Zelene gusjenice na ružama. Što je to i kako se boriti protiv njega?

Zelene gusjenice koje se hrane ružama mogu izgrizati rupe na lišću ili uzrokovati njihovo deformiranje. Ako ne suzbijemo ove štetnike ruža, oni u tren oka mogu lišiti lišće grmlja, što smanjuje dekorativnu vrijednost ruža i slabi njihov rast. A brza intervencija može spasiti naše ruže. Prvo je, međutim, vrijedno pažljivo prepoznati neprijatelja kako bismo odabrali najbolji način borbe protiv zelenih gusjenica na lišću ruže .

Zelene gusjenice na ružama - ličinke pupoljaka

Zelene gusjenice na ružama - ličinke pupoljaka

Zelene gusjenice na ružama - ličinke himenotera

Na lišću ruža svake godine endemske ličinke osa ( Hymenoptera ) porodica pile ( Tenthredinidae ). Većina ih podsjeća na zelene gusjenice , a njihovo postojanje rezultira rupama izdubljenim u lišću ruža.

Ruža jelena ( Allantus cinctus ) - gusjenica je na leđnoj strani tamnozelena, prekrivena svijetlim točkama u poprečnim prugama. Ličinke ružinog drveta hrane se s donje strane lišća ruže, stružući mrvicu s lisne ploče, tvoreći tzv. prozore i zatim izgriza rupe između živaca. Tijekom odmora ličinka se uvija u karakterističnu spiralu. Osim ruža, trulež ruže može napadati i šumske jagode i jagode.

Obnażacz różówka ( Arge ochropus ), Arge Pagana ( Arge Pagan ) - ličinke obnażacza różówki obnażacza Pepeljuga i hrane se lišćem ruža, jedući lišće od obale do glavne crte, uzrokujući tzv. golubica. Gusjenice dosežu duljinu od oko 3 cm, obojene su u svijetlo zelenu boju, dok je glava žuta. Tijelo je prekriveno brojnim crnim mrljama ili svijetlo žutim prugama. Trbuh je tijekom traženja hrane karakteristično savijen prema gore u okomitom položaju ili uvijen prema dolje. Tijekom godine razvijaju se dvije generacije štetnika - prva u lipnju i druga u kolovozu.

Saće od ruže ( Caliroa aethiops ) - s gornje strane lišća ruže, ličinke štetnika hrane se od lipnja do kolovoza. Žutozelene su s crvenom glavom i prekrivene debelim slojem tamne sluzi. Tijelo ličinki dugo je 10 mm, u obliku palice i opremljeno s 11 parova nogu. Ličinke micelija pojedu parenhim, ostavljajući samo inervaciju lišća. To dovodi do tzv kostur lišća. Lišće na zahvaćenom grmu ruže posmeđi, suši i otpada.

Nimul ruže ( Blennocampa pusilla ) - prvi simptomi nimula mogu se primijetiti u svibnju. Ružino lišće uvije se u karakterističan kolut, unutar kojeg se ljeti iz jaja izlegne bjelkasta, a zatim zelena ličinka duga 8-9 mm, uvijena u oblik slova C. Pogođeni listovi postaju žuti, deformirani i cijeli grm slabi.

Zelene gusjenice na ružama - ruža nimul

Zelene gusjenice na ružama - ruža nimul

Na ružama nije teško suzbiti ličinke himenoptera . Ishranjujući pojedinačno, jasno vidljive gusjenice lako se uklanjaju iz grma i mehanički uništavaju. Ponekad je dovoljno presaditi grm na drugo mjesto, jer se štetnici pojavljuju svake godine na istom mjestu gdje zimuju u zemlji. Kemijski pripravci poput Deltama (prije poznat kao Decis), kao i Karate Zeon 050 CS ili Karate Gold vrlo su učinkoviti. To su koncentrati za pripremu spreja. Ako nemamo iskustva u korištenju sredstava za zaštitu bilja, možemo posegnuti za Deltam AL 1L i sprejem za karate 750 ml koji se prodaju u boci s raspršivačem. Poprskajte jedan od ovih pripravaka dva puta u sezoni, u razmaku od 14 dana.

Karate zlato

Zelene gusjenice na ružama - leptiri iz porodice riba svitaka

U obliku zelenih gusjenica na ružama mogu biti i ličinke leptiroterapnih leptira ( Lepidoptera ) iz porodice moljaca .

Kornjača ( Cacoecia rosana syn. Archips rosana ) - to je mali (2,5 cm) leptir čije se ličinke hrane mnogim vrstama voćnih biljaka (jabuka, kruška, šljiva, malina) i ružama. Gusjenice su maslinasto zelene, narastu do 22 mm duljine. Ishranjuju se skriveno u cjevasto zamotano lišće, grizući velike, nepravilne rupe na lišću i oštećujući cvjetne pupove. Na mjestima oštećenja razvija se tkivo plute.

Latica ruže ( Hedya ochroleucana ) - gusjenice ovog leptira hrane se uglavnom ružama, ali povremeno se mogu pojaviti i na stablima jabuka. Ličinke čine lišće ruže u velika gnijezda, unutar kojih se hrane. Tijelo im je dugo 16-18 mm, sivozelene ili maslinastozelene boje s izrazitim bradavicama.

Boriti se protiv ličinki sendviča teže je od suzbijanja ličinki himenotera, jer se hrane skrivene u uvijenom lišću. Prikupite sve uvijene i lisnate listove, a zatim ih mehanički uništite. U slučaju više grmlja, možemo koristiti gore spomenute pripravke Deltam ili Karate.

Navedena sredstva za zaštitu od štetočina na ružama možete naručiti u našoj trgovini. Jamčimo niske cijene, učinkovitu uslugu i brzu isporuku sredstava za zaštitu bilja!

Mag. Agnieszka Lach