Jagode frigo - prikladan uzgoj na parceli

Biljke jagoda Frigo , tj. One koje su preko zime čuvane u hladnjači, sve su više dostupne za prodaju . Do sada su tretirani uglavnom kao materijal za komercijalnu proizvodnju, kontroliran za određeni datum berbe. U međuvremenu se ispostavilo da brojne prednosti frigo jagoda mogu koristiti i amateri, a jagode ove vrste sve se češće sade u kućne vrtove i vrtove. Evo njihovih prednosti i pravila za uzgoj frigo jagoda na parceli .

jagoda frigo

Frigo jagode donose plod u roku od 6-8 tjedana nakon sadnje

Prednosti frigo jagoda

Koja je razlika između običnih biljaka jagoda, tzv "zeleno" od frigo jagode? Pa, tradicionalne zelene sadnice, poznate i kao svježe reznice, obično se koriste za poljski uzgoj, dajući plodove na tradicionalni datum, obično u lipnju. Iskopavaju se iz matičnjaka u proljeće ili u drugoj polovici ljeta, a mi ih moramo što prije posaditi na zemljište kako bismo ograničili njihovo isušivanje.

Kupljene zelene sadnice najbolje je saditi u oblačnim danima, a nakon sadnje obilno zalijevati. Kada se sadi po toplom i suhom vremenu, preporuča se ne samo zalijevati ih, već i lagano pokrivati ​​zasađene biljke malčastim slamom 5-7 dana. To je sve kako bi se smanjio stres pretjerivanja i gubitka vode. Tada se moramo pobrinuti za prave uvjete za zimovanje jagoda u našim gredicama, a voće možemo očekivati ​​tek sljedeće godine, u tipičnom datumu za određenu sortu, obično u lipnju.

Ti se problemi ne javljaju kod frigo jagoda. Sadnice frigo jagode beru se u kasnu jesen u zimskom stanju mirovanja i drže se u hladnjačama tijekom zime na -2,0 ° C. U trgovini se pojavljuju krajem zime. Frigo jagode možete saditi od ožujka do lipnja. Karakterizira ih puno bolja izdržljivost (kada se sade u umjereno vlažno tlo usvoje gotovo 100%), kao i mogućnost brzog dobivanja plodova, već 8-10 tjedana nakon sadnje (posađene tijekom toplog i sunčanog ljeta, mogu donijeti plod i nakon 6 tjedana) . Stoga plod dobivamo u prvoj godini uzgoja, izbjegavajući rizik od smrzavanja biljaka koje zimu provode na gredicama.

jagoda frigo

Frigo od jagoda omogućuje vam produženje sezone berbe jagoda s parcele, a zahvaljujući skraćivanju razdoblja od sadnje do berbe smanjuje vjerojatnost razvoja bolesti na lišću jagode

Velika sloboda datuma sadnje frigo jagoda i brzi plodovi korišteni su uglavnom u komercijalnoj proizvodnji, kontrolirani za strogo definiran datum berbe, obično ranije ili kasnije od standardnog, dobivajući mnogo veće cijene za plod. Sadnice frigo jagode, međutim, donose i brojne dobrobiti ljudima koji uzgajaju amaterske jagode za vlastitu upotrebu. Prije svega, omogućuju nam produljenje sezone berbe jagoda s parcele, a zahvaljujući skraćivanju razdoblja od sadnje do berbe, smanjuju vjerojatnost razvoja bolesti jagoda na lišću, poput bijele pjegavosti ili pepelnice. Frigo jagode također su izdržljivije, zahtijevaju manje njege nakon sadnje i lakše se preuzimaju.

Kada saditi jagodeKada saditi jagode

Jagode su jedno od najpopularnijih sezonskih voća. Nije ni čudo što smo toliko željni uzgajati ih na našim parcelama, a nedavno čak i na balkonima. Uspješan uzgoj uvelike ovisi o ispravnom načinu i vremenu sadnje jagode. I ovaj datum moramo prilagoditi ovisno o vrsti kupljenih sadnica i načinu uzgoja. Pogledajte kada saditi frigo jagode u posude, a kada zelene sadnice. Više...

Uzgoj frigo jagode

Zahtjevi za tlom isti su kao i za tradicionalne sadnice jagoda, tj. Trebali bi biti plodni, lagani i propusni u isto vrijeme, s blago kiselom reakcijom. Posao vezan za uklanjanje korova i iskopavanje tla gnojivima treba obaviti unaprijed, tako da se frigo jagode sade u ionako traljavo tlo. To će spriječiti da se zemlja previše slegne i izloži korijenov sustav zasađenih jagoda. Dan prije sadnje, gredice s jagodama treba dobro zalijevati. Frigo reznice sadimo prilično duboko - tako da je zeleno "srce" jedva vidljivo iznad površine tla. Zemlja će se malo smiriti i malo će ih otkriti.

jagoda frigo

Sadnice jagoda uvijek bi trebale potjecati iz provjerenog, pouzdanog izvora. Na fotografiji: kako osigurati i spakirati frigo jagode prije otpreme u internetskoj trgovini Sadowniczy.pl

Naravno, sadnice frigo jagode prikladne su za nekoliko godina uzgoja, ali u sljedećim će se godinama ponašati poput tradicionalnih jagoda, rađajući plodove u tipično vrijeme.