Vrtni kaktusi otporni na mraz

Vrtni kaktusi otporni na mraz zanimljiv su prijedlog za ljude koji žele stvoriti neobičan, egzotičan kutak u svom vrtu ili traže biljke za neplodno tlo, otporno na sunce i sušu. Vrste alpskog kaktusa iz Bolivije i Perua savršene su za uzgoj u našem podneblju. Najpoznatije od njih su bodljikave kruške. Pogledajte kako se brinuti o kaktusima otpornim na mraz kako bi mogli preživjeti dugi niz godina u vrtnom krevetu.

kaktusi otporni na mraz - bodljikava kruška

Opuncije su najotporniji kaktusi koje uzgajamo

Kaktusi otporni na mraz - položaj uzgoja

Kaktusi otporni na mraz zahtijevaju sunčan, suh i slabo hranjiv položaj u vrtu. Iz tog razloga, podloga bi trebala biti vrlo dobro drenirana. Kako bi se osigurala odgovarajuća odvodnja viška vode, povišeni krevet prekriven kamenjem ili oslonjen na potporni zid dobro će raditi. Na dno takvog kreveta treba postaviti drenažni sloj grubog kamenja (debljina drenažnog sloja od 40 do 50 cm).

Zatim se krevet ispuni propusnom podlogom. To može biti zemlja pomiješana s krupnim pijeskom ili čak stjenovitim šljunkom. Idealan sastav takve smjese je sljedeći:

40% - grubi šljunak

20% - oprani šljunak

20% - vrtno tlo

20% - glina

Nakon sadnje kaktusa poželjno je tlo malčirati. U tu svrhu podlogu oko kaktusa prekrijte debelim slojem kamenog zrna ili ispranog šljunka.

U tako pripremljenom položaju potrebno je lagano zalijevanje kaktusa samo tijekom rasta i postavljanja cvjetnih pupova (od kasnog proljeća do ranog ljeta).

Vrtna agava - uzgoj u Poljskoj, zimovanjeVrtna agava - uzgoj u Poljskoj, zimovanje

Agava u vrtu obično izaziva divljenje i zanimanje. Ove biljke često rastu u posudama i zimi se drže u zatvorenom. Međutim, kako se pokazalo, agavu je moguće uzgajati u Poljskoj, a biljka može prezimiti u gredici, sve dok sadimo odgovarajuću vrstu agave i pravilno se brinemo o njoj. Više...

Kaktusi otporni na mraz - zimovanje u vrtu

Uspjeh u uzgoju kaktusa otpornih na mraz u vrtu uvelike ovisi o njihovom pravilnom prezimljavanju. Pa, na jesen se ove biljke moraju osušiti, čak do te mjere da im izbojci malo uvenu. To će ih pripremiti za stanje odmora, u kojem će preživjeti minus temperature.

U tu svrhu treba prekinuti pristup kišnice područjima gdje rastu vrtni kaktusi . To se može postići postavljanjem folijskog krova preko kaktusa. Najbolje je kucnuti dvije daske pod pravim kutom i zabiti ih u zemlju uz bok kreveta kaktusa. Na suprotnu stranu rabata umetnite još dasaka koje će činiti suprotnu potporu krova. Zatim razvucite foliju između nosača. Pod takvim krovom kaktusi savršeno zimi. Umjesto folije možete staviti i staklo. Važno je da je krov proziran, a sunčeve zrake dopiru do kaktusa. U proljeće uklonite krovove i zalijevajte kaktuse kako bi ih probudili.

Uz to, mlade kaktuse u prvoj godini uzgoja treba prekriti borovim granama. Sljedećih godina nadstrešnice same štite od oborina.

kaktusi otporni na mraz - bodljikava kruška

Kaktusi otporni na mraz mogu se uzgajati i u saksijama na balkonima i terasama.

Fotografija prikazuje bodljikavicu otpornu na mraz posađenu u društvu malih trajnica kamenjara.

kaktusi otporni na mraz - bodljikava kruška

Ista opuncija nakon dvije godine - najbolji dokaz da je takav uzgoj uspješan!

Što posaditi u krevet kaktusa

Kaktusi otporni na mraz savršene su biljke za kamenjare i šljunčane krevete. Oni također mogu biti izvrsna ideja za ozelenjavanje posebno suhih mjesta na kojima se druge biljke ne mogu nositi. Biljke otporne na sušu treba odabrati za uzgoj zajedno s kaktusima.

Možemo birati između različitih vrsta biljaka s kožnim, ljuskavim ili bodljikavim lišćem, često aromatičnim. Takve biljke uključuju, između ostalih. grmoliko bilje: kadulja, lavanda i ružmarin. Takav krevet također treba uključivati ​​snopove trava s niskim pokrivačem, npr. Vlasac od pepela. Egzotični karakter yucce bit će još naglašeniji. S druge strane, planinski bor može rasti u pozadini.