Gusjenice na boru. Što je to i protiv čega se boriti?

Gusjenice na boru uzrokuju žućenje, uvijanje i posljedično ispuštanje borovih iglica. Njihovo se hranjenje može promatrati u proljeće i ljeto. Da bi se pravilno borili protiv gusjenica na borovom drvetu, vrijedi otkriti o kojem je štetniku riječ , koji je njegov životni ciklus, a također naučiti razlikovati različite vrste gusjenica. Pogledajte koje preparate koristiti za prskanje i čime se boriti protiv gusjenica na boru !

Gusjenice na boru

Gusjenice na boru: (1) crveni bor, (2) kolut lišća bora, (3) savijeni izdanci bora, rezultat hranjenja koluta lišća bora

Najčešće gusjenice na boru su: kolut lista ananasa, crveni ljiljan i monahinja monahinja. Ti se štetnici hrane borom, uzrokujući oštećenje iglica i njihovo ispuštanje.

Rola od bora

Svitak od ananasa ( Rhyacionia buoliana ) jedan je od najpopularnijih leptira, čije se gusjenice hrane borovima. Hranjenje tortrix gusjenica promatramo s unutarnje strane mladih izbojaka bora . Kao rezultat toga, vrhovi mladih izbojaka se na karakterističan način suše i savijaju.

Gusjenice usitnjavaju bazu borovih iglica kako bi s vremenom zagrizle u borove pupove i u njima prezimile. U ožujku dolaze do vršnog izdanka, sazrijevaju u lipnju i kukuljice postaju leptiri.

Osnovni tretman u zaštiti bora od ovog štetnika je profilaktičko prskanje uljnim pripravcima koje se provodi u rano proljeće ili početkom proljeća. Ulja sadržana u tim prskalicama prekrivaju faze zimovanja štetnika presvlakom koja im otežava disanje i dovodi do njihove smrti. Među preporučenim uljnim pripravcima valja spomenuti Promanal 60 EC (na bazi parafinskog ulja) i Emulprar 940 EC (na bazi ulja kamelije).

Do kraja lipnja trebali biste ukloniti i suhe mladice bora kako biste spriječili bijeg moljaca i polaganje više jajašaca po njima. Ako se na borovu drvetu pojavi mnogo gusjenica, biljku pošpricajte insekticidom , poput Karate Zeon 050 SC ili Karate Gold Tuje i četinjača, koji će uništiti mlade gusjenice počevši s hranjenjem.

Njega četinjača u proljeće.  Kako se brinuti o četinjačima nakon zime?Njega četinjača u proljeće. Kako se brinuti o četinjačima nakon zime?

Četinari nakon zime često ne impresioniraju svojim izgledom. Kad ih pažljivije pregledamo, ispada da su izdanci izgubili svoju bujnu zelenu boju, a neke su grančice potpuno uvenule. U takvim situacijama potrebno je pravilno brinuti o četinjačima u proljeće, što će ih zaštititi od daljnjih oštećenja i ubrzati regeneraciju biljaka. Više...

Crveni bor

Sljedeći se trag susreće kod rude borove pile ( Neodiprion sertifer ), što uzrokuje pražnjenje izbojaka. Hranjenje ličinki ove himeoptere promatramo od svibnja, kada u potpunosti jedu borove iglice . Na prijelazu iz srpnja u kolovoz okružuju se čahrom u kojoj se olakavaju. Odrasli se pojavljuju u rujnu. Ženke polažu jajašca ispod kože igle tamo gdje hiberniraju. Ličinke koje se izlegnu u svibnju počinju se hraniti prošlogodišnjim i ovogodišnjim iglicama.

Za borbu protiv ove gusjenice na boru , pripravkom poprskajte Karate Zeon 050 SC, kao u slučaju lista bora. Naravno, ako smo prethodnih godina utvrdili prisutnost štetnika, u rano proljeće provodimo i profilaktičko prskanje uljem.

Crveni bor - opis, kontrola, prskanjeCrveni bor - opis, kontrola, prskanje

Red Lyme je Hymenoptera, čije ličinke u svibnju i lipnju jedu borove iglice u velikom broju, što u ekstremnim slučajevima uzrokuje jedenje svinja. Ovdje je detaljan opis borne zlatice i štete koju ona uzrokuje, kao i savjet kako se boriti protiv ovog štetnika na borovima koji rastu u našim vrtovima. Više...

Maslačak Prljavština

Maslačkov moljac ( Lymantria monacha ) još je jedan leptir čije se ličinke hrane borovima . Mlade gusjenice moljaca su crne, starije su svijetlo ili tamno smeđe boje s bijelim uzorkom na leđima i plavim bradavicama sa strane. Ličinke monahinje moljca koje se izlegnu u travnju hrane se borovinom do srpnja. U borbi protiv ovog štetnika borova treba nalijepiti ljepljive vrpce kako bi uhvatili ličinke koje migriraju prema deblu ili primijeniti prskanje insekticidima, na primjer, Deltam (prije poznat kao Decis Ogród).

Mag. Joanna Białowąs