Bolesti i štetnici paprike. Simptomi i liječenje

Bolesti i štetnici paprike uzrokuju brojne štete na izdancima, lišću i plodovima, a ponekad i odumiranje cijelih biljaka. Dakle, značajno smanjuju prinos i smanjuju njegovu kvalitetu. Vrijedno je naučiti prepoznati simptome bolesti papra i štetnika koji ga napadaju kako bi se učinkovito borili protiv ovih patogena. Predlažemo najbolje načine za borbu protiv bolesti i štetnika papra u amaterskim usjevima u kućnim vrtovima i na parcelama. Evo provjerenih načina za dobivanje zdrave paprike iz vlastitog vrta!

Bolesti i štetnici paprike

Paprika bez bolesti i štetnika pravi je izazov za vrtlara. Fotografija pixabay.com

Kako spriječiti bolesti i štetnike paprike?

Prema izreci, prevencija je bolja od liječenja, vrijedi poduzeti preventivne mjere koje će smanjiti rizik zaraze paprike bolestima ili štetnicima . Uraditi ovo:

  1. Sustavno korovite papriku , jer uklanjanje korova smanjuje rizik od virusnih i gljivičnih bolesti u papriki,
  2. Pridržavajte se odgovarajućeg plodoreda, tj. Ne uzgajajte papriku u sljedećim godinama na istom mjestu , jer tlo može biti zima patogena iz prethodne godine,
  3. Redovito pregledavajte usjev i rano uklanjajte biljke zaražene bolestima ili štetnicima ,
  4. Temeljito očistiti biljne ostatke nakon završetka uzgoja,
  5. sijati zdravo i dekontaminirano sjeme,
  6. Izvršite ekološko preventivno prskanje prirodnim pripravcima koji jačaju otpornost paprike i štite je od bolesti, poput Biosept Active.

Gljivične bolesti papra

Siva plijesan na paprikama

Idealni uvjeti za razvoj sive plijesni na papriki mogu se uočiti uz malu količinu svjetlosti, nedostatak kalcija i kalija i visoku vlažnost zraka. Karakteristični simptomi ove bolesti paprike opažaju se u obliku smeđih mrlja prekrivenih pahuljastom, prašnjavom prevlakom spora gljiva. Borba protiv sive plijesni na papriki sastoji se u uklanjanju zaraženih biljaka s polja ili u folijskom šatoru, a kada se pojave prvi simptomi bolesti, 2-3 spreja svakih 7 dana s Amistar Opti 480 SC i Switch 62,5 WG. Ako izbjegavamo uporabu kemikalija, vrijedi podržati spomenuti Biosept Active preparat i prirodne pripravke na bazi češnjaka i poljske preslice.

Siva plijesan - simptomi, prirodna kontrola, prskanjeSiva plijesan - simptomi, prirodna kontrola, prskanje

Siva plijesan jedna je od najčešćih gljivičnih bolesti kod biljaka. U vrtu se siva plijesan širi vrlo brzo. Stoga je vrijedno znati kako se boriti protiv sive plijesni i što učiniti kada na našim biljkama vidimo prve simptome sive plijesni. Upoznajte najbolje prirodne metode prevencije ove biljne bolesti i otkrijte koje je prskanje protiv sive plijesni najučinkovitije. Više...

Trulež skute

Oparina trulež je bolest papra koja zahvaća nadzemne dijelove biljke : izbojke, stabljike i plodove. Na organima se u početku razvijaju vodenaste mrlje, s vremenom prekrivene bijelim premazom, u kojima su vidljive crne spore gljive. Kad se primijete prvi simptomi ove bolesti , paprike treba poprskati sredstvom za zaštitu bilja Amistar 250 SC ili Signum 33 WG.

Verticillium uvenuće

Verticillium uvenuće vrlo je opasna bolest paprike koja se očituje u razdoblju punog ploda ili malo prije početka berbe. Simptomi vertikulijskog uvenuća mogu se prepoznati po gubitku snage povrća , vidljivom kao uvenuće najmlađih listova, pri čemu lišće poprima snagu sljedećih nekoliko dana. Nakon toga biljke potpuno uvenu, na rubovima i između žila najstarijih listova razvija se žuta ili smeđa promjena u obliku slova V. Listovi paprike postupno otpadaju i biljka umire . Nakon što se primijete prvi simptomi, poprskajte Topsin M 500 SC zaštitom bilja.

