Štetnici korejske jele. Milicija i pauk grinja na jeli

Štetnici korejske jele uzrokuju žutilo i ispuštanje iglica, što čini jelu neuglednom i gubi dekorativnu vrijednost. Najčešće se na jeli pojavljuje oker ili pauk novčić . Kako prepoznati ove štetnike korejske jele i što učiniti kada ih primijetimo? Pogledajte koje preparate koristiti za suzbijanje štetnika korejske jele i kako ih spriječiti u budućnosti!

Štetnici korejske jele

Učinci hranjenja štetnika korejske jele

Najčešći štetnici korejske jele su ugriz jele i grinja borovog pauka. Ti se štetnici hrane jelom, zbog čega iglice postaju žute i padaju . U borbi protiv njih vrlo je važno rano proljeće provoditi profilaktičko prskanje uljnim pripravcima Promanal 60 EC ili Emulpar 940 EC. Te mjere pokrivaju faze zimovanja štetnika presvlakom koja insektima otežava disanje. Kao posljedica toga, štetnici korejske jele umiru .

Čička čička

Jela čička je lisna uš koja se hrani donjom stranom iglica raznih vrsta jele, uključujući korejski jod. Ova lisna uši isisava sadržaj biljnih stanica, a kao rezultat toga na iglicama se pojavljuju raširene žute mrlje. Vremenom iglice jele otpadaju, izbojci postaju smeđi i umiru .

Ličinke lisnih uši prezimljuju na donjoj strani iglica, poredane u dva reda. U svibnju počinju tragati za obnovom svojih aktivnosti. Odlažu jajašca iz kojih se dva tjedna kasnije izlegu ličinke. U srpnju se prestaju hraniti i smještaju se s donje strane lišća kao priprema za zimovanje. Preostale ličinke pretvaraju se u krilate oblike i prelijeću u druge uzorke jele. Aphicidi, poput Decis Ogród 015 EW, mogu se koristiti za suzbijanje jelove metle tijekom vegetacije. Ne zaboravite izvršiti gore spomenuto preventivno prskanje uljem u rano proljeće sljedeće godine.

Paukova grinja na borovoj jeli

Još jedan opasni štetnik korejske jele je grinja borovog pauka . Borba s njom je teška, ali odgovarajuće preventivne mjere spasit će biljku od zaraze štetnicima. Jaja paukove grinje hiberniraju u kori izbojka korejske jele, a krajem travnja iz njih se izležu ličinke koje dopiru do iglica i hrane se u njima do punoljetnosti. Ljeti promatramo paukovu mrežu na korejskoj jeli, koja je obilježje paukove grinje i istovremeno zaštitna barijera kroz koju teško mogu proći sredstva za zaštitu bilja.

pauk grinja

Paukova grinja na smreki. Slično izgleda i na jeli

Kao i u slučaju mahuna, važno je rano proljeće prskati štetnike korejske jele uljnim pripravcima. Ovi pripravci uništit će zimovala jaja paukovih grinja i zaštititi našu korejsku jelu od invazije štetnika ljeti.

Međutim, ako nismo prskali rano u proljeće, vrijedi pažljivo pogledati vašu korejsku jelu u svibnju. Trebali biste posegnuti za bijelim listom papira i provesti brzi test koji se sastoji u protresanju grana biljke preko lista i promatranju štetnika koji padnu na njega. Ako vidimo male insekte, to znači da našu jelu hrani pauk, a mi bismo je trebali prskati Karate Zeon 050 SC ili Ortus 05 SC.

Sredstva za borbu protiv štetnika na jelama spomenuta u članku možete naručiti u našoj e-trgovini. Jamčimo visoku kvalitetu pripravaka, atraktivne cijene i brzu dostavu. Za prikaz ponude kliknite donji gumb.

Mag. Joanna Białowąs