Što posaditi pored jagoda?

Društvo nekih biljaka znači da jagode bolje rađaju i rjeđe ih napadaju bolesti i štetnici . Određeno povrće i bilje, uzgajano zajedno s jagodama, pomaže u izbjegavanju upotrebe kemijskih pesticida. Drugi pak poboljšavaju okus i aromu jagoda. Treći pak mogu stvoriti ukrasne gredice s jagodama. Pogledajte što saditi uz jagode kako bi bolje rasle i urodile . Ovdje su najbolje biljke za sadnju uz jagode!

što saditi uz jagode

Luk i češnjak zasađeni uz jagode štite ih od sive plijesni i poboljšavaju okus ploda jagode. Fotografija pixabay.com

Agnieszka Lach

Koje biljke saditi pored jagoda sugerira MSc. Agnieszka Lach, diplomirana na Fakultetu za upravljanje okolišem i poljoprivredu na Sveučilištu Warmia i Mazury u Olsztynu. Svakodnevno se profesionalno bavi brigom i uređenjem vrtova. Autor mnogih zanimljivih udžbeničkih članaka i stručnjak za vrtlarski forum.

Koje povrće saditi uz jagode?

Mnoge biljne biljke emitiraju hlapljive tvari (fitocidi), koje smanjuju pojavu bolesti i štetnika. Takve biljke su, na primjer, povrće od luka. Sadnjom luka, češnjaka, poriluka ili vlasca pored jagoda, štitimo ih od sive plijesni ( Botrytis cinerea ) i drugih gljivičnih bolesti jagoda. Luk i češnjak također pozitivno utječu na okus jagoda.

Jagode će obilnije rasti ako u njihovoj blizini posijemo grah i grašak koji tlo obogaćuju dušikom. Ostalo povrće s blagotvornim učinkom na jagode su : zelena salata, špinat, janjeća salata, mrkva, rotkvica, rotkvica i crvena repa.

Zapamtiti!

Luk, češnjak i poriluk mogu se saditi između redova jagoda jer im ne smeta rastuće lišće jagoda. Preostalo povrće treba posaditi na rub parcele s jagodama.

Trebali biste izbjegavati sadnju jagoda pored povrća brassica - kupusa, cvjetače, kelja, brokule, korabe i kelja. Tvari koje luči križano povrće inhibiraju rast jagoda. Blizina krastavaca također je nepovoljna za jagode .

Jagode također ne treba saditi u blizini malina, kupina i šumskih jagoda jer se međusobno mrze. Štoviše, napadaju ih isti štetnici i bolesti. Stoga njihova sadnja potiče razvoj ovih bolesti i štetnika.

Koje bilje posaditi uz jagode?

Mnoge vrste bilja pogodne su za sadnju u blizini jagoda . Jagode jako dobro djeluju: majčina dušica, kim, peršin, vrtna slana i korijander. Menta i kadulja također su dobro društvo za jagode. Aromatično bilje poboljšava okus ploda, a njegova aroma dodatno odbija štetnike jagode. Dobra susjedstva za jagode su i: boražina (potiče jabuku da obilnije cvjeta) i kamilica. Njihov miris privlači i insekte oprašivače.

Bilje treba posaditi na rubove gredica s jagodama ili ih možete kombinirati s jagodama u aromatičnim gredicama. Između grmlja jagoda možemo postaviti i posude s biljem .

Biljni vrt - kako postaviti parceluBiljni vrt - kako postaviti parcelu

Mnogi bi ljudi željeli da se bilje pojavljuje i na njihovoj parceli. Da bi takav biljni vrt ispunio naša očekivanja, moramo ga pravilno urediti, ovisno o vrsti bilja koje želimo imati. Pogledajte kako postaviti biljni vrt i koje bilje je vrijedno saditi u njemu. Više...

Koje cvijeće posaditi pored jagoda?

Uz jagode možemo posaditi mnogo vrsta cvijeća . Međutim, to bi trebali biti cvjetovi čiji se datum cvjetanja ne podudara s datumom jagoda. Inače će oprašivači umjesto jagoda odabrati cvijeće ukrasnih biljaka. Cvjetovi koji cvjetaju u rano proljeće ili ljeto pogodni su za stvaranje kompozicija s jagodama.

Nakon što jagode oplode, njihovo lišće treba pokositi. Tada se panjevi koji ružno izgledaju na krevetu mogu prekriti sadnjom jednogodišnjeg cvijeća između jagoda , npr. Nevena, nasturcija. U gredici se jagode mogu kombinirati i s aromatičnim trajnicama, kao što su: mačja metvica i lavanda. Obje ove biljke pozitivno utječu na aromu jagoda. Vrlo dobra kombinacija s jagodama su lukovice , npr. Ukrasni češnjak, koji štiti jagode od gljivičnih bolesti. Nakon ploda, neprivlačni grmovi jagoda mogu pokriti rastuće biljke sedum.

Vrijedno znati!

Stelja iglica smreke i bora poboljšava aromu plodova jagode.