Izgradnja kamenjara - korak po korak

Vrt među kamenjem, prepun šarmantnih, cvjetajućih kamenih biljaka, san je mnogih vrtlara koji svoju avanturu započinju biljkama. Međutim, izgradnja kamenjara od nule često je problematična. Uostalom, nije dovoljno izgraditi planinu kamenja, krhotina i tla i posaditi slučajne biljke, ako želimo izgraditi kamenjar pun šarma i jednostavan za održavanje. Pogledajte kako izgleda izgradnja kamenjara , korak po korak , odakle započeti i kako dovršiti razne faze izgradnje kamena i na što obratiti posebnu pozornost.

izgradnja kamenjara

Izgradnja kamenjara

Korak 1 - označavanje mjesta za kamenjar

Izgradnja kamenjara , drugim riječima, kamenjara, trebala bi započeti označavanjem mjesta u vrtu. Trebalo bi biti dovoljno sunčano da bi barem dio naše kamenjare u budućnosti bio na suncu. Većina kamenih biljaka najbolje uspijeva u tim uvjetima.

Korak 2 - izgradite padinu za kamenjar

Prilikom pripreme mjesta uklonite korov, na zemlju stavite drenažu u obliku sloja šljunka debljine 20 cm. Također možemo upotrijebiti ostatke koji su ostali od gradnje kuće - kasnije prekriveni zemljom prekrivenom slikovitim stijenama, neće biti vidljivi i stvorit će idealne uvjete za kamenje u tlu. Smjesu plodne vrtne zemlje pomiješane s pijeskom i malom količinom treseta ili šljunka stavite na sloj šljunka stabiliziran kamenjem ili ruševinama. Na taj način gradimo kamenjar do željene visine.

Korak 3 - postavljanje kamenja na kamenjar

U tako pripremljenu podlogu uronimo pravo, ukrasno kamenje - kvarciti, pješčenjaci, škriljevci i vapnenci su sjajni - dat će našem kamenjaru pravi, alpski šarm. Sjetite se samo da koristite istu vrstu kamenja za izgradnju cijele stijenske mase . Nemojmo miješati stijene različitih vrsta - tada ćemo stvoriti dojam umjetnosti, što ne želimo - uostalom, mi ćemo u svom novom vrtu oponašati prirodni planinski okoliš. Kamenje uvijek potopimo 1/3 njihove visine u zemlju - zahvaljujući tome naša će kamena biti stabilna i neće se spuštati niz vaze s prvom kišom.

Višegodišnje biljke za kamenjareVišegodišnje biljke za kamenjare

Iako ga obično povezujemo sa sunčanim položajem, zanimljiv kamenjar također možemo postaviti na sjenovitom mjestu ili čak u loncu. Otkrijte provjerene višegodišnje biljke za kamenjare na suncu i hladu. Ovdje je TOP 30 pouzdanih postrojenja koja će se dokazati na različitim vrstama kamenjara! Više...

Korak 4 - sadnja biljaka na kamenjaru

Uvijek pokušavamo planirati kakvu prirodu želimo oponašati od početka. Napokon, u svom vrtu možemo stvoriti minijaturu i planinske šume i alpske livade. Jedna od najljepših stijenskih biljaka je kavkaska guska - njena sorta 'La Fraicheur' prekrivena je oblakom ružičastih cvjetova s ​​mirisom meda na prijelazu travnja i svibnja. Cvjeta dugo i stvara cvjetove ukrasnog lišća poput filca kad cvjetovi cvjetaju.

izgradnja kamenjara

Izgradnja kamenjara - sadnja biljaka

Stvorit ćemo prekrasnu pastelnu kompoziciju sadnjom jednog od najljepših mirisnih karanfila - karanfila Alwood. Ova kamena biljka s ružičastim cvjetovima stvara jastučiće duguljastih, plavičastih listova, ukrasnih tijekom cijele godine. Cvate u svibnju, a prekrasan miris širi se vrtom. Podjednako lijepe mirise uvest ćemo u vrt sadnjom aromatične šalice. Preporučio bih prekrasnu patuljastu šalicu Schmidt ili nešto višu Steller šalicu. Oboje imaju prekrasne nazubljene srebrnaste listove i male žute, mirisne ljetne cvjetove. Pravi su ukras, posebno među biljkama s tamnijim lišćem. Stvorit ćemo prekrasan sastav ako se uz šalicu nalazi borovnica 'Palace Purple' s tamnoljubičastim lišćem i divnim, nježno mirisnim svijetloružičastim cvjetovima. Lavande izgledaju sjajno na kamenjaru u svakom stilu.Pogotovo sorta 'Rosea' s lijepom, ujednačenom, sferičnom navikom.

Rojevi i biljke sedum su posebno česte biljke kamenjara.

  • trajnice za solarne kamenjare
  • trajnice za zasjenjene kamenjare

Prilikom gradnje kamenjara ne smijemo zaboraviti na ukrasne trave. U kombinaciji s lavandom, kamenom seslerijom ili plavim čupavcem stvaraju atmosferu padine planine uz Sredozemno more, a šaš Buchanan zasađen aromatičnim limunovim timijanom 'Silver Queen' stvorit će kompoziciju nalik plemenitom engleskom vrtu.

Kamenjar u loncu na balkonuKamenjar u loncu na balkonu

Kamenjar u loncu na balkonu izvrstan je prijedlog za sve ljubitelje kamenjara koji nemaju svoj vrt na raspolaganju. Pogledajte kako napraviti kamenjar u loncu na balkonu, kako odabrati prave biljke za kamenjar u loncu i kako održavati kamenjar na balkonu kako bi ga dugo očarao svojom ljepotom! Više...

Prekrasan kamenjar uz ribnjak ili vodenu kaskadu bit će prekrasno ukrašen žutom hranilicom za ptice. Ova mala biljka nalik mahovinama, koja široko raste, daje dojam da kamenjar kontinuirano postoji već desetljećima. Ljeti se pokrije masom sitnih bijelih cvjetova. Sam po sebi stvara dojam čiste prirode, a u kombinaciji s prirodnim kamenjem djeluje slikovito. Ako imamo tamno kamenje - možemo dodati malo boje sadnjom sorte 'Aurea'. Dodati će boju svakom mračnom kutu kamenjara i prekrasno će prekriti bilo koju površinu zlatnim jastucima. Za sastav s hranilicom trebali bismo odabrati i niske biljke. Predlažem gruzijski jaglac 'Wanda' s divnim ružičastim cvjetovima i malo jaslica za glad sa žutim proljetnim cvjetovima.

Dodamo neke svijetlo žute naglaske sadnjom raštrkane krastače malo iznad vode s cvijećem u obliku čaše, koji se pojavljuje od proljeća do kasnog ljeta. Većina kamenjara su zimzelene biljke, pa je učinak zimskih ukrasa zajamčen.

Vrijedno znati! Kameno bilje, u pravilu, prodaje se u posudama. Kupljene biljke prvo stavite na kamenjar kako biste vidjeli kako se slažu. Vrijeme je da napravimo još neke promjene. Tek kad sve izgleda dobro, izvadite biljke iz lonaca i počnite ih saditi.

Nadam se da ćete zahvaljujući ovim savjetima lako graditi kamenjar i da će vam postignuti učinak pružiti puno zadovoljstva.