Bakterijske bolesti papra

Bakterijska mokra trulež

Simptomi bakterijske truleži mokre paprike vidljivi su na gornjem dijelu ploda prekrivenom tekućom masom i u obliku mekog mesa. Trulež pokriva čitav plod, a ponekad i stabljike. Najbolji uvjeti za razvoj ove bolesti kod paprike javljaju se pri visokoj vlažnosti okoliša , a do same infekcije dolazi nakon mehaničkih oštećenja, pukotina na koži ili tzv. opekline od sunca. U borbi protiv ove bakterijske bolesti paprike, izbjegavajmo pretjeranu gnojidbu dušikom i ozljede voća. Patogen može preživjeti zimu u ostacima zaraženih plodova, biljaka, korova, pa je važno temeljito očistiti biljne ostatke nakon uzgoja.

Bakterijska paprika

Bakterijska paprika je bakterijska bolest koja pogađa papriku uzgajanu u polju i pod zaklonom . Izvor zaraze su biljni ostaci ostavljeni u tlu i zaraženo sjeme. Simptomi ove bolesti kod paprike pojavljuju se na nadzemnim dijelovima biljke. Na kožici zelenih plodova pojavljuju se male, tamne mrlje, često blago uzdignute, s vremenom mrlje sve više potamne. Zauzvrat se na lišću paprike stvaraju nekrotične mrlje sa žutim obrubom. Tretman koji smanjuje izvor zaraze je dekontaminacija rastućeg supstrata, korištenje 3-4-godišnjeg odmora u uzgoju biljaka noćurka i izbjegavanje uzgoja kad su biljke mokre.

Štetočine paprike

M shiches na paprikama

Lisne uši koje se pojavljuju u uzgoju paprike uglavnom su lisne uši breskve i krastavca. Oni mogu hibernirati u staklenicima i napadati biljke, uzrokujući promjenu boje lišća, inhibiciju rasta ili prijenos virusnih bolesti. Promatranja biljaka trebala bi započeti u ožujku i provoditi se tijekom cijelog uzgoja. Nakon uočavanja prvih štetnika ili oštećenja biljaka, važno je prskati prirodnim pripravkom na bazi češnjaka i luka, maslačka ili duhana, ili, u slučaju velike infekcije, sredstvom za zaštitu bilja Decis AL i po potrebi ponoviti prskanje nakon 14 dana.

ekološko prskanje lisnih uši3 prskanje ekološke uši. Jednostavni recepti za borbu protiv lisnih uši bez kemikalija!

Lisne uši, hraneći se vrhovima izbojaka, lišća i pupova, čine veliku štetu biljkama. Potreba za stalnom borbom protiv ovih štetnika prisiljava nas da tražimo učinkovite načine borbe protiv lisnih uši bez upotrebe ekološki štetnih kemikalija. Evo 3 organska spreja za lisne uši koji će vam pomoći da se brzo riješite ovih štetnika u svom vrtu. Naučite najbolje recepte za borbu protiv lisnih uši bez kemikalija! Više...

Noćni mlin

Lješnjak je štetnik paprike , čije se ličinke hrane lisnatom mrvicom, ostavljajući kožu netaknutom. Kao rezultat hranjenja, karakteristični, uski hodnici, tzv mina. Kako ličinke sazrijevaju, povećava se broj hodnika, a u slučaju ozbiljnih oštećenja lišće odumire, što dovodi do odumiranja cijelih biljaka. Odrasli oblici razvijaju bijele mrlje na rubovima lišća. Pri uzgoju paprike treba provoditi česta promatranja biljaka, a u slučaju jake infekcije prskati sredstvima za zaštitu bilja, npr. Mospilan 20 SP.

Pauk grinja

Pauk grinja hmelj je štetnik papra koji usisava sadržaj biljnih stanica probijanjem tkiva lišća. Simptomi paukovih grinja na paprikama lako se prepoznaju po malim svijetlim točkama koje postupno prekrivaju cijelu površinu lista. Kad se teško napadne, lišće paprike presuši, a cijele biljke prekriju nježne paučine. Nakon uočavanja prvih simptoma hranjenja pauk novčića, pošpricajte ga paukom. U vrtnim usjevima vrijedi koristiti prirodne pripravke za paukove grinje, kao što su Agricolle i Emulpar 940 EC.

Mag. Joanna Białowąs