronartium ribicola . Napada borove s pet igala (bor žira, himalajski bor, bor malih cvjetova, bijeli bor i bor borove šume). Potrebna su mu dva domaćina za razvoj, stoga se s borova prenosi na ribiz (uglavnom crni ribiz) i ogrozd.

Razvijanje hrđe na boru može potrajati nekoliko godina. Gljiva hibernira na izbojcima bora. Prvi znakovi hrđe pojavljuju se na borovim iglicama u obliku žutih mrlja . Tada se u podnožju oboljelih iglica pojavljuje žuto-narančasta boja, a kora postaje natečena. U rano proljeće na tim se mjestima pojavljuju žute mrlje i otekline u obliku vretena, s kojih se pojavljuju žuta prosipanja spora gljiva , a sljedeće godine pojavljuju se bijelo-žuti mjehurići, iz kojih se spore šire kako bi se premjestile na sljedeće domaćine, tj. Grmlje ogrozda i ribiza. Kad gljiva zarazi deblo bora (na gornjoj fotografiji), cijelo stablo može umrijeti.

Vrijedno znati!

Gljiva Cronartium flaccidum može uzrokovati slične simptome u obliku curenja smole i bijelo-žutih kvržica na deblima i granama običnog bora . Ova se bolest naziva hrđom borove kore. Može se pojaviti na borovima s dvoiglom. Gljiva koristi druge vrste zeljastih biljaka kao drugog domaćina.

Borba s hrđom bijelog ribiza na boru uključuje rezanje i uklanjanje (po mogućnosti spaljivanje) zahvaćenih izbojaka bora. Na izrezanu ranu nanesite vrtnu mast koja sadrži fungicid, npr. Funaben Plus 03 PA. Ako se pojave simptomi na glavnom izdanku, bolesno područje treba oštrim nožem presjeći na bijelo, zdravo drveno tkivo, a ranu također prekriti vrtnom mašću s dodatkom fungicida.

Uz to, tijekom razdoblja onečišćenja (krajem ljeta) pošpricajte sistemskim fungicidima . Saprol Hobby Long-Acting najbolje se koristi za amaterske usjeve u vrtovima. Prskanje se može ponoviti nakon dva tjedna.

hrđa od bijelog ribiza

Rđa bijelog ribiza na ribizlu (s lijeve strane donja strana lista, s desne gornje strane lista)

Wejmutkowo-ribizla hrđa na ribizu

Na ribizlima hrđa bijelog ribiza pridonosi stvaranju klorotičnih i kasnije smeđih mrlja na gornjoj strani lišća ribiza . Narančasto-hrđave bradavice razvijaju se na donjoj strani lišća na mjestu tih mjesta . Jako zaraženi listovi prerano presušuju i padaju, kao u slučaju antraknoze, tj. Lišća ribiza.

Rđa protiv bijelog ribiza obično se suzbija prskanjem protiv antraknoze lišća ribiza, koje započinje prije cvatnje grmlja. Ako, međutim, prskanje antrakozom nije potrebno, suzbijanje hrđe bijelog ribiza započinje nakon cvatnje ribiza, oko sredine lipnja i nastavlja se do berbe plodova s ​​karencom. Sljedeća sredstva su korisna: Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC, Signum 33 WG, Zato 50 WG.

No, prije nego što posegnemo za gotovim raspršivačima i kemijskim sredstvima za zaštitu bilja, vrijedi razmotriti ekološku kontrolu hrđe bijelog ribiza uz korištenje samopripremljenih prskanja. Preporučuje se prskanje uvarom preslice razrijeđenim 1: 4 ili ekstraktom šalice koji se koristi bez razrjeđenja. Ekološko prskanje protiv hrđe ribiza treba provoditi nekoliko puta u sezoni, počevši od proljeća.

Preporučena sredstva za borbu protiv hrđe od bijelog ribiza možete naručiti u trgovini našeg vodiča. Da biste otišli u trgovinu, pritisnite gumb ispod.