Što ne staviti u komposter? Evo nekoliko uobičajenih pogrešaka!

Kompost je izvrsno i ekološko gnojivo koje se praktički besplatno može dobiti otpadom iz vrta ili kuće. Međutim, neoprezno bacanje smeća u komposter može učiniti kompost potpuno neupotrebljivim, smrdljivim, punim patogena i otrovnih tvari. Pogledajte što se ne smije baciti u komposter i kako izbjeći osnovne pogreške, često počinjene prilikom pripreme komposta. Evo 7 smrtnih grijeha neukusnog kompostiranja!

što ne staviti u komposter

Što ne staviti u komposter

Fotografija pixabay.com

1. Ne bacajte zaražene dijelove biljke u komposter

Najčešća pogreška je bacanje u komposter dijelova biljaka zaraženih bolestima i štetnicima . Spore gljiva, kao i jaja i prezimljujuće ličinke štetnika mogu preživjeti postupak kompostiranja. U svom aktivnom obliku mogu se unijeti u tlo prilikom širenja komposta i biti izvor biljne infekcije. Inficirane biljne ostatke treba ukloniti iz vrta, a ne stavljati ih u komposter .

Upozorenje!

Donedavno je bila uobičajena praksa biljnih ostataka zaraženih bolestima ili štetnicima kako bi se spriječilo širenje patogena. Međutim, prema važećim propisima zabranjeno je pušenje lišća i grana, čak i ako potječu od bolesnih biljaka. Iz vrtova i parcela trebali bismo ih odlagati u skladu s pravilima segregacije i povrata otpada koji su na snazi ​​u našoj općini. Zovu se izrezane grane i uklonjeni listovi zeleni otpad.

2. Oprezno s korovom!

Druga česta pogreška je kompostiranje korova u punoj zrelosti , tj. Onih koji su već dali sjeme. Visoka temperatura unutar gomile komposta ne uništava sjeme korova. Sjeme sačuvano u kompostu nakon upotrebe klija, uzrokujući zarazu korovom. Tako možemo kompostirati jednogodišnji korov, ali smo ga pokupili prije nego što može stvoriti sjeme.

Višegodišnji korov koji se lako oporavlja od korijenja također se ne smije kompostirati . Riječ je o takvom korovu kao što je kauč trava, mljevena bazga, obična kopriva ili poljska preslica. Taj korov, kad se baci u kompost, lako će u njemu puštati korijenje i početi rasti. Tada će se, zajedno s kompostom, proširiti po vrtu.

Vrijedno znati!

Međutim, postoji pametan način kompostiranja i višegodišnjih korova . Vrijedno je to upoznati, jer su biljke poput koprive i preslice bogate mineralima. Da biste ih koristili, dobro ih osušite na suncu prije nego što ih bacite u komposter . Kad smo sigurni da su potpuno mrtvi, a korijenje im je suho i lomljivo (čak se i raspada), možemo ih baciti u komposter.

3. Čuvajte se kemikalija u organskim materijalima

Očito je da se materijali poput stakla, keramike, plastike, plastičnih vrećica, metala, tkanina i ruševina ne mogu baciti u komposter . Nisu kompostirani i mogu sadržavati štetne tvari. Ali također ne možete kompostirati organske materijale koji mogu sadržavati razne kemikalije .

Iz tog razloga ne biste trebali bacati novine i tiskani papir u komposter (zbog kemijskih boja u tiskarskoj boji), kao ni obloženi karton (npr. Kartoni za mlijeko ili karton za sok).

Strogo je zabranjeno bacati u komposter, obojano i impregnirano drvo , spremnike za gnojiva i kemijska sredstva za zaštitu bilja, pepeo s roštilja s rasplamsavanjem, lijekove, kozmetiku i stare baterije. Bacanje takvih materijala u komposter jamči onečišćenje komposta .

Mogu li se listovi oraha kompostirati?Mogu li se listovi oraha kompostirati?

