Artemisia pelin - svojstva, primjena, uzgoj u vrtu

Artemisia pelin ( Artemisia absinthium ), obično poznat kao pelin, pseća ruta ili absint, trajnica je koja se cijeni zbog svojih ljekovitih svojstava i naširoko koristi u prirodnoj medicini i kozmetici. S druge strane, mugwort koji se koristi u višku može biti opasan i vrlo otrovan. U vrtovima se ponekad sadi kao biljni materijal, ali i u ukrasne svrhe. Pogledajte kako izgleda uzgoj pelina u vrtu i saznajte više o njegovim svojstvima i mogućim primjenama.

mugwort pelin - lišće

Artemisia pelin - lišće

Fotografija AnRo0002, CCO, Wikimedia Commons

Artemisia pelin - svojstva

Pelin Artemisia višegodišnja je biljka iz porodice Asteraceae, kao i neven i kamilica. Naraste do 80 cm visine. Izdignuti, razgranati izdanci, drvo u donjem dijelu. Vrhovi perastih listova su sivozeleni, a donja strana je bjelkasta, osjećajno dlakava. Mugwort pelin cvjeta od lipnja do listopada . Ima male, svijetložute cvjetove skupljene u metličasti cvat.

Šalica pelina nalazi se u pustarama, cestama i zidovima. U prirodi se javlja gotovo u cijeloj Europi, sjevernoj Africi, zapadnom dijelu Azije i u Sjevernoj Americi. Uzgaja se uglavnom kao biljna sirovina, a u vrtovima se ponekad sadi u vrtovima zbog ukrasnih svojstava šalice - arhitektonskog oblika i lijepog, srebrnog lišća. No, vrlo često se pelin s pelinarima tretira i kao korov, a ponekad se miješa i sa stabljikom krpelja ( Artemisia abrotanum ).

Od antičkih vremena ljekovita svojstva mugwort- a cijenila su se jer sadrži gorke glikozide (uključujući absintin), kumarinske spojeve i hlapljivo ulje koje sadrži tujon u svojim tkivima. Ovaj sastav čini pelina pelina koleretikom, diuretikom i antiparazitom, potiče izlučivanje želučanog soka i metabolizam, poboljšava apetit i opušta glatke mišiće probavnog trakta.

Pelin Artemisia - primjena

Pelin mugwort ima široku paletu medicinskih namjena . Međutim, vrijedi znati da u previsokim dozama može biti vrlo otrovna. Također se ne preporučuje njegova dugotrajna primjena. Stoga ovu biljku treba koristiti s oprezom.

Kao biljna sirovina od mugwort-a, pelin se bere od srpnja do rujna s donjih donjih listova ili još uvijek slabo cvjetajućih gornjih dijelova izbojaka. Prirodno sušenje na prozračnim i zasjenjenim mjestima.

mugwort pelin - cvat

Artemisia pelin - cvasti

Fotografija AnRo0002, CCO, Wikimedia Commons

Biljni pelin koristi se kod želučanih bolesti kao stimulans apetita i smiruje gastrointestinalne tegobe. Upotreba pelina od mugwort-a može se koristiti i kao tonik za rekonvalescente, starije osobe i one nakon teških bolesti povezanih s operacijama jednjaka, želuca i dvanaesnika. Travari također koriste mugwort u bolestima žučnih kanala i izvana za borbu protiv kožnih parazita poput uši, šuge (infuzija mugwort-a koristi se u obliku trljanja i pranja) i pinworms-a i ascariasis-a (u obliku klistira).

Ali mugwort se može koristiti ne samo za borbu protiv parazita kod ljudi već i protiv biljnih patogena, što bi vrtlare trebalo zanimati! Prirodna sredstva za zaštitu bilja uključuju ekstrakt mugwort i infuziju, koji su učinkoviti i protiv štetnika i biljnih bolesti.

Ekstrakt pelina koristi se za borbu protiv lisnih uši, mrava, kupusovog moljca, pauka i hrđe bijelog ribiza. Pripremamo ga od 300 g svježe biljke pelina ili 30 g suhe biljke, koju treba preliti s 10 litara vode i namakati 12 sati, a zatim procijediti, ali ne i razrijediti. Dobivenom tekućinom raspršuju se biljke i posipaju mjesta na kojima mravi migriraju.

Infuzija šupljine, pelina, bit će korisna u borbi protiv lista mrkve, kreme od luka i voća jabuke. Za njegovu pripremu 300 g svježeg bilja ili 30 g suhog bilja prelije se s 10 litara vode i kuha 30 minuta. Nakon hlađenja pogodan je za prskanje biljaka. Može se koristiti preventivno i nakon što se primijete štetnici, kako bi se zaustavilo njihovo zaražavanje.

Pelin moljac može se koristiti i za odbijanje madeža i drugih insekata. Koristi se za proizvodnju likera i votki (npr. Absint) za koje se vjeruje da imaju halucinogene učinke.

Artemisia pelin - uzgoj

Pelin se u vrtu može uzgajati u ukrasne svrhe i za biljne sirovine, iako se u potonju svrhu mnogo češće dobiva s prirodnih staništa. Mjesto uzgoja pelina mora biti sunčano, otvoreno i zaštićeno od vjetra, a tlo može biti lagano i suho. Biljka ima niske potrebe za tlom i vlagom, ali korito s mugwort-om treba redovito plijeviti. Sjeme se sije u jesen u gredicu u redove na svakih 20 cm. Pelin također možete reproducirati odvajanjem trkača. U našem podneblju vrlo dobro zimuje.