Bijeli ananas 'Pineberry' - uzgoj

Bijela jagoda 'Pineberry' , poznata i kao jagoda od ananasa , vrlo je zanimljiva sorta jagoda, savršena za amaterski uzgoj na parceli ili u posudama na balkonu. Bijeli plod jagoda, koji podsjeća na ananas, olujom osvaja srca vrtlara. Pogledajte kako izgleda uzgoj bijelih jagoda , pogledajte što to čini tako jednostavnim i preporučljivim za amatere te naučite neke zanimljive informacije o jagodičastoj jagodičastoj jagodičastoj bobici .

Jagoda Bijeli ananas Pineberry

Bijeli ananas 'Pineberry'

Naziv ananasove jagode 'Pineberry' dolazi od kombinacije engleskih riječi ananas (ananas) i jagoda (jagoda). Te biljke dosežu visinu od nekoliko centimetara. Plod 'Pineberry' , u početku zeleni, bijeli je sa zrelim crvenim sjemenkama. Okusa su zaista poput ananasa. Savršeni su za izravnu konzumaciju, što je - kako to inače možete definirati - izuzetno desert. Datum sazrijevanja bijelih jagoda je lipanj i stoga je isti kao i kod tradicionalnih sorti jagoda.

Vrijedno znati! Jagoda ananasa 'Pineberry' uzgajana je u Nizozemskoj, na osnovi gotovo izgubljene sorte dovedene iz Južne Amerike, gdje je bila vrlo popularna prije stotinu godina, ali je zbog napretka i pogoršanja uvjeta okoliša gotovo u potpunosti nestala. Popularizacija ove sorte u Europi omogućila je njezin opstanak.

Uzgoj bijele jagode 'Pineberry' sličan je tradicionalnim jagodama koje se uzgajaju u našim vrtovima. Jagoda ananasa također je savršena za uzgoj u posudama i kutijama na balkonima i terasama, gdje je njezino bijelo voće velika atrakcija. U slučaju uzgoja u kontejneru, trebate samo upamtiti da biljke pravilno zaštitite za zimu kako im ne bi smrzle korijenske kuglice (zimi posude moraju biti zakopane u zemlju ili premještene u hladnu prostoriju, zaštićenu od mraza). Tada je možemo uzgajati kao trajnicu.

Na prodaju su na proljeće jagode ananasa u posudama ili jagode frigo, puno jeftinije. Potonji proizvođači zimu provode u hladnjači na -2,0 ° C. U usporedbi s tradicionalnim zelenim sadnicama, jagode frigo lakše je udomiti, otpornije su i omogućuju dobivanje ploda u prvoj godini uzgoja, otprilike 2 mjeseca nakon sadnje.

Bijela jagoda 'Pineberry' zahtijeva sunčan i topao položaj i redovito zalijevanje. Kupljene biljke sade se u plodno, humusno, dobro drenirano, blago kiselo tlo. Dobro je rasporediti sloj treseta od 2-3 cm na površinu zemlje kako biste spriječili isparavanje vlage. Još jedna dobra ideja je da zemlju oko jagoda malčirate slamom. Krajem travnja počinjemo gnojiti jagode višekomponentnim tekućim gnojivom (razrijeđeno gnojivo zalijevamo svaka 2 tjedna) ili posebnim granuliranim gnojivom za jagode (granule gnojiva sipaju se na tlo ispod biljaka prema dozama danim na pakiranju). Gnojidbu treba dovršiti kada biljke cvjetaju, jer višak dušika potiče prekomjerni razvoj lišća na štetu ploda i doprinosi truljenju plodova.

Jagoda od ananasa 'Pineberry' odlikuje se niskom osjetljivošću na najpopularnije bolesti jagoda, pa se može preporučiti ljudima koji izbjegavaju uporabu kemijskih pesticida ili žele uzgoj jagoda bez problema na balkonu. Savršen je za ekološki uzgoj na parceli.