Kompostiranje lišća oraha postavlja mnoga pitanja. To je zbog dobro poznatog negativnog učinka oraha na biljke koje rastu u blizini. Znači li to da se moramo odreći bogatog izvora organske tvari, a to je jesenje lišće ovog stabla? Više...

4. Nikada ne bacamo životinjski otpad u komposter

Životinjski otpad , tj. Kosti, masnoća, meso, cjelovita jaja (dopuštene su samo ljuske) i mliječni proizvodi ne smiju se kompostirati . Propadajući ostaci leglo su štetnih mikroba, odajući neugodan miris koji se može povući na štakorima. Iz sanitarnih razloga u komposter se ne smiju bacati životinjski izmet , stelja za mačke i nosiljka za kaveze.

5. Povrće od juhe, kuhano s mesom, ne smije se stavljati u komposter

Iz istih razloga iz kojih se ne smije baciti kompost od mesa, ne bismo trebali kompostirati ostatke povrća kuhanog u juhi . Oni su natopljeni aromom mesa i privući će mikroorganizme i štetnike u kvarljivom mesu u komposter. Ova je pogreška česta. Čini nam se da kompostiramo "samo ostatke povrća". Međutim, povrće iz mesnog temeljca često uzrokuje neugodan miris kompostera .

6. Ne bacajte kontaminirani otpad u komposter

Biljke koje rastu u blizini komunikacijskih putova ne smiju se kompostirati jer mogu sadržavati teške metale. Također ne kompostiramo travu poprskanu herbicidima. Kora agruma kupljena u supermarketima , koja je tijekom transporta prekrivena slojem konzervansa i može sadržavati ostatke sredstava za zaštitu bilja, također je neprikladan materijal za kompost . Uz to, kemijski spojevi nakupljeni u kori agruma i konzervansima inhibiraju rast mikroorganizama odgovornih za mineralizaciju organske tvari u hrpi, što produžuje postupak kompostiranja.

kompost od traveMožete li tuje staviti u kompost?

Nakon podrezivanja živice od tuje ili drugih poslova njege, moglo bi ostati puno ulomaka odrezanih izbojaka koje je šteta baciti. Pogledajte možete li tuju staviti u kompost s drugim materijalima i naučiti o drugim načinima korištenja izrezanih grančica tuje u svom vrtu. Više...

7. Ne bacajte debele grane u komposter

Ne bacajte u gomilu komposta debele grane, borove iglice i lišće koje sadrže veliku količinu tanina (npr. Lišće hrasta), jer će se dugo razlagati i tako usporiti proces kompostiranja. Debele udove stabla treba zdrobiti prije nego što ih bacite u komposter . Igle i ostale dijelove crnogoričnih biljaka treba kompostirati na odvojenom mjestu, zbog prisutnosti smola koje inhibiraju razgradnju organskih tvari, a utječu i na zakiseljavanje komposta.

Što ako u kompostu postoje "zabranjeni" sastojci?

Ako smo slučajno bacili u komposter nešto što vjerojatno ne bi trebalo biti, još nije sve izgubljeno :-)

U takvoj situaciji dodajmo kompostiranom materijalu preparat za kompostiranje Trigger-4, koji sadrži bakterije i enzime koji podupiru postupak kompostiranja. Djeluje toliko snažno da se preporučuje za upotrebu s materijalima koji se teško kompostiraju , poput papira, strugotina ili fekalija. u komunalnim postrojenjima za kompostiranje i odlagalištima otpada. U vrtu Trigger-4 omogućuje vam dobivanje potpuno zrelog komposta za samo 3 mjeseca .

Mag. Agnieszka Lach

Na temelju: B. Elers, Biodinamičko uzgajanje parcele , PWRiL, Varšava 1994, str. 19-22; K. Klimkiewicz, U slavu komposta , Działkowiec br. 4 (680), str. 66-67; E. Ferens, Kako kompostirati? , Działkowiec br. 5 (705), str. 70-71; J. Brzozowska, Potreban kompost! , Działkowiec br. 3 (799), str. 68-69; AE Michowska, Nije za kompost , Działkowiec 8 (780), str. 56.