Mogu li se listovi oraha kompostirati?

Kompostiranje lišća oraha izaziva mnoge sumnje. To je zbog dobro poznatog negativnog učinka oraha na biljke koje rastu u blizini . Znači li to da se moramo odreći bogatog izvora organske tvari, a to je jesenje lišće ovog stabla? Objašnjavamo može li se lišće oraha kompostirati , te savjetujemo kako koristiti kompost od orahovog lišća i kada je bolje izbjegavati njegovu upotrebu.

Mogu li se listovi oraha kompostirati?

Mogu li se listovi oraha kompostirati?

Fotografija depositphotos.com

Alelopatski učinak oraha na biljke koje rastu u blizini utvrđen je već 1925. godine. Za to je odgovorna tvar nazvana juglon koja je prisutna u lišću oraha ( Juglans regia ), kao i crni orah ( Juglans nigr a), sivi orah ( Juglans cinerea ) i drugi članovi porodice oraha ( Juglandaceae ). Juglone ima vrlo jak alelopatski učinak na biljke, pa čak i na neke insekte. Smatra se da je Juglone jedna od najmoćnijih alelopatskih tvari u biljnom svijetu. Sadržaj juglona u lišću oraha go je promjenjiva. Najviše je jesenskog lišća, a najmanje mladog proljetnog lišća. Najveća koncentracija juglona nalazi se u lišću starijih grana na dnu stabla.

Unutar lišća oraha, juglon je potpuno bezopasan , tek kad uđe u tlo, postaje toksičan. Juglone ulazi u tlo tako što ga kiša ispire s lišća, luči korijenjem i propadajućim otpalim lišćem i pokrivačem ploda zelenog oraha. Juglon koji leži u tlu nepovoljno utječe na neke biljne vrste , zbog čega rastu slabo ili nikako u blizini oraha. Taj se fenomen naziva "osipanje matica".

Biljne vrste posebno osjetljive na juglon uključuju: rajčice, rododendroni, azaleje, bor, hrast, drvo jabuke, vinova loza, kupina, krumpir, kupus, crocus, vapno, božur, krastavci, grašak i timijan. U osjetljivih biljaka juglon inhibira klijanje sjemena i rast sadnica, ograničava rast izdanaka i korijenja, smanjuje broj listova, nepovoljno utječe na prinos i remeti fotosintetske i respiratorne procese.

Vrijedno znati!

Listove oraha vrijedi smjestiti u hodnike izdubljene voluharicama. Ovo je vrlo dobar način da se riješite voluharica iz svog vrta.

Međutim, postoje mnoge biljke tolerantne na juglon, a to su: luk, artičoka, cikla, grah, tuja, jasen, trešnje, crveni i crni ribiz, lobelija, paprat, tulipan, astra, jaglac, trave i bazga. Uz to, juglon povoljno djeluje na klijanje sjemenki dinje.

Učinak juglona na biljke može biti različit u različitim vrstama tla . Teška, glinovita i vlažna tla bolje akumuliraju juglon koji u njima ostaje dugi niz godina, zadržavajući svoj toksični oblik. S druge strane, na suhim, dobro prozračenim tlima, juglon lako oksidira i stvara manje otrovne derivate. Stoga se događa da, na primjer, božuri koji rastu u blizini oraha na laganim tlima lijepo cvjetaju i ne obolijevaju .

Što se može kompostirati?  Evo top 7 sastojaka komposta!Što se može kompostirati? Evo top 7 sastojaka komposta!

Da biste dobili punopravni ekološki kompost, morate koristiti prave sastojke - bogate mineralima i sigurne za okoliš. A njih će se naći u svakom vrtu i domu. Pogledajte što se može kompostirati tako da dobiveni kompost bude siguran za upotrebu, bez patogena i bogat humusom. Više...

Pri bacanju lišća oraha u komposter moramo uzeti u obzir da će juglon biti prisutan u dobivenom kompostu, a nakon njegove upotrebe ući će u tlo. Tada, kada uzgajamo biljke koje loše reagiraju na prisutnost juglona u supstratu, nećemo moći koristiti dobiveno gnojivo. Ali za biljne vrste neosjetljive na juglon, uporaba komposta s lišćem oraha kao komponente neće predstavljati prijetnju. Međutim, juglon uveden u tlo zajedno s kompostom bit će u njemu prisutan dulje vrijeme, što će isključiti uzgoj biljaka osjetljivih na njega.

Zašto orasi postaju crniZašto orasi postaju crni?

Kad orašasti plodovi sazriju, koža ne puca, već se ona crna lijepi i suši. Orašasti plodovi na drvetu su crni, a iznutra trunu. Imate li ovaj problem i s orahom? Pogledajte zašto orasi postaju crni i kako se nositi s tim! Više...

Stoga, uzimajući u obzir svojstva juglona, listovi oraha mogu se kompostirati, ali u zasebnoj, dobro označenoj vrećici ili spremniku . Tako ćemo izbjeći rizik od slučajnog unošenja juglona u tlo. Lisnato tlo dobiveno od lišća oraha može se koristiti kao malč ili kao vrijedan dodatak za rahljenje supstrata biljaka otpornih na juglone.

Uz to, vrijedi napomenuti da prisutnost juglana i drugih fenolnih i terpenskih spojeva u lišćima oraha uzrokuje da njihovo razlaganje traje jako dugo (čak 2 godine). Listovi oraha bačeni u komposter usporit će postupak kompostiranja . Zbog toga je i listove oraha bolje kompostirati odvojeno.

Mag. Agnieszka Lach