Kada saditi jagode

Jagode su jedno od najpopularnijih sezonskih voća. Nije ni čudo što smo toliko željni uzgajati ih na našim parcelama, a nedavno čak i na balkonima. Uspješan uzgoj uvelike ovisi o ispravnom načinu i vremenu sadnje jagode . I ovaj datum moramo prilagoditi ovisno o vrsti kupljenih sadnica i načinu uzgoja. Pogledajte kada saditi frigo jagode u posude, a kada zelene sadnice.

kada saditi jagode

Kada saditi jagode - najbolji datumi za sadnju jagoda

Kada saditi jagode iz zelenih sadnica

Zelene sadnice, tj. Svježe, one su koje se iskopaju iz zemlje neposredno prije prodaje. Sadnice zelene jagode prodaju se golih korijena, pa ih nakon kupnje treba što prije posaditi. Trenutno imamo dva uvjeta prodaje i sadnje zelenih sadnica jagoda . Prvi datum je jesensko vrijeme - od rujna do prvog mraza. Drugi termin, proljeće, traje od početka vegetacije do travnja i svibnja.

To su dva moguća datuma za sadnju jagoda sa zelenih reznica . A kada je najbolje vrijeme za sadnju jagoda iz zelenih presadnica? Stručnjaci se slažu oko jesenskog roka, jer su tada uvjeti za sadnice bolji, a prvo će rodanje uslijediti u sljedećoj vegetacijskoj sezoni. Međutim, jesensku sadnju ne treba odgađati previše, kako biljke ne bi bile izložene mrazu prije nego što zauzmu svoj novi položaj.

Kada saditi frigo jagode

Frigo jagode u posljednje vrijeme postaju senzacija zbog kratkog vremena od sadnje do ploda, a to je od 8 do 10 tjedana. To je moguće zahvaljujući modernoj metodi pripreme ove vrste sadnica jagoda. U jesen, kada biljke zastanu, iskopaju se i premjeste u hladnjaču, gdje je temperatura -2 ° C. U takvim uvjetima, sadnice frigo jagode drže se tijekom cijele zime. Kako zima polako ustupa mjesto proljeću, sadnice frigo stavljaju se na prodaju. Već ih se može naći u trgovini od početka ožujka.

Što saditi uz jagodeŠto posaditi pored jagoda?

Određeno povrće i začinsko bilje koje se uzgaja zajedno s jagodama čini da jagode bolje rode i da je manje vjerojatno da će biti napadnute bolestima. Drugi pak poboljšavaju okus i aromu jagoda. Pogledajte što saditi uz jagode kako bi bolje rasle i urodile. Više...

Prikladan datum sadnje jagoda frigo je od ožujka do lipnja. Imajte na umu da se frigo reznice obično prodaju golih korijena, pa ih nakon kupnje treba što prije staviti u zemlju kako se korijenje ne bi osušilo. Kada sadimo frigo jagode u ožujku, možemo računati na raniji datum berbe, ali ne zaboravite pokriti gredice jagoda od mraza, na primjer, agrotekstilom. Od sredine svibnja jagode frigo mogu se saditi na parceli, kao i u posude na balkonu, bez straha od mraza i bez potrebe za njihovim pokrivanjem. Tada će se berba odgoditi - plod ćemo vidjeti krajem srpnja ili kolovoza.

uzgoj jagoda na parceliUzgoj jagoda na parceli

Jagode su niske zeljaste trajnice koje se mogu uzgajati u većini vrtova, kako u tlu, tako i u posudama. Voće se može jesti sirovo, a također je savršeno za smrznute obroke, džemove i konzerve. Pogledajte kako izgleda uzgoj jagoda na parceli i koje su sorte jagoda najprikladnije za amaterski uzgoj. Više...

Kada saditi jagode u lonac

Sadnice jagoda u posudama pružaju nam najbolje šanse za prihvaćanje biljaka, ali ujedno su i najskuplja vrsta sadnica jagoda. Takve biljke mogu se saditi tijekom cijele vegetacijske sezone, iako je najpoželjniji datum sadnje jagoda u loncu kolovoz. U to vrijeme imamo i najveći izbor takvih sadnica u trgovinama. Imajte na umu da će sadnice jagoda u posudama roditi plod tek sljedeće godine nakon sadnje. Činjenica da rastu u kontejnerima značajno povećava šansu za prihvaćanje na stalnom mjestu.

Kada saditi jagode na balkonu

Potpuno drugačije postupamo kada želimo uzgajati jagode na balkonu - u balkonskim posudama, kutijama ili posudama. Ovdje obično želimo izbjeći potrebu za prezimljavanjem jagoda prije nego što prvi put rode - plod bi trebao biti u istoj sezoni. Stoga se jagode na balkonu sade u proljeće, obično od sredine svibnja, kada je rizik od mraza gotov. Jagode možete saditi iz frigo reznica ili jagoda u posude (u potonjem slučaju to moraju biti starije sadnice koje će početi roditi ove godine). Često se biljke ne sade, već se jednostavno kupuju u posudama u kojima će i ostati. Dostupni su čak i u ukrasnim visećim loncima. Jagode ove vrste najskuplje su u proljeće, ali s malom količinom jagoda kupljenih za balkon trošak kupnje sadnica nije toliko važan - prikladnost i plodnost ove godine važniji